Leicester - Liverpool
1 - 0

Leicester City - Liverpool 1-0: Liverpool kammade noll i Leicester

En storspelande hemmamålvakt hindrade Liverpool från att få med sig något från bortamatchen i Leicester.

För andra gången inom loppet av en vecka möttes Liverpool och Leicester på tisdagskvällen. Rött mot blått, denna gång i form av en ligamatch i East Midlands istället för en cupmatch på Anfield som det senast handlade om. Liverpool som tvingades vila under boxing day kom till spel med en stark elva mot ett tröttkört och formsvagt Leicester.

Under matchens inledning var det i princip enbart spel mot ett mål. Liverpool attackerade gång på gång och skapade en del halvchanser. Med kvarten spelad kom en desto större chans då Mohamed Salah revs ner i straffområdet och domaren blåste i pipan. Egyptiern tog som vanligt själv hand om straffen, men Schmeichel i hemmamålet stod i vägen och räddade. På returen som följde nickade Salah i ribban.

Alex Oxlade-Chamberlains inlägg halvvägs in i första halvlek höll sedan på att ställa till det för hemmamålvakten som förväntade sig en nickskarv av Jordan Henderson, men klarade sig i sista stund. Schmeichel stod även för en räddning av högsta världsklass då han återigen snuvade Salah på ett mål från nära håll. Liverpool skapade även några andra ströchanser i en första halvlek som man var det bättre laget i.

Leicester hade dock i sin tur också några riktiga kanonchanser under första halvlek. Tre gånger rann man igenom men Alisson i målet fick hjälp av Van Dijk, Matip och Alexander-Arnold som turades om att bryta eller blocka i sista stund. Lagen gick till pausvilan vid ställningen 0-0.

Under andra halvlek såg Liverpool däremot desto blekare ut. Man tappade initiativet totalt och Leicester som inte heller gjorde särskilt mycket utnyttjade med halvtimmen kvar ett Liverpool som kommit lite ur position. Passivt försvarsspel öppnade upp en chans som Lookman gjorde mål på. Matip som satt inne på ett gult kort vågade inte kliva in i situationen och Alisson släppte in bollen vid första stolpen.

Vad som kunde ha blivit en 1-0 ledning åt Liverpool minuter tidigare då Sadio Mané frispelades och sköt över blev alltså istället ett 0-1 underläge. Leicester-målet tog all energi av Liverpool som inte kunde hämta sig ifrån detta. Även om det i slutminuterna blev en slags forcering, där Van Dijk var närmast, så slutade detta bortamöte i en snöplig uddamålsförlust.

Leicester försvarade sig bra under andra halvlek och behöver såklart inte be om ursäkt för sina tre poäng. Liverpool får dock gräma sig rejält. Ett oavgjort resultat hade man kanske kunnat acceptera, men att förlora var riktigt onödigt och slarvigt.

Schmeichel räddar en straff och har centimetrarna på sin sida då returen nickas i ribban. Samme målvakt spikar sedan igen och gör flera strålande räddningar. Dock ska Mané kunna avsluta på mål då han får sin chans, samtidigt som Liverpool ska kunna försvara sig bättre på det insläppta målet. Dessa detaljer blev ikväll matchavgörande då Liverpool tappade mark i tabelltoppen.

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-12-28 23:16:00