2022-11-09 21:00

Liverpool - Derby
3 - 2

Liverpool – Derby 0–0 (3–2): Kelleher straffhjälte för Liverpool

Ett ungt Liverpool ställde upp i ligacupmötet mot Derby. Bortalaget hade en tydlig matchplan som man genomförde väl, och straffar fick till slut avgöra.

Det unga Liverpool ställde upp med spelare som Stefan Bajcetic, Bobby Clark och Melkamu Frauendorf. Lite extra kul också att se nya högerbacken Calvin Ramsay göra sin första start i den röda tröjan efter en längre tids skadeproblem.

Inledningen av första halvlek var en händelsefattig historia som helt saknade chanser. Liverpool rullade runt utan att skapa något mot ett lågt stående Derby som hade full koll på Liverpools anfallsspel.

Den första riktiga chansen skulle falla till Alex Oxlade-Chamberlain, som fick göra sin första start för säsongen. Efter ungefär en kvart slogs en hörna för hemmalaget vilket försvarades bra av Derby-försvaret som nådde högst. Bollen hamnade dock framför den skadedrabbade mittfältaren, som drog till på volley men bollen letade sig precis utanför målvaktens stolpe.

Efterföljande kvart vart lika händelsefattig som den första, med mycket bo för Liverpool utan mycket till chanser. Ytterligare en möjlighet skulle dock komma, denna gång för ungtuppen och A-lagsdebutanten Layton Stewart. Efter att försvaret i Derby slarvat med bollen, fick Fabio Carvalho med sig den vid straffområdets vänstra kant. Portugisen hittade in med ett inspel, som tyvärr hamnade något bakom Stewart och anfallaren kunde inte hålla ner sitt avslut.

Strax därefter landade bollen hos Kostas Tsimikas i offensivt straffområde, efter att Joe Wildsmith i Derby-målet missbedömt ett inlägg, men greken kunde lika Oxlade-Chamberlain inte hålla sitt volleyavslut på mål. 0–0 stod sig sedan halvleken ut och ett mål åt något håll var aldrig riktigt nära.

I den andra halvleken skruvades tempot upp något. Derby skulle få sin första riktiga målchans drygt fem minuter in, när ett inlägg från vänsterkanten nådde Max Bird efter lite flipperspel i straffområdet. Mittfältaren fick i väg ett lågt avslut, som dessvärre för engelsmannen letade sig utanför stolpen.

Målchanserna duggade mer tätt i inledningen på den andra halvleken, och strax efter Birds läge var det Oxlade-Chamberlain som var nära igen. Ett distansskott styrdes via en försvarare och höll på att ställe Wildsmith i målet. Engelsmannen hann dock ner och ledningsmålet ville inte in.

I matchminut 66 var det dags för de mer rutinerade spelarna att äntra planen, då Roberto Firmino, Harvey Elliott och Darwin Nunez byttes in. Direkt blev det skillnad i framför allt tempot. I den 80:e minuten var det oerhört nära att en av dessa inhoppare fick avgöra, då Harvey Elliott blev helt frispelad av en fantastisk boll av Oxlade-Chamberlain. Den unga engelsmannen lyckades dock inte överlista Wildsmith i målet, som lyckades hålla Derby levande. Även Firmino fick en ypperlig chans med huvudet fem minuter från slutet, men Derbys skottstoppare ville inte se sig besegrad.

Närmare än så kom inte Liverpool och ett straffavgörande stundade.

Derby inledde säkert via David McGoldrick. 0–1. Liverpool skickade därefter fram unga Bajcetic, som dessvärre la bollen i perfekt höjd för Wildsmith som räddade. 0–1. En lika svag straff slogs sedan av Conor Hourihane och Caoimhin Kelleher kunde rädda. 0–1. Desto säkrare var Oxlade-Chamberlain som via stolpen tryckte in bollen. 1–1. Derby skickade då fram Craig Forsyth, men Kelleher fortsatte visa hur stark han är på straffar och plockade den med. 1–1. Annars så säkra Firmino var näst, men brassen sköt en bra bit över. 1–1. Louie Sibley var nästa man på rakning för Derby och var säkerheten själv. 1–2. Nunez klev sedan fram och slog århundradets lösaste straff, men precisionen fanns där. 2–2. Lewis Dobbin stod sedan som femte straffskytt för Derby, men HJÄLTEN Kelleher plockar den med. 2–2. Chansen att avgöra fick Elliott som behöll nerverna och rullade in 3–2.

Det krävdes straffar men Liverpool tar sig vidare till nästa omgång av Carabao Cup. Skönt att inte braka ut i första matchen och få en seger att bygga vidare på.