Liverpool – Bournemouth 2-1 (2-1)

Domarna skänkte ett mål till Bournemouth som i sin tur gav bort ett till Liverpool. En brytning av Virgil van Dijk och öppnande passning till Sadio Mané senare stod det 2-1 och det blev slutresultatet efter en återstående timme där Liverpool ägde bollen och flåsade och blåste framför Bournemouth utan att skapa så mycket medan Bournemouth var väl så farliga räknat i rejäla målchanser. Jürgen Klopp och hans lag tog sig upp på vinnarspåret, men det finns mycket kvar att jobba med, inte minst försva

Domare: Paul Tierney

Liverpool jagar en av de fyra segrar på de tio avslutande matcherna som ska säkra ligatiteln och de gör det hemma mot ett bortaklent och formsvagt Bournemouth. Alisson Becker är skadad och Andy Robertson vilas med en lättare krämpa, vilket innebär att James Milner spelar vänsterback och Alex Oxlade-Chamberlain tar plats på mittfältet.

Mané       Firmino          Salah
      Wijnaldum  Fabinho  Oxlade-Chamberlain
Milner  van Dijk  Gomez  Alexander-Arnold
                           Adrián

På bänken tar Andy Lonergan, Joël Matip, Naby Keïta, Adam Lallana, Takumi Minamino och Divock Origi plats.
I bortalaget är Harry Wilson spärrad från att spela eftersom han är utlånad av Liverpool och dessutom är Joshua King skadad.

Mål: Callum Wilson ger Joe Gomez en tryckare i ryggen och domaren släpper situationen. Det ger Bourmemouth ett övertag i anfallet när Wilson släpper ut till Billing till höger. Billing löper in i straffområdet och slår in bollen framför mål där han och två bortaspelare ligger mellan Liverpools backlinje och Adrián. Wilson står ren framför mål och har inga problem att placera in 1-0 i den nionde minuten.

Firmino kommer till avslut från nära håll i högerläge efter sjutton minuter men det är svårt att överlista en målvakt som står väl placerad bara dryga metern framför.

Cook har åkt på en sträckning och måste bryta matchen tidigt. Jack Simpson ersätter.

Mål: Simpson får ingen bra start på matchen när han dräller med boll djupt i försvar och Mané plockar den från hans fötter. Forwarden tar några korta steg och söker Salah i andra delen av straffområdet. Passningen är riktigt dålig och går bakom Salah, men egyptiern vänder bakåt, samlar upp och placerar in bollen mellan Ramsdales händer och närmaste stolpen.
Målet injicerar självförtroende i Liverpool som trycker på framåt och i två täta anfall tvingar Bournemouth att slå undan till hörna.

Mål: Bournemouth försöker att kombinera sig igenom Liverpoolförsvaret, men Virgil van Dijk läser situationen utomordentligt när han suger upp bollen och direkt vänder spelet med en öppnade djupledspassning mot Mané. Mané hamnar en-mot-en med Ramsdale och gör inget misstag i minut 33.

Milner bredsidar rakt på Ramsdale från snäv vänstervinkel efter 37 minuter på en fin lyftning av Salah.

Bournemouth är på inga sätt ute ur matchen och Stanislas testar Adrián med ett distansskott som Liverpoolmålvakten väljer att parera ut till hörna. När bollen slås in väljer Adrián att boxa ut den och det ger Liverpool ett utmärkt kontringsläge. Passningen mot Salah fastnar dock på en motståndare och Oxlade-Chamberlain får inte ordning på benen när han ska vinna tillbaka den.

Sammanfattning

Det är ingen hård knuff Gomez får, men den är tillräckligt för att ge effekt och detta med en del av kroppen som inte ska spelas boll med. Lägg till att den görs mot en försvarare och det blåses i nio fall av tio till försvarande lag. Det här är dock den tionde gången och målet får stå.

