Anfield, 2023-11-12 15:00

Liverpool - Brentford
3 - 0

Liverpool – Brentford 3–0: Jakten åter i gång

Liverpool hade ett uppdrag denna söndag och det var att bryta den korta formsvackan. Till följd av konkurrenternas tapp fanns även topplaceringarna i sikte. Efter 3–0 hemma mot Brentford uppnåddes målen.

Efter poängtappet mot Luton och förlusten mot Toulouse fanns det en formsvacka att bryta för Liverpool när man ställdes mot Brentford, något som man dessutom skulle lyckas med.

Liverpool inledde förvånansvärt överlägset denna match och hemmalaget tog på sedvanligt manér tag i taktpinnen, men denna gång utan att släppa till nämnvärt med chanser för Brentford. Ledda av Darwin Núñez var det också hemmalaget som skulle inleda att näta.

Dominik Szoboszlai testade ett avslut strax utanför straffområdet som nådde fram till uruguayanen som behärskat kunde placera in vad vi trodde skulle bli 1–0, men en halvtå på fel sida hittades av VAR och målet blev bortdömt. Några sekvenser senare var det dags igen, men när linjedomaren höjde sin flagga efter en delikat cykelspark från Mr.Kaos var det desto tydligare.

I stället var det Brentford som skulle få det bästa läget, på rätt sida, att ta ledningen efter en dryg halvtimme. Men som så många gånger förut stod Alisson i vägen och kunde parera bort bortalagets enda chans.

Nej, denna halvlek var det bara Liverpool som skulle ha och drygt fem minuter innan halvtidsvisslan skulle Liverpool vinna bollen högt och snabbt spela sig fram via Núñez till Salah som med ett behärskat avslut gav Liverpool ledningen.

Innan halvleken var slut borde Liverpool ha utökat sin ledning, men Salah fick för mycket fot under bollen på Tsimikas svävande inlägg och avslutet gick högt över precis innan domaren blåste för paus. En tydlig dominans från Liverpool, men en ledning som till följd av ineffektivitet inte kändes betryggande.

I den andra halvleken startade Brentford bättre. Bortalaget lyfte upp laget och ställde till med lite oreda i Liverpoolsstraffområde utan att direkt hota.

I stället skulle det läskigaste ske fem minuter in i den andra halvleken när Wataru Endo på ett vårdslöst sätt gled in i en situation på mittplan. Efter ett par minuters VAR:ande så kom därmed domarna fram till att japanen skulle få vara kvar. Ett beslut som i mina, färgade, ögon var korrekt men en situation som lika gärna hade kunnat gå åt andra hållet.

Efter att Liverpool med nöd och näppe klarat sig med elva man på plan skulle hemmalaget i stället dubbla sin ledning. Kostas Tsimikas kunde med en glidtackling producera ett inlägg som precis höll sig kvar i spel och därmed ställa alla på planen förutom Mohamed Salah som enkelt nickade in tvåan och något som trots halvtimmen kvar kändes som spiken i kistan.

Liverpool kontrollerade på ett kyligt sätt matchbilden även efter tvåan, och ibland lite väl kyligt i de defensiva leden men Matip, Alisson, Trent, van Dijk och Tsimikas verkade ändå ha läget under kontroll.

Med kvarten kvar kunde Liverpool även döda och begrava denna match när Jotas volleyretur fann Tsimikas i kanten av straffområdet. Greken kunde därefter enkelt spela bollen i sidled fram till Jota som med ett elegant avslut skickade in 3–0 och fastställde slutresultatet.

Tack vare konkurrenternas tapp i de senaste omgångarna innebar denna seger att Liverpool tar över andraplatsen och återigen leder jakten på dem blåa från Manchester. Jakten fortsätter efter årets sista landslagsuppehåll.