Anfield, 2024-12-01 17:00

Liverpool - Manchester C
1 - 0

Liverpool – Manchester City 2–0: ”Det var väl onödigt?”

Liverpool – Manchester City 2–0: ”Det var väl onödigt?”

Det var uppdukat för en annorlunda seriefinal, och det avslutades med ett övertygande resultat. Liverpool gjorde det onödigt spännande när man bärgade den andra meriterande 2–0-seger på en vecka. Odrägliga Liverpool är tillbaka, och det med tydliga besked i toppen.

Det som de senaste åren varit en oviss seriefinal hade inför söndagen fått lite av en ny stämpel. För första gången på åtta år var City underdogs på oddsen och bland gemene man. Dagens match handlade inte om vilka som skulle få en liten fördel i ligan utan den handlade om Manchester City skulle få en hjälpande hand tillbaka till toppen eller om Liverpool, i december, skulle få ett nio poängs stort övertag i ligan och elva ner till dagens motstånd.

Oddssättarna och gemene man hade rätt. Matchens första 22 minuter var en överkörning som nog ingen sett emot Manchester City sedan klubbens glansdagar 2007/08 när man förlorade med 8-1 mot Middlesbrough.

De ljusblåa spelarna har insett att det är dödliga, och så har motståndarna. Slarviga uppspel och en förstörd självbild mot ett lag som har en självbild upphöjt i tre var det som utspelade sig. Dominik Szoboszlai, Alexis Mac Allister och Luis Díaz sprang på allt. Övertygade på att snart kommer en pass som saknar de sista procenten eller snart kommer en nonchalant mottagning, och det gjorde det.

Liverpool vann bollen högt, kom in i straffområdet och kom till avslutslägen men saknade den sista lilla skärpan som krävdes för att kapitulera. Szoboszlai, Cody Gakpo och Trent Alexander-Arnold valde allt för ofta den onödiga touchen eller den onödiga passen istället för att sätta den matchovana Stefan Ortega i arbete. Faktum är att när klockan tickat över 21 minuter spelade borde det stått tre eller till och med fyra mot noll och matchen skulle varit död. Men det gjorde det inte, och det var väl onödigt?

Men trots den lilla giriga och negativa inställningen så var Liverpool i ledning. I den tolfte matchminuten fann Trent Alexander-Arnold en fantastisk genomskärare ner till högerkanten. Mohamed Salah trippade in i straffområdet och lyckqdes antingen på något mirakulöst sätt se Cody Gakpo löpa mot den bortre stolpen, alternativt ha den varianten inarbetad eller så såg han att Kyle Walker och Ruben Dias fortfarande hade pyjamasen på sig. Oavsett var passningen på centimetern mellan försvar och målvakt och Gakpo behövde bara bli träffad för att spräcka nollan.

Liverpool fortsatte i tio minuter att skölja över City, och när klockan tickat upp mot 20 minuter fick vi se en statistik som lämnade mig med massor av känslor. ”Touches in offensive box, 11–0”.

Framför allt är det ett kvitto på den totala överkörningen som utspelade sig de första 20 minuterna vilket är fantastiskt. Det finns lag och matcher där man inte har elva bollar i straffområdet, särskilt inte mot City och att hålla undan Manchester City från att vara i straffområdet efter en halv halvlek hör inte heller till vanligheterna. Men sedan när man knyter an med matchbild och resultatet blir det en liten oro. Varför har vi elva toucher i straffområdet och inte åtta, nio eller tio skott och således den där 3–0-ledningen som hade stängt matchen? Nåväl, jag kanske är girig.

Men å andra sidan, det gav City en falsk trygghet och en väg in i matchen. Det var bara en 1–0-ledning, bollen är rund och allt kan hända. Bortalaget gaskade upp sig och tog över spelet de kommande fem-tio minuterna, men ett mittfält och ett försvar fyllt av självförtroende gav inte bort en millimeter i onödan.

De sista tio minuterna av den första halvleken blev lite av ett alibispel, eller som man ofta uttrycker sig. Matchbilden sätter sig. Liverpool var nöjda över ledningen och sättet de tog sig an matchen medan City någonstans fann ett hopp om att denna match trots allt fortfarande levde.