Det syns att Liverpool har fått sig en snyting av de senaste veckornas resultat och prestationer för precis som när West Ham nätar på sin första attack uppträder laget svajigt och nervöst. Lägg till längre skadeavbrott för Cook och Wijnaldum, och vi får en matchbild kvarten efter målet utan rytm och flyt.

Det är därför välbehövligt när kvitteringen kommer och typiskt för matchbilden just då är det en ren gåva som Liverpool håller på att kasta bort. Starkt och viktigt mål av Salah som sätter fart på Liverpool. Det är en rätt öppen matchbild som inget av försvaren ser bekväma ut med. Liverpool är laget som lyckas utnyttja det bäst med en sådan där helplansomställning följt av mål som Klopps lag har skämt bort oss med så många gånger tidigare under säsongen.

Efter en kvart av Liverpooldominans undantaget en Fraserkontring skapar Bournemouths andra halvleks klart bästa möjlighet när Fraser återigen rinner igenom och lyfter bollen över Adrián mot det gapande målet. Milner står över matchens prestation så långt när han inte bara läser situationen och löper in framför mål utan också akrobatiskt lyckas sparka bollen över och utanför mål.

Van Dijk får bra kraft på en nick efter hörna i minut 64, men bollen går rakt på Ramsdale som kan greppa bollen enkelt.
Stanislas kliver av och förre Liverpoolspelaren Dominic Solanke kommer in till applåder från både hemma och bortasupportrar.
Mané skruvar bollen i bortre kryssribban efter 74 minuter under en period när Liverpool har klivit upp i planen igen och skapar många halvchanser. Salah fortsätter att vara på offensiven och Liverpool vinner tre täta hörnor när klockan tickar upp mot 80 minuter.

Medan Billing ligger ner för behandling passar lagen på att byta. Dan Gosling ersätter Jefferson Lerma i Bournemouth och Adam Lallana tar Oxlade-Chamberlains plats i Liverpool.

Billing haltar betänkligt och Howe har genomfört sina tre byten, så det ser ut som att Bournemouth tvingas avsluta matchen med tio spelare. Det återstår fem minuter av ordinarie matchtid, men kommer bli en del minuters stopptid på grund av spelavbrottet nyss.

Billing är faktiskt tillbaka på planen igen, men har uppenbart begränsad rörelseförmåga.

Fullt kaos i Liverpools straffområde i den 90:e minuten när Bournemouth vinner ett inkast högt och först Aké och sedan Wilson får chansen att avsluta utan att näta. Domaren har dock lyft flaggan för offside och alla röda kan andas ut.

Firmino skjuter över på en studsande boll och hans Anfieldspöke rasslar fortfarande på vinden. Inget lätt avslut men brassens fina bolltouch är inte där den ska just nu.

Wilson går in stenhårt med fötterna högt i en duell med Milner och blir nog inte så förvånad över det gula kortet i minut 92.

Klopp tar av Firmino och sätter in Origi som är nära att komma loss för ett friläge, men trycks omkull inne i straffområdet utan åtgärd. Liverpool lyckas dock hålla fast bollen högt och dödar tid tills domaren blåser av efter drygt 94 minuter.

Sin vana trogen öppnar Liverpool starkt i andra halvlek och belägrar stundtals Bournemouth med långa sekvenser på offensiv tredjedel. Det är möjligt att Eddie Howes har justerat sitt manskap i halvtid eftersom matchbilden samt skadan på Cook exponerat laget för en öppen matchbild de förmodligen lider mest av i längden och därför valt att gå över till en tätare formation som ligger djupare. Samtidigt hade Liverpool ledningen och behövde inte riskera något och när en kvart hade passerat kan vi konstatera att Liverpool förflyttat väldigt mycket boll utan att det hände särskilt mycket.

