Liverpool - Brighton 2-1: Tre blytunga poäng – trots chockstarten

Trots chockstarten kunde Liverpool, som så många gånger förr, vända och bärga tre blytunga poäng i titelracet.

Tre veckor var det sedan sist Liverpool tog emot Manchester City i ett toppmöte på ett kokande Anfield. Det känns som en evighet sedan sist de röda spelade Premier League-fotboll men nu var det äntligen dags igen.

För motståndet stod Liverpool-ryktade Roberto de Zerbis Brighton. Sedan italienaren tog över har är det ett lag Liverpool haft väldigt svårt för. Två kryss och två förluster på fyra matcher är facit. Faktum är att Brighton rent generellt blivit lite av ett ”bogey-team” för Liverpool, framför allt på Anfield. Senast de röda fick fira en seger hemma mot ”The Seagulls” var i november 2019.

Det verkade direkt som att den mindre smickrande resultatraden hade satt sina spår. Efter inte två minuters spel hade Danny Welbeck dunkat in ledningsbollen för bortalaget framför chockade hemmaspelare.

Som supporter är det frustrerande att så ofta hamna i ett tidigt underläge, som varit en verklighet man behövt leva med den här säsongen. Samtidigt så har Liverpool tagit 23 (!) poäng den här säsongen från underläge.

Det tidiga bakslaget var heller inte riktigt något som syntes ha någon påverkan på spelarna. Chanser radades upp genom framför allt Salah, som tillsammans med Mac Allister, var de som var förgrundsfigurerna under de inledande 45 minuterna. Men skärpan saknades gång på gång från egyptiern som hade svårt att överhuvudtaget pricka mål. Vid ett läge hade han möjligheten att spela in framför mål till en fri Nunez, men valde istället att gå på ett eget avslut som seglade en bra bit över.

Utdelningen skulle dock komma, men inte från Salah. Efter en hörna Brighton bara halvt fått undan nickade Salah tillbaka bollen in i boxen igen och efter en snedspark från Veltman var det Diaz som reagerade snabbast och kunde trycka dit bollen upp i taket.

Liverpool slog inte av på takten utan fortsatte att skapa. Bradley hade ett kanonläge att skicka in 2-1-målet men även hos nordirländaren saknades skärpan.

Halvleken från Liverpools sida får ändå ses som fullt godkänd. De enda minusen är just skärpan i avsluten och att Brighton väldigt ofta enkelt kunde spela sig ur den röda pressen och skapa bra situationer offensivt genom framför allt Adingra, som var väldigt svårstoppad.

Det offensiva trycket för Liverpool fortsatte även under den andra halvleken men de heta chanserna uteblev, mycket av det berodde på att Brighton blev ännu lägre i sina positioner.

Men 20 minuter in kom så målet. Szoboszlai hittade in med en distinkt passning till Mac Allister som befann sig centralt strax utanför boxen. Med ett elegant instick lirkade argentinaren fram bollen till Salah som inte gjorde några misstag den gången. 2-1 och ett så fruktansvärt viktigt mål.

Bara minuter senare var det nära att Liverpool skapade sig lite distans, men Diaz var offside med tåspetsen och målet dömdes bort.

Colombianen serverade sedan själv Salah i en blixtrande kontring men avslutet från egyptierna hade den gången mer att önska.

Chanserna fanns att stänga butiken för Liverpool men det slarvades en del. Det bjöd in Brighton som på alla sätt och vis är ett spelskickligt lag som kan skapa lägen mot vilket lag som helst. Kaptenen Lewis Dunk hade ett par nickar som Kelleher lyckades parera.

Inhoppande Lallana hade även han en fin chans att göra mål på Anfield igen, men bollen passerade stolpen med några decimeters marginal.

Liverpool lyckades hålla undan och plocka tre BLYTUNGA poäng, men det fanns definitivt förbättringspotential. Halvtimmen efter 2-1-målet präglades mycket av ett rött lag som såg ut att ta lite väl lätt på uppgiften. Bolltapp i farliga lägen och felbeslut hade kunnat kosta, men som tur var gjorde det inte det denna gång.

Nu kan vi njuta av mötet på Etihad Stadium under eftermiddagen som serieledare och förhoppningsvis kan man jobba in ett kryss från TV-soffan.