Inter - Liverpool
0 - 2

Inter - Liverpool 0-2: Reds bortaslog Inter med två sena mål

Liverpool tog sig an Inter på bortagräs i det första mötet av åttondelsfinalerna i Champions League.

Harvey Elliott från start, det var det stora utropstecknet inför matchen. Den blott 18-årige mittfältaren fick Jürgen Klopps förtroende på mitten tillsammans med rutinerade herrar som Thiago och Fabinho. Från att ha ådragit sig en karriärshotande skada i september, till att starta en åttondel på Stadio Giuseppe Meazza i februari!

Inledningsvis var det Liverpool som tog greppet om matchen. Salah hotade Interbacklinjen utan att komma till avslut, Thiago testade lyckan på volley och Mané nickade över. Efter kvarten spelad kom dock hemmalagets första chans, och det var inte vilken chans som helst, endast ribban hindrade Hakan Çalhanoglu från att göra mål.

Utöver en Mané-cykelspark i burgaveln bjöd resten av den första halvleken inte på några större chanser. Inter tog sig mer och mer in i matchen men hade stundtals problem med Liverpools intensiva presspel. Interfansens kortsida “Curva Nord” gjorde dock ett försök till att provocera de tillresta bortafansen genom att sjunga den italienska nationalsången som en påminnelse om att Italien slog England i EM-finalen i somras. Synd för dem att de inte var mer pålästa om att Liverpools och framförallt supportrarnas relation till England inte är den starkaste. Det var nog ingen som tog illa upp om vi säger så.

Inför andra halvlek gjorde Klopp ett byte då Firmino tog Jotas plats i anfallet. Matchen stod och vägde vid timmen spelad när det var dags för nätkänning då Edin Džeko rullade in bollen bredvid Alisson, men bosniern vinkades av för offside. Strax efter detta fick Luis Díaz ett bra läge vid andra änden av planen. Colombianen hade precis bytts in tillsammans med Keita och Henderson i ett trippelbyte.

Inter tog över ju längre matchen led och såg emellertid riktigt farliga ut samtidigt som gästerna hade tappat kontrollen. När Liverpool i den 75:e minuten fick en hörna som Firmino nickade i mål var det sett till matchbilden rätt överraskande.

Precis som för 14 år sedan var det Liverpools nummer nio som gjorde mål i exakt samma möte, borta mot Inter i åttondelsfinal. Då studsade bortafansen till the Torres bounce, nu sjöng man sim senhor.

Resultatet skulle dock inte bli likadant som på Zanettis och Gerrard tid. Salah ville nämligen också skriva in sig i målprotokollet och satte 0-2 efter lite kalabalik i Inters straffområde, ett resultat som sedan stod sig matchen ut. Med tanke på matchbilden var det knappast rättvist och Liverpool hade nog maxutdelning denna kväll. Oavsett så har Klopps gäng nu försatt sig i ett mycket bra läge inför returmötet på Anfield.

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-02-16 23:03:00