Fraser blixtrar till och Milner står för matchens insats varpå lagen skapar en eller två bra målmöjligheter var, där Liverpools ändå får sägas vara lite vassare. Framför allt Aké och Ramsdale är påpassliga under sista halvtimmen när Liverpool gör en okej insats och är aningen bättre på det mesta. Jämför vi med spelet kring årsskiftet skiljer det dock mycket i alla lagdelar. Liverpool blir pressade att ge bort hörnor och i stället för att stå rätt, bryta och starta ett nytt anfall blir det halv hönsgård och darrigt. Fabinho och Firmino, två av grundpelarna i Klopps lagbygge, är båda ur form och det får stora konsekvenser. Lägg till att Alisson saknas och även ett bottengäng som Bournemouth kan skaka om ligaledaren.

Spelarkritik

Adrián blir överspelad när Fraser lyfter bollen över honom och är chanslös på målet. I övrigt gör han en bra match där han inte tar några chansningar utan direkt parerar undan eller boxar bollen när han är pressad och dessutom står han för flera bra utrusningar när Bournemouth störtar fram.

Vi är vana att se försvarare få frisparkar med sig när de knuffas som Joe Gomez och lägger han sig ner blir det helöppet om han inte får frispark. Samtidigt är han inte helt utan skuld utan kan hantera duellen med Wilson så att vi inte behöver sitta och snacka om den efteråt. Förlorade klart den fysiska kampen med Wilson även om det såg bättre ut i andra halvlek. Virgil van Dijk visade mer prov på sitt gamla jag med en välavvägd brytning som bäddade för 2-1, stark i luftrummet defensiv och markerad närvaro i offensivt straffområde. James Milner kommer bli bäst ihågkommen för vad som kommer att vevas som en av säsongens räddningar, målvakter inräknat, men det riskerar att överskugga en i övrigt mycket solid insats där han var verksam i båda ändarna av planen och dessutom iklädde sig kaptensrollen på allvar genom att ta sig ett snack med domare Tierney som inte var bra. Trent Alexander-Arnold var starkt bidragande till offensiven och att hålla uppe anfallsspelet på högerkanten, men såg även skakig ut defensivt, inte minst i början av andra där han tre gånger på raken har tur att det inte blir något värre av det hela.

Fabinho letar fortfarande efter formen efter skadan. Har aldrig varit blixtsnabb och när han dessutom brister i positionsspelet blir det ingen bra slutprodukt. Gini Wijnaldum är en annan spelare som ligger en bit från hur han avslutade 2019 och inledde 2020. I dag var ett steg i rätt riktning med bättre tramp i steget framöver och mer resolut i bollvinsterna bakåt. Alex Oxlade-Chamberlain inledde matchen bra och tog de här viktiga löpningarna som saknas de senaste matcherna. En bit in på matchen tvingas det konstateras att effektiviteten i hans anfallsauktioner var väl låg och det var symptomatiskt att han just innan han byttes ut sköt ett skott 15 meter utanför mål. Något han gjorde bra var att samla upp bollar i andravågen och finnas tillgänglig för uppspel från backlinjen. Med Fabinho och Wijnaldum i toppform hade Oxen sannolikt kunnat vända mer fokus offensivt.

Mohamed Salah hade ingen lätt uppgift att hitta luckan mellan försvararens ben och målvaktens händer och stolpen vid 1-1. Växte tydligt efter det målet och var konstant på väg framåt och in i straffområdet. En av våra bästa i dag, men spridde en del bollar och det hade behövt bli ytterligare mål eller assist från Salah för att verkligen få med sig ett överbetyg.

Firmino skapade en målmöjlighet i vardera halvleken och var bättre efter halvtid när han hittades med bollar i luckan mellan backlinje och mittfält hos Bournemouth. Totalt sett dock en bra bit från sitt bästa. Sadio Mané skavde och gnagde på motståndarna, vilket resulterar i frisparkar både med och emot, och högg direkt när Simpson stod och drällde med bollen. Behöll kylan och fullbordade vändningen för ett lag som behövde självförtroende. Fortsatt aktiv och nära med distansskott i andra.