Liverpool dominerar även i disciplin

Liverpool dominerar även i disciplin

Med 26 gula kort under säsongen är Liverpool bäst i Premier League och laget drar på sig 2,5 gånger så få varningar som de största busarna Arsenal. Ingen enskild spelare i Liverpool löper risk för avstängning under avslutningen till följd av ett ackumulerat antal gula kort.

Det går förstås alltid i en enskild match att dra på sig ett rött kort (host… David Luiz… host) eller två gula, men det finns även bestraffningar kopplade till det sammanlagda antalet varningar en spelare har samlat på sig under en säsong.

I Premier League gäller att en spelare som dragit på sig 10 gula kort före den den 32:a spelomgången måste sona två matchers avstängning och därefter ökas tröskelnivån till 15 gula kort.

Ingen i Liverpool behöver svettas eftersom den värsta syndaren Fabinho inte har kommit mer än halvvägs med 5 gula kort och näst efter i kön står Trent Alexander-Arnold på 4 gula kort. Med det sagt skulle frånvaron av en eller två spelare i två matcher under återstoden av säsongen knappast skjuta drömmen om ligaguldet i sank.

Det finns ingen bestraffning på lagnivå, men det är ändå värt att notera att Liverpool är bäst i Premier League även när det gäller att spela utan onödiga överträdelser, något som är väntat av ett lag som för spelet, dominerar matcher, ligger rätt i positionerna och inte behöver ta till tjuvknep eller stressat ta ogenomtänkta beslut.

Liverpool (26 gula kort) ligger i topp före Leicester (31) och Southampton (42). Att Burnley (58) och Watford (61) återfinns i andra änden av tabellen är ingen överraskning, men där hittar vi också lag på övre halvan som noterat dubbla Liverpools nivå eller ännu högre som Manchester City (52), Chelsea och Everton (53), Manchester United (56), Tottenham (63) samt Arsenal (64).

Följande spelare ligger i farozonen för en ackumulerad avstängning där Jorginho just nu avtjänar sin 10-kortsavstängning.

10: Jorginho (Chelsea)

9: Lewis Dunk (Brighton), Jefferson Lerma (Bournemouth), Luka Milivojevic (Crystal Palace), Ashley Westwood (Burnley), Callum Wilson (Bournemouth), Issa Diop (West Ham)

8: Abdoulaye Doucouré (Watford), Jeff Hendrick (Burnley), Romain Saïss (Wolverhampton), James Tarkowski (Burnley), Harry Winks (Tottenham), Philip Billing (Bournemouth)

Arsenals bedrövliga säsong med så här långt ynka nio vinster på 29 matcher förstärks av deras disciplinära problem som förutom 64 gula även inkluderar 4 röda kort. Det är värst i ligan följt av sju klubbar med 3 röda. Chelsea och Burnley (minsann) är de enda lagen som ännu inte fått en spelare utvisad under säsongen. Alisson åkte ut mot Brighton för en hands utanför straffområdet, vilket är Liverpools enda röda kort så här långt.

Watfords försvarare Christian Kabasele är den ende spelaren som har dragit på sig fler än ett rött kort säsongen 2019-20.

Källa: liverpool.no, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-06-18 00:29:53
Author

Fler artiklar om Liverpool