Chelsea: Giroud (45+3), Abraham (61), Pulisic (73)

Robertson - van Dijk ©  - Gomez - Alexander-Arnold
                                 Alisson

På bänken sitter Adrian, Lovren, Milner, Oxlade-Chamberlain, Lallana, Shaqiri, Jones, Minamino och Origi.

Skador & avstängningar: Henderson, Matip

Stark sekvens från Mohamed Salah när han med tio minuter spelade är precis överallt på Liverpools offensiva planhalva. Egyptiern är ständigt spelbar och hinner väggspela med halva Reds innan han springer in i en obstruerande Antonio Rüdiger. Misstänkt straff men Andre Marriner väljer att fria.

Mål: Naby Keïta har startat matchen briljant och höjer ribban ytterligare ett par centimetrar när han i den 23:e minuten är med och strippar Willian på bollen på mittplan, driver mot Chelseas straffområde och trycker av en projektil värd namnet. Ribba in, nummer åttas första mål för säsongen och 1-0 till Liverpool.

Det är Liverpools match så här långt. Visst, Chelsea har stuckit upp vid ett par tillfällen och fick ett mål bortdömt för en millimeterknapp offside, men på det stora hela är det Reds som dikterar tempot, Reds som får passningsspelet att flyta och Reds som kommer till de riktigt farliga målchanserna.

Mål: Det är 2-0, det är Trent Alexander-Arnold och vi har sett det förut. Och mot Chelsea dessutom. Det är en magnifik frispark från engelsmannens högerfot som letar sig in i maskorna bakom en enligt Pontus Kåmark fullkomligt felplacerat Kepa Arrizabalaga. 30 minuter på uret och Liverpool har dubblat sin ledning mot Frank Lampards mannar.

Mål: Liverpool utökar sin ledning till tre bekväma kulor när Gini Wijnaldum trycker in en hörnretur i nättaket. Chelseaspelarna uppmärksammar domare Marriner på en påstådd handboll men får inget gensvar. 3-0 till de rödklädda med ett par minuter till paus.

Mål: Alisson Becker gör en snudd på omöjlig reflexräddning på Willians skott, men får se returen leta sig in i målet när Olivier Giroud är snabbast fram på densamma.

Mohamed Salah skarvar sig förbi sin markering på mittplan och springer sig fri. Egyptierns avslut lämnar dock en hel del att önska (det är uppriktigt sagt som taget ur ett FCZ-avsnitt) och bollen rullar tre kroppslängder utanför Kepas högra stolpe.

Mål: Det är rent ut sagt kirurgisk precision på Trent Alexander-Arnolds inlägg när den 21-årige scousern prickar Roberto Firminos hjässa. Nicken är otagbar för bortaslipsen och vi har 4-1 på Anfield efter dryga 55 minuter.

Mål: Nyss inbytte Christian Pulisic åker slalom mellan Fabinho, Alexander-Arnold och Gomez och rullar in ett inspel mot en annan inhoppare, Tammy Abraham, som sätter gästernas andra fullträff i nät. Halvtimmen kvar nu.

‘66: Curtis Jones och James Milner in, Naby Keïta och Gini Wijnaldum in.

Mål: 3-4 och nu är det Abraham som assisterar Pulisic som tar ned inlägget, vrider om och nätar med ryggen mot Alisson. Amerikanen från chokladstaden Hershey, PA har gjort ett riktigt succéinhopp med 1+1 och med bud på mer efter knappt tio ombytta minuter.

'En i övrigt suverän Salah lämnar planen mållös när Oxlade-Chamberlain ersätter med tio minuter kvar att spela av ordinarie tid.

Mål: Chelsea åker på en kontring efter att ha misslyckats med en frispark högt uppe på Liverpools planhalva. Hemmalaget, med furiren Andy Robertson i spetsen, sätter av direkt och springer in femman bakom Kepa. Robertson med assisten och Oxlade-Chamberlain med målet och nu smattrar de röda fyrverkerierna över Merseyside.

Sammanfattning

Liverpool gaskade upp sig kvällen till ära och levererade en insats värdig en nybakad engelsk ligamästare.

Matchen inleddes i Liverpools regi med en till tänderna taggad Mohamed Salah i huvudrollen. Liverpools nummer elva var involverad i det mesta och det bästa i offensiv väg och var efter tio minuter nära att fixa en straff när Antonio Rüdiger fällde ut bommen och stoppade hans framfart genom bortaförsvaret. Ingen straff där men knappa tio minuter senare skulle hemmalaget ta ledningen när Naby Keïta bombade in 1-0 efter att ha snappat upp bollen på mittplan. Det var guineanens första mål för säsongen i vad som får klassas som en av hans bättre halvlekar under densamma. Sedan rann det bara på; Trent Alexander-Arnold böjde in ännu en frispark (hans andra mot Chelsea den här säsongen) och Gini Wijnaldum krigade in trean på en hörna. Olivier Girouds sena 1-3-mål i den första halvleken var en klen tröst för Frank Lampards lag som gick in i paus med insikten att tre poäng skulle krävas för CL-spel i nästa match mot Wolves

När sedan 4-1 föll kort efter att andra blåst igång såg det än mörkare ut för Chelsea. Gästerna skulle dock kämpa sig in i matchen och med hjälp av lite fingerspitzengefühl från tränarbänken (inhopparna Pulisic och Abraham med 1+1 vardera) så småningom på riktigt hota Liverpools tidigare så bekväma ledning. Kroat-amerikanske Pulisic var bäst på plan under sitt 30 minuter långa inhopp och var nära att vända på matchen men en dåligt slagen Chelseafrispark var allt LFC behövde för att döda mötet helt. Robbo sprang, Oxen målade och hela Merseyside färgades i rött. Återigen, danke Jürgen.

Spelaromdömen

Alisson Becker stod för en makalös räddning som tyvärr blev meningslös när Giroud någon hundradel senare kunde raka in returen. Chanslös på alla målen.

Trent Alexander-Arnold böjde in en frispark för 1-0 och ett inlägg för 4-1. Så otroligt bekväm med bollen även i pressade situationer på egen planhalva. Central mittfältare härnäst? Joe Gomez hade problem när Christian Pulisic byttes in, men å andra sidan, vem hade inte det? Virgil van Dijk stod för en stabil insats i mittlåset. Andy Robertson låg nästan enkom bakom Reds spiken i kistan-mål. Fantastisk ute till vänster.

Fabinho låg bakom bollvinsten som ledde fram till Keïtas 1-0. Utmärkt städgumma centralt i plan. Gini Wijnaldum smällde in 3-0 och var en av den andra halvlekens bästa spelare. Naby Keïta stod för en enastående första halvlek i vilken han bombade in 1-0 och hela tiden hotade Chelsea genom att gång efter gång komma rättvänd och väva ihop passningskombinationer.

Mohamed Salah var division 1000-avsluten till trots en av matchens mest energiska och bästa spelare. Mycket bra första följt av en bra andra. Roberto Firmino skallade in 4-1 och var vital i Liverpools uppbyggnadsspel. Sadio Mané fixade frisparken till 2-0 och kunde mycket väl ha fått med sig en straff också.

Matchens bäste spelare enligt liverpoolsweden.se: Trent Alexander-Arnold

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-07-23 00:09:55