Manchester City inledde den andra halvleken som det spelförande laget. Pep Guardiola hade nog insett att hans, för att vara just han, defensiva laguppställning och approach till matchen var fel. Laget började bygga anfall, men på planen saknades den offensiva kvalitén för att bryta ner Liverpool och hitta fram med bollar till Erling Haaland. Något som varit Citys stora problem, de saknar för tillfället fler strängar på sin lyra än just norrmannen.

Skador ställer till det för de regerande mästarna, och spelare som Foden, Doku, Savio och Grealish har inte hittat till den nivå som de nog innerst inne besitter och för Liverpool var det bara att tacka och ta emot. Joe Gomez och Virgil van Dijk har gjort det mot City förut och spelat tillräckligt många matcher ihop för att enkelt kunna hantera bara ett anfallsvapen. Lägg därtill att Liverpool, som under Arne Slot varit mer kontrollerat, fortfarande har kapaciteten till att inte behöva vara kontrollerande utan lika gärna kan vara det lag som hugger på omställningar.

Med Mohamed Salah, Luis Díaz och Cody Gakpo finns det snabbhet och finess och med fötterna från Gravenberch, Trent, Mac Allister och Szoboszlai räcker det gott och väl för att skapa chanser. Salah fick det främsta läget att punktera matchen men tillsammans med Szoboszlai fick de båda en smärre hjärnkollaps när de tillsammans kom fria mot Ortega efter slarv i Citys uppspel. Szoboszlai sprang offside hela vägen fram när han bad om passningen, något som Salah uppfattade men som fick honom att skicka bollen över målet i avslutningsläget. Det var väl onödigt? Ytterligare en gratis chans för City att få med sig något från matchen.

Strax innan timmen spelad kastade Guardiola in Savio och Doku. Ett tydligare kantspel etablerades och framför allt Dokus fart och teknik utnyttjades. Doku lyckades med de första aktionerna, och gick sedan vinnande ur två av tre dueller när han fäktades mot Trent men sedan saknades det ändå något. I boxen var Gomez och van Dijk överlägsna och farligheterna uteblev ändå för City.

Arne Slot kontrade sin tränarmotståndare med knappa 20 minuter kvar och slängde in Jarell Quansah att stabilisera det defensiva kantspelet och samtidigt slängde han in Darwin Núñez för att hota än mer i omställningsspelet.

I den 78:e minuten var det också Darwin Núñez som ställde till det för Ruben Dias. Hans intensitet tvingade fram ett misstag och Díaz kunde hoppas sig fram till ett friläge, runda Ortega och bli neddragen i samma veva. Straff Liverpool. Fram klev Mohamed Salah och nu var onödigheterna bortspolade. Distinkt lågt i målvaktens vänstra. 2–0, tre poäng och två potentiellt säsongsavgörande vinster under samma vecka var i hamn.

Resterande del av matchen var en transportsträcka. Vi fick se Pep Guardiola skicka fram sex fingrar vid två, tre tillfällen och odrägliga Liverpool är tillbaka med en enorm tro på denna säsong och en enorm ledning i så väl Champions League som Premier League. Välkomna till Anfield!

Spelarbetyg

Caoimhin Kelleher 8
Återigen får han i stort sett stå sysslolös, men när han är involverad med fötterna eller tvingas till ett ingripande är han lika vass som en japansk sushikniv. Det går inte att understryka hur imponerande Kellehers insatser under de senaste åren varit. Att vara en målvakt som inte får göra något under 80 minuter och sedan stå pall när det gäller är svårt. Att vara en målvakt som inte får allt för många matcher på en säsong och sedan göra samma sak är ännu svårare. Men Kelleher gör det med bravur. Han tampas kanske med världens bästa målvakt, men frågan är om inte Alisson ska behöva kämpa för att få tillbaka sin plats? Kelleher förtjänar betydligt mer än att vara en andrafiol och Arne Slot sitter på ett extremt stort lyxproblem längst bak i truppen.

Trent Alexander-Arnold 8 (ut 73')
Tillbaka i spel och i startelvan efter den senaste tidens skada, men det var inte med några frågetecken. Lika självklar med fötterna som alltid och står för en briljant "hockeyassist" till 1–0-målet och har fullständig kontