Liverpool - Everton 1-0 (0-0)

En mycket ungdomlig elva lyckades slå ut Everton ur FA-cupen efter en halvlek där Everton skapade chanserna men Adrián stod rätt placerad. Efter paus ökade Liverpools övertag och avgörandet kom efter 71 minuter när Curtis Jones sköt in 1-0 med en riktig pärla i bortre krysset. Därefter kontrollerade Liverpool matchen in i mål utan att det kändes så nervöst för hemmafansen. James Milner klev av skadad redan efter sju minuter.

Domare: Jonathan Moss

Spekulationerna har varit många kring hur många förändringar Jürgen Klopp skulle göra inför cupderbyt mot Everton och sammanfattningsvis landar det nära dem som trott eller hoppats på rejäl rotation.

Adrián ställer sig mellan stolparna och i backlinjen behålls James Milner (på mittfältet senast) till vänster och Joe Gomez centralt. Dessa två får sällskap av Nathaniel Phillips i mittlåset och Neco Williams ute till höger.

På mittfältet startar som väntat Adam Lallana och det tillsammans med Pedro Chirivella och Takumi Minamino. Lallana fick beröm av Klopp när han tidigare under säsongen tog en sittande central roll och även om han är en helt annat spelartyp än Fabinho är det troligen där vi får se honom i dag.

Divock Origi är den mest erfarna i frontlinjen där Harvey Elliott och Curtis Jones ansluter.

Everton ställer upp med ordinarie lag och får gälla som favorit trots bortaplan och ett mycket dåligt facit mot Liverpool under lång tid. Defensivt är dagens lag inte bara ett utan två snäpp bättre än det som mönstrades mot Aston Villa även om det självklart inte når upp till backfyran med Virgil van Dijk, Andy Robertson och Trent. I offensiven finns det gott om fart i djupled och snabb teknik, där Minaminos debut är en självklar intressehöjare inför matchen. Däremot framstår mittfältet på förhand som den svaga punkten och vinner inte Everton den matchen i matchen är det en stor eloge till Liverpools obeprövade centrala trio.

Origi       Minamino       Elliott
    Jones   Chirivella    Lallana
Milner  Phillips  Gomez  Williams
                      Adrián

Bänken ger positiva skadebesked eftersom Alex Oxlade-Chamberlain är med i matchtruppen och av seniorerna är det Jordan Henderson och Sadio Mané som inkluderats på bänken. I övrigt hittar vi där Caoimhín Kelleher, Rhian Brewster, Ki-Jana Hoever och Yasser Larouci.

Alert fotparad av Adrián i sjätte minuten när flaggan stannar nere på Theo Walcotts löpning och efter att Milner blockerat skott från Walcott kan Dominic Clavert-Lewin trycka till på returen.

Tråkiga scener när Milner tvingas bryta matchen redan efter sju minuter. Det innebär att spelaren med överlägset mest rutin i laget försvinner. Tydligen fick Milner en olycklig spark när han gick in i duell med Walcott nyss. Larouci kommer in och det behöver inte påpekas att vi håller alla tummar som finns att det inte är något allvarligt med Milner. De senaste veckorna har skadorna på mittfältare duggat tätt.

Mason Holgate nickar rakt på Adrián från nära håll när han löper sig helt ren på en frispark i den tolfte minuten.

Ny fin fotparad av Adrián när Walcott går på djupet ute till höger och spelar in till Richarlison som avslutar från några meter i den 28:e minuten.

Origi slår en för lös passning i sidled högt i planen och Everton kan kontra efter en halvtimme. Återigen söker de Walcott som hittar in med ett lurigt inspel som passerar strax ovanför Calvert-Lewins huvud.

Bättre av Origi nu när han böjer in bollen från vänster mot Minamino. Debutanten tar sig loss mellan två försvarare men kommer inte upp tillräckligt för att få kontakt med bollen.

Dubbelhörna till Everton i minut 37 och med vissa problem kan Adrián parera undan.

Pickford dyker ner till höger och håller ute Origis låga avslut till en hörna i minut 41.

Bra brytning av Williams som kommer in från höger och bryter när Everton störtar fram just som klockan passerat fyrtiofem minuter. Alldeles efteråt är det Williams som ställer till det och Liverpool får rusa bakåt för att avvärja.

Sammanfattning

Det märks såklart att den här grupperingen av spelare inte är vana att spela tillsammans och inte heller i det här tempot. Konstigt vore annars. Det innebär att de chanser som uppstår främst sker genom korta sekvenser med 2-3 passningar eller en individuell prestation som öppnar en yta. Efter att ha rett ut två tidiga chanser för bortalaget växer Liverpool in i matchen och det ser allt stressat ut hos de blå när Liverpool går till anfall. Totalt sett är det undantaget Elliott dock ett ganska avstannande Liverpool som försöker ta sig in i offensivt straffområde mot ett samlat försvar. Då blir det svårt och antalet målchanser är ytterst lätträknade. Lallana testar på några skott som aldrig är nära, Minamino är en halvmeter från Origis inlägg och den senare har den enda egentliga målchansen när han tvingar Pickford att sträcka ut.

Om det stundtals ser okej ut framåt är det mer darrigt bakåt när Liverpool tar för lång tid på sig med bollen i backlinjen, något som tillåter Everton att flytta upp och pressa hemmalaget. Walcott söker så fort han kan Laroucis yta efter att Milner klivit av. Att förstafyran där bak klarar av att stå högt efter så många matcher ihop är en sak, men de här fyra har inte riktigt lika mycket rutin och det känns som en tidsfråga innan bollkladdandet ska straffa sig. Dessutom har Liverpool några bolltapp i uppspelsfasen när Everton ställer om direkt och ställer till det.

En hörna för Everton och en frispark för Liverpool är det som finns att rapportera om i halvchansväg tio minuter in på den andra halvleken.

Ett gult kort till Lucas Digne som rycker tag i en framstormande Elliott efter 57 minuter.

Det borde nog inte dröja alltför länge till innan vi får se ett byte för matchkvaliteten de senaste minuterna är inte bra med ryckiga spelsekvenser och lycka-till-bollar-framåt.

Ancelotti agerar genom att ta av Gylfi Digurdsson och Séamus Coleman medan Fabian Delph och Moise Keane kommer in. Klockan står på 63 minuter och Evertonmanagern siktar på att toppa laget offensivt och få utdelning innan Klopp spelar sina kort från bänken.

Walcott slösar bort en potentiellt farlig kontring när han slår bollen långt framför spelaren som leder anfallet i Everton.
Origi testar Pickford igen, den här gången med ett skott från 25 meter som Evertonmålvakten ser hela vägen men ändå väljer att parera ut till ännu en hemmahörna i minut 70. Pickford når högst och plockar.

Oxlade-Chamberlain ersätter Minamino med tjugo minuter kvar.

Mål: Origi håller i bollen på gränsen till straffområdet i vänsterläge. Han spelar in till Jones som med ett avstämt avslut skruvar bollen över Pickford via målvaktens fingertoppar och in nära det bortre krysset.

Jones klipps ner på vägen fram men bollen går till Oxlade-Chamberlain så spelet får fortgå. Oxen driver in i straffområdet och avslutar nära närmaste stolpen där Pickford är på plats och limmar.

Självförtroendet har vuxit hos hemmalaget, där Jones och Oxen stortrivs på vänsterkanten, men nu är Liverpool i ledning och med tanke på att flera av Evertons chanser tillkommit efter spel med för små marginaler bakåt kan det vara värt att säkra något snarare än att blåsa på framåt.

En Evertonhörna slutar med ett skott högt upp på The Kop och direkt efter får vi se ett byte i vartdera laget. Bernard ersätter Walcott och Brewster kommer in i stället för Elliott med elva minuter kvar av ordinarie tid.

Efter några minuter med flera framfarter av Liverpool på offensiv tredjedel har matchbilden blivit mer uppbruten där Liverpool nu sänker tempot och försöker döda tid i samband med frisparkar och inkast. Everton uppträder stressat och slår bort en del enkla passningar.

En boll från Sidibé slås in från höger och Kean försöker sig på en akrobatisk avslutning men hårt pressad skickar italienaren bollen högt över.

Liverpool lyckades efter paus täppa till bättre bakåt och inte skapa chanserna åt Everton som var fallet i första halvlek. Samtidigt misslyckas Everton med att ta det bästa från första halvlek när vi får erkänna att de var bättre och sätta ytterligare press framåt. Resultatet är att när Ancelotti gör ett dubbelbyte efter en dryg timme är det närmaste en farlighet framåt Everton har kommit två hörnor!

Walcott slår bort vad som i efterhand framstår som bortalagets bästa chans i andra halvlek och därefter har Liverpool full kontroll på händelserna. Bytet när Oxlade-Chamberlain kommer in ger en skjuts framåt och efter 1-0-målet låser det sig för ett stressat och frustrerat Everton.

Spelarkritik

Adrián står för tre bra räddningar i första halvlek och en match där självförtroende är ett sådant nyckelord för juniorer mot seniorer var det sannolikt nödvändigt att inte åka på ett tidigt baklängesmål. Fortsatt alert när så behövs som på hörnor och en del tajta tillbakaspel och totalt sett mest avgörande för Liverpool i dag.

Yassar Larouci sticker mest ut i räderna framåt men efter att ha blivit överspelad av Walcott två gånger växer han med uppgiften och har klart bättre koll bakåt. Joe Gomez, i sammanhanget jätterutinerad, spelar lugnt och mycket säkert i passningsspelet trots att många runtomkring honom stundtals uppträder stressat. Nathaniel Phillips visar fin kampvilja och går in tidigt i en duell och markerar sin närvaro. Stark i duellspelet men håller i bollen för länge vid några tillfällen. Neco Williams fortsätter att imponera och har en väldigt fin inläggsfot samt har koll bakåt.

Adam Lallana blir för ivrig framåt och slänger iväg tre hoppfulla långskott, men i det övriga spelet tar han ansvar i ett ungdomligt lag och håller ihop spelet som lagkapten. Curtis Jones mål är värdigt att vinna vilken match som helst och i övrigt var det stabilt utan krusiduller. Pedro Chirivella lät sig inte stressas eller skrämmas av Evertons rutin utan var trygg med bollen, men kom något till korta i det fysiska spelet.

Takumi Minamino placerades i sin debut centralt på topp med Divock Origi till vänster. Tvärtemot vad i alla fall jag hade väntat mig och vårt japanska nyförvärv såg inte helt bekväm ut i den rollen. Bra med att transportera boll lite längre ner på offensiv planhalva, men då uppstår förstås ett tomrum på central forwardsposition. Visar glimtar av vad han kommer att bidra med och det finns mer att hämta. Origi har också svårt att få till det, men skapar ändå första halvleks två bästa chanser för Liverpool och väggspelar med Jones till målet. Totalt sett förväntar jag mer under 90 minuter.

Harvey Elliott stressar inte i onödan och försöker sig inte på cirkusnummer, vilket skulle kunna vara en risk i den åldern när det finns chans att visa upp sig på Anfield och med tanke på hans styrkor som fotbollsspelare. Vinner flera hörnor för Liverpool och det syns att Everton har respekt för honom, men som alla gånger jag sett Elliott flyter han ut ur matcherna i perioder och den berömda slutprodukten behöver adderas. Har dock flera år på sig att fixa det.