Liverpool – LASK 4–0: Gruppseger med mersmak

En chans till gruppseger fanns redan i kväll för Liverpool, och den chansen togs. Cody Gakpo låg bakom det mesta när LASK besegrades på Anfield med 4–0, och med 0–0 i gruppens andra möte i Frankrike har Liverpool säkrat platsen i åttondelsfinalen av Europa League.

Ungt och gammal, förväntat och efterlängtat och en blandning av sött och salt helt enkelt. Timmen inför match var nästan det jag var mest spänd på och vi fick se en ganska härlig blandning i den startelva som Jürgen Klopp mönstrade under torsdagskvällen. EL-, och nuvarande, förstamålvakten Kelleher i mål med Salah och Díaz på kanterna medan mittfältet var spelarna som behövde luftas. Dessutom var Ibrahima Konaté tillbaka och känslan var att avancemanget bara skulle säkras under kvällen.

När matchen sedan började var det inget som förändrades. Liverpool började imponerande starkt och visade att man håller klasser högre än deras österrikiska motståndare och frasen ”det krävs två för att dansa” var som bortblåst.

En hög frenesi och ett vackert klapp-klapp-spel förstördes bara av viss ineffektivitet i den sista tredjedelen men trots detta skulle Liverpool skaffa sig ett stabilt försprång.

I den tolfte matchminuten gjorde vår högerback som han brukar och skickade in bollen elegant på Luis Díaz panna, den enda skillnaden var att högerbacken för dagen var Joe Gomez.

Sex minuter senare skulle Luis Díaz vara involverad igen, men denna gång ledde en svag nedtagning fram till ett djävlaranamma som mynnade ut i att colombianen fann Mohamed Salah på kanten. Egyptiern, som även iklädde kaptensbindeln, tog sig an rollen som kapten och lagspelare på ett sätt som blivit vanligare och vanligare och valde att med en nätt chipp spela in bollen i mitten där dagens flygande holländare i Cody Gakpo kunde raka in i det öppna målet och således dubbla Liverpools ledning.

Liverpool fortsatte att göra det jobbigt för LASK fram till halvtimmens spel men när utdelningen inte blev vad den kunnat bli slog Liverpool av något på takten och började kontrollera mer och mer av spelet.

I och med ledningen var Liverpool mer eller mindre klara för slutspel, men när domaren sedan blåste i pipan för halvtidsvilan hade Liverpool även ena foten inne i direktplatsen till åttondelen då Toulouse och Union Saint-Gilloise fortsatt var mållösa.

Den andra halvleken hann inte bli särskilt gamla innan Liverpool återigen skulle få utdelning dock. Ett par snabba fötter av Gakpo och en kraftig utrusning av Lawal i bortalagets mål ledde fram till en straff och Gakpos sätt att tacka Salah för 2–0-målet. Innan dess tänkte jag dock ställa frågan vad ni tycker om straffen, jag kan se båda sidor och kan höra argument för att fria likväl som fälla. Vad tycker ni?

Oavsett så stod sig beslutet och Salah fick sin chans att även han blev målskytt och när Lawal försökte vara kylig och stå kvar så bombade Salah in trean lågt till sitt höger.

Fem minuter efter det kom nästa åsiktsfråga när Klopp bestämde sig för att göra tidiga byten. På logiskt manér gick comebackande Konaté ut tillsammans med stjärnyttrarna, men in kom tre spelare som i allra högsta grad tillhör eller utmanar om en plats i ordinarie elvan. Min fråga är då om 30 minuters speltid i en avgjord Europa League-match är värt för att ”hålla upp tempot” om man väger den med risken att skada sig? Jag är tveksam, men hör gärna era tankar?

Den sista halvtimmen blev även den relativt avslagen och där de främsta spelarna kanske var respektive målvakt med ett par vassa parader, åtminstone fram till och med tilläggstiden. För i den 91:a minuten fastställde inte bara Gakpo slutresultatet till 4–0 utan även debatten om matchens lirare.

Strax efter slutet kom även ”plinget” från Frankrike där gruppens andra match förblev mållös. Således säkrade Liverpool gruppsegern och direktplatsen till åttondelsfinalen inför den sista, nu betydelselösa, matchen mot Union Saint-Gilloise. Slutet gott, allting gott.