Liverpool - Brentford 1-0: Liverpool tog femte raka uddamålsvinsten

Drömmen om topp 4 lever fortfarande för Liverpools del, efter vinst hemma mot Brentford.

När startelvan lanserades innehöll den tre ändringar sedan segern mot Fullham i onsdagskväll. Försvararen Andrew Robertson gick in i Konstantinos Tsmikias ställe, Diogo Jota ersatte Luis Diaz, samtidigt som lagkaptenen Jordan Henderson fick se sitt namn bland bänkspelarna och ersattes av Cody Gakpo. En indikation på ett mer framåtlutat mittfält med en annan dynamik gick alltså att syna timmen innan avspark.

Liverpool tog inledningsvis ett rejält tag om taktpinnen och med Anfield i ryggen stod man för en imponerande matchinledning. Presspelet var både frenetiskt och synkroniserat, vilket gjorde att Liverpool kunde koppla ett stadigt grepp om matchen genom snabba återerövringar. Dessutom använde man bollinnehavet på ett imponerande sätt. I stället för ett lågt bolltempo med brist på initiativ bland såväl bollhållare som resterande medspelare, fick vi i stället beskåda ett Liverpool med ett högt bolltempo och kreativa lösningar. Därför var det inte särskilt missvisande för matchens prägel när "The reds" gjorde ledningsmålet efter kvarten spelad. Fabinho fick bollen utanför straffområdet, lyfte skickligt in bollen mot den bortre ytan där en viss Virgil Van Dijk fanns och lurade. Nederländaren kunde i sin tur ta sig loss från sin motståndare och nicka bollen tvärs över till en instormande Mohamed Salah, som placerade bollen i mål. 1-0 var ett faktum och det var motsatsen till orättvist.

Efter ledningsmålet fortsatte Liverpool spela med samma frenesi, intensitet och kreativitet. Chanser för att öka på ledningen fanns, men väl där saknades kvalitén något. Efter dryga halvtimmen började däremot matchbilden byta skepnad något och gästerna lyckades äta sig in i matchen. Och de åt stora munsbitar. Ivan Toney fick se sin frispark svischa förbi bara några centimeter från stolpen och bortalaget lyckades få Liverpool i någon form av disharmoni ju närmare vi kom halvtidsvisslan. Det rasslade till och med till i nätet bakom Alisson, när Bryan Mbeumo avslutade en snabb och effektiv kontring på ett skickligt sätt, men offsideflaggan blev hemmalagets räddning den gången, med minsta möjliga marginal. Känslan var alltså att halvtidsvilan kom hyfsat lägligt för "The reds", som trots en dominant inledning börjat tappa greppet om matchbilden.

Den andra halvleken började ungefär som den första hade slutat. Liverpool kändes stundtals nonchalanta och Brentford kunde både vinna boll genom sitt presspel och därtill hitta finurliga lösningar med boll. Hemmalaget kändes inte riktigt helt påkopplade under de inledande minuterna, men lyckades rida ut den perioden utan något baklängesmål och växte tillbaka in i matchen allt mer. Spelet böljade fram och tillbaka och även om Liverpool lyckades skapa de hetare målchanserna, kändes matchen överlag som en jämn batalj. Men Brentford var rätt så uddlösa när man väl kom upp på offensiv planhalva och desto längre matchen led, desto lägre blev tempot och Liverpool började sakta men säkert ta kontroll över matchen. Genom några byten kunde man bevaka sin ledning väl under matchens slutskede och spela av matchens sista minuter. Någon vidare forcering blev de inte från gästerna och när Anthony Taylor satte visselpipan i munnen och signalerade för full tid, kändes Liverpools femte raka uddamålsvinst som en rätt så välförtjänt sådan.

TV: Salah historisk när Liverpool vann