Liverpool - Leicester City 3-3 (5-4): Avancemang efter straffar

Dan före dan före dopparedan innebar för Liverpools del en kvartsfinal i ligacupen mot Leicester på hemmaplan.

Ett nästan helt reservbetonat lag fick chansen från start denna kväll. Lagkaptenen Jordan Henderson som återigen var tillgänglig efter sin förkylning var egentligen enda undantaget. Roberto Firmino fanns förvisso också med i startelvan, men han har ju precis kommit tillbaka från en längre skadeperiod.

Stämningen på Anfield var det inget fel på denna match. Ligacupmatcher med oklara datum drar sällan särskilt många turister till arenorna, vilket gör att biljettpriserna inte är lika höga och då brukar lokalbefolkningen ta chansen att se sitt lag. Detta märktes också gällande vilka (politiska) sånger som sjöngs högst!

Fansen skulle dock snabbt få inse att ett för dagen starkt Leicester inte skulle bli någon lätt uppgift för Liverpools reserver. Efter tio minuter small det bakom Caomhín Kelleher i målet efter att Jamie Vardy stuckit i djupet. Liverpools icke samspelta backlinje fick sedan ytterligare problem bara minuter senare då samme Vardy utökade bortalagets ledning till 0-2. Där och då kändes det som att Liverpool skulle åka på riktigt storstryk, men det ändrade Alex Oxlade-Chamberlain på kort därefter då han placerade in reduceringen efter fint förarbete av Firmino.

Matchbilden började svänga fram och tillbaka lite väl mycket och i matchminut 33 drog Leicester ifrån ytterligare efter att James Maddison fått till en riktig projektil från långt håll som innebar 1-3. Joe Gomez bjöd sedan Vardy på ett friläge och endast stolpen räddade Liverpool den gången.

Jürgen Klopp var uppenbarligen inte nöjd med lagets insats efter första halvlek och genomförde ett trippelbyte i paus. Ungtupparna Billy Koumetio, Conor Bradley och Tyler Morton byttes ut till förmån för mer erfarna spelare som Ibrahima Konaté, Diogo Jota och James Milner. Trots förändringarna var det ändå de blåklädda som fick andra halvleks första stora chans, men Kelleher stod för en klassräddning och höll Liverpool kvar i matchen.

Överlag var det ändå Liverpool som tog över matchbilden under andra halvlek och Jota reducerade i den 67:e minuten. I takt med att regnet började falla blev matchen mer och mer intensiv. Det blev kanske inte den starkaste av forceringar, men det skapades ändå ett hyfsat bra tryck kring Leicesters straffområde sista kvarten. Problemet var dock att spetskvalitén oftast saknades.

När matchen definitivt såg ut att vara förlorad och tilläggstiden tickade iväg slog Milner in en sista boll i straffområdet. Leicester-försvararen missbedömde sitt upphopp, Takumi Minamino tog emot på bröstet och klippte till på halvvolley. 3-3. Galet.

I ligacupen spelas numera ingen förlängning, så en straffsparksläggning tog vid direkt efter slutsignalen. Leicester fick börja med att skjuta framför sina tillresta fans. Samtliga spelare gjorde mål de tre första omgångarna, för Liverpools del Milner, Firmino och Oxlade-Chamberlain. I fjärde omgången knep Kelleher Leicester-backen Luke Thomas straff och Keita gav i sin tur Liverpool ledningen. Leicester satte sin femte, men Minamino hade då chansen att avgöra. Tyvärr tog den hårda straffen i ribban och extra tilläggsstraffar väntade. Kelleher gjorde sedan sin andra straffräddning för kvällen då han tog Leicesters sjätte straff. Diogo Jota klev fram och kunde avgöra för Liverpool. Han väntade länge, han gav tillbaka till Schmeichel som både hade maskat och psykat. Portugisen var bombsäker och sköt Liverpool vidare till semifinal!

En rätt svängig historia med ett reservbetonat lag såg länge ut att kosta Liverpool ett avancemang. Efter 90 minuter kan man däremot inte säga att slutresultatet var orättvist. Nu fick Kelleher agera hjälte och vi behöver inte fira jul med en förlust i bakhuvudet.

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-12-22 23:10:00