Liverpool - Brighton & Hove Albion 2-2: Delad poäng på Anfield efter en svängig tillställning

Liverpool och Brighton delade på poängen när Premier League spel var tillbaka på Anfield efter en knapp månad.

När startelvan presenterades timmen innan eftermiddagens drabbning blåstes igång var det nog få Liverpoolsupportrar som ifrågasatte Jurgen Klopps 11 spelarval. Att startelvan skulle bli snarlik den som fullständigt demolerade rivalerna Manchester United i deras egna hemmaborg söndagen innan var väntat. De enda spelarna som blev förskjutsade till bänken eller läktaren var James Milner och portugisen Diogo Jota, där den förstnämnde fortfarande lider av en skada. Snackisen inför matchen var huruvida den tyske tränaren skulle använda sig av mittfältarna Thiago och Naby Keita, två spelare som fångades upp på bild under torsdagsträningen efter en, för spanjoren, lång period utanför planen och för den sistnämnde, en liten kortare period. Svaret Klopp gav var tydligt, Naby Keita återfanns i startelvan medan Thiago fick inspektera matchen från läktaren.

Den före detta Östersunds tränaren Graham Potter formerade återigen en fembackslinje och det mest intressanta att hämta från den laguppställning, ur ett Liverpoolperspektiv, var det faktum att den före detta Liverpoolspelaren Adam Lallana startade på mittfältet. Han skulle tillsammans med sin gode vän och Liverpoolkapten Jordan Henderson utgöra en intressant "matchen i matchen" situation, båda klädda i nummer 14.

När domare Mike Dean blåste igång matchen kändes det ungefär som när en domare blåser igång en motorsporttävling. Ordet rivstart beskriver verkligen de inledande minuterna på ett utmärkt sätt. Bara några fåtal minuter in missade "The Seagulls" sin chans att gå upp i en tidig ledning, där Alisson skickligt kunde förhindra bortapublikens firande. Istället visade återigen Virgil Van Dijk sin briljans när han prickskjuter Salahs fot i en sådan där typisk Van Dijk krossboll. Nedtagningen var av högsta kvalitet och Henderson kunde frigöra sig från sin gode vän i motståndarlaget och gav hemmafansen en anledning till att fira. Henderson hade dels gett "The Reds" ledningen samt tagit en tidig ledning i "matchen i matchen" mot Adam Lallana.

Att Naby Keita var tillbaka så pass tidigt i startelvan efter att ha blivit utburen på bår senaste gången chockade nog många. Solklart är det lätt att vara efterklok, men frågan är om han verkligen var redo för en start så direkt inpå, något som bevisade sig när han tidigt i matchen satte sig ner och frustrerat pekade mot samma kroppsdel som Pogba hade träffat med sina dobbar. In istället kom Oxlade Chamberlain och responsen från engelsmannen blev kvick. Ett mycket fint inlägg som prickade en fristående Sadio Mane och hans nick resulterade i 2-0 och det såg ut att bli en sådan där rutinseger för hemmalaget. Den känslan stärktes framförallt när senegalesen ännu en gång höll sig framme och stressade Brightonmålvakten till ett misstag, ett misstag som ledde till mål. En liten stund stod det 3-0 på tavlan och Liverpoolfansen kunde vara belåtna, innan Mike Dean med hjälp av VAR rätteligen dömde bort målet för hands.

Även om Brighton hade skramlat fram några bra målchanser, kändes reduceringsmålet som en blixt från en klar himmel, i alla fall avslutet. Enock Mwepu ställde Alisson helt med sitt avslut, som i första hand mer såg ut som ett misslyckat inlägg. Ett mål som borde fungerat som väckarklocka för Klopps mannar, men istället blev en extra energikälla för bortalaget som kunde gå in genom Anfieldtunnlarna i paus med hopp.

Den andra halvleken skulle börja precis som den första, med en rivstart. Några minuter in fick Liverpoolfansen återigen känna på känslorna som uppkommer i samband med förfalskat firande, när Mohamed Salah rundade spanjoren i mål och placerade in, vad han trodde, var sitt elfte mål i den engelska högstaligan. Men ännu en gång fick jublet avslutas i förhand, där offsideflaggan spelade antagonist.

Istället skulle den andra halvleken domineras av Brighton, som njöt av den något frustrerande Liverpoolpubliken. Som ett resultat av bollinnehavet kunde belgaren Leandro Trossard placera in kvitteringsmålet efter ett skickligt individuellt nummer. Liverpool hade svårt att skapa några ordentliga målchanser och pressen kändes stundtals obefintlig, något Brighton utnyttjade när Trossard återigen hittade in i en yta bakom backlinjen, behöll kylan och placerade in, vad Liverpoolfansen fruktade, var ledningsmålet. Det var just offsideflaggan som stoppade Brighton från att åka hem till sydkusten med alla tre poäng.

En svag slutforcering resulterade i att de bägge lagen fick dela på poängen, ett resultat som jag nästan kan garantera att Klopp inte är nöjd med. Graham Potter och hans mannar fortsätter sin fina säsongsinledning, men tyvärr är det idag på Liverpools bekostnad.

Sådana här matcher inträffar under en säsong, men oavsett det faktum kan man inte undkomma att det är lite oroväckande hur Liverpool nu flera matcher tappat ledningar bara av farten. Vi alla minns Brentfordmatchen och även matchen mot Manchester City får räknas in i den kategorin. Även om Champions League matcherna mot Milan och Atletico Madrid inte slutade i någon tappad poäng, är även detta matcher där man haft en komfortabel ledning för att sedan ge iväg matchen.