Anfield, 2024-10-02 21:00

Liverpool - Bologna
2 - 0

Liverpool – Bologna 2–0: ”Allt som vanligt när CL var tillbaka på Anfield”

Liverpool – Bologna 2–0: ”Allt som vanligt när CL var tillbaka på Anfield”

Champions League är tillbaka på Anfields gräsmatta. När Bologna gästade var allt som vanligt, det vanliga som Arne Slot hunnit bygga upp. Dessutom sticker nyckelspelarna ut igen.

Äntligen fick vi höra hymnen på Anfield igen, och som tidigare skrivet, var det en speciell match som stod på spel. För första gången sedan 1964 var Bologna tillbaka i Champions League, men då satt slantsingling stopp för mötet mot Liverpool. Denna gång var det dock dags efter det nya uppläggets bollottning.

Bologna är inte vad man var under fjolårssäsongen med Thiago Motta vid rodret och framför allt Joshua Zirkzee och Riccardo Calafiori i truppen men italienska lag har haft en tendens att sätta käppar i hjulet på Liverpool förut.

Därför var det extra skönt att Liverpool gick ut och visade sin klass och dominans från start. Bologna hade en boll i mål direkt, men en tydlig offside hindrade en mardrömsstart och sämre blev det inte när nollan kunde spräckas av Liverpool redan efter tio minuter.

Alexis Mac Allister startade anfallet med att hitta Darwin Núñez i mitten, uruguayanen fann sedan Mohamed Salah på kanten som elegant kunde chippa fram Alexis Mac Allister som slöt cirkeln och avslutade anfallet med 1–0-målet. Ett bevis på Mohamed Salahs fotbollsbriljans där han åter bevisar att han kan hantera ålder och en viss nedåtgående form i explosivitet och målgörande med att axla playmaker-rollen på allra högsta nivå.

Liverpool fortsatte att ha ett viss övertag till runt 20-minutersstrecket när man släppte in gästerna på grund av en slarvig nonchalans. Bologna kämpade med att bryta ner ett mittfält av Mac Allister och Ryan Gravenberch, för att sedan stöta på Virgil van Dijk och Ibrahima Konaté men vid de tillfällena italienarna tog sig förbi hela manskapet stod Alisson pall, med en viss nivå av hjälp från målramen.

Liverpool repade sig gradvis strax innan paus, och allt skulle till sist bli som vanligt under Arne Slot. Ett mer kontrollerat bollinnehav, tillsammans med ett solitt försvar bjöd inte på en onödig kvittering och i den 73:e minuten kunde Liverpool döda det lilla hopp som Bologna hade av en poäng.

Mohamed Salah visade att han även har mer strängar till sin lya en framspelarrollen. Egyptiern bröt sig in från sin högerkant efter en framspelning av Szoboszlai och en avledande löpmanöver från Trent Alexander-Arnold och skickade upp en projektil i Skorupskis högra kryss för att fastställa slutresultatet.

Säsongsupptakten fortsätter på ett väl påbörjat spår, bortsett från plumpen mot Nottingham, men känslan är ändå att det finns ett par nivåer till? Det bådar gott och behövs inför det som väntas skall efter kommande landslagsuppehåll när Arne Slots Liverpool på riktigt ska bekänna färg under ett par veckor.

Spelarbetyg:
Alisson 8
Blev överlistad en gång, men då var det en tydlig offside. Stod sedan pall och gav Liverpool en välbehövlig ledning till paus. Stod för ett par riktigt bra räddningar, men var också den trygga punkt Liverpool behövde som mest när frågan ställdes.

Trent Alexander-Arnold 6
Var på rätt nivå från början när det kommer till passningsspelet och inledde bra, men var sedan en bidragande faktor till en onödig nonchalans när han gav bort bollen till Ndoye. Steppade upp försvaret i den andra halvleken och bidrog till målet med en smart löpning.

Ibrahima Konaté 7
Defensivt briljant. Stark och stabil och räddar upp ett par lägen, ibland med ramen och ibland med sin egna kropp. Framför allt strax innan 2–0-målet. Däremot lite nonchalant med fötterna, fick också ett absurt gult kort som vi hoppas inte ska påverka för mycket i slutändan.

Virgil van Dijk 7
Tillhörde vänstersidan som inte blev utmanad på samma sätt, men bidrog ändå med sitt lugn genom hela matchen. Detta trots ett tidigt gult kort som också kan diskuteras. Fick hantera de stora pojkarna och det har han inga problem med.

Andrew Robertson 6 (ut 72’)
Arbetade hårt fram och tillbaka på sin kant som vanligt, men båda lagens spel var mycket koncentrerat på motsatt kant och därför stundtals osynlig. Höll passningsspelet enkelt och bra, men hade kunnat erbjuda lite mer med sina inlägg. Tar också ett onödigt gult kort för en tröjdragning.

Alexis Mac Allister 8
Startade och fick enkelt avsluta 1–0-målet. Styrde spelet bra genom hela matchen i offensiv riktning och är en av planens bästa spelare. Tröttnade av lite i den andra och det syntes mest på det defensiva, men en riktigt bra insats av nutidens kanske bästa deal?

Ryan Gravenberch 8
Bjöd på en elegant vändning, men höll på att ställa till det en andra gång. Men i stort sett det enda misstaget. I övrigt lugn under press med bra vändningar och framför allt magiska löpningar genom linjerna.

Mohamed Salah 8 (ut 85’)
En man med, som sagt, många strängar på sin lya. Spelar ut sitt fulla register i det idag, och visar sin världsklass när man skapar farlighet efter farlighet oavsett om man har en bolltouch eller hundra. Kunde haft fler poäng, men avslutar matchen med 1+1 och i högsta grad den avgörande spelaren han ska vara.

Dominik Szoboszlai 8 (ut 85’)
På ett spelglatt humör likt när han kom, och då bådar det gott. Första att sätta press och tar ett stort defensivt ansvar trots sin framskjutna mittfältsroll. Involverade kring det första målet, men framför allt med en assist till tvåan. Lite mer effektivitet framför mål så kan det bli fler poäng för vår “tia”.

Luis Díaz 6 (ut 72’)
Lite avslaget efter storformen i början av säsongen, men får ta ett viktigt arbete i en djupare roll när Liverpool behöver återfå kontrollen. Vinner dueller och “dödar tid” med fina fötter. Däremot saknas det sista lilla för att skapa poängen till annars fina prestationer.

Darwin Núñez 5 (ut 61’)
Stor och stark vid 1–0-målet, men har fortsatt problem med kylan och att inte vara för ivrig (läs offside). Lite avslagen mentalitet från och till och skulle behöva en islossning med ett par mål för att hitta elden. Eller bara skalla någon kanske? Måste visa mer med tuff konkurrens.

Diogo Jota 6 (in 61’)
Skapar mer än Núñez men hade inte riktigt turen med sig. Bra minuter som visar att han är tillgänglig och i slag för det kommande perioden.

Kostas Tsimikas 7 (in 72’)
Kommer in och bidrar med lite mer djävlaranamma på vänsterkanten. Ett positivt inhopp.

Cody Gakpo 6 (in 72’)
Kommer in och erbjuder lite annat med direkta löpningar, men ingen uppvisning. Varken bu eller bä.

Conor Bradley – (in 85’)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Curtis Jones – (in 85’)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-10-03 09:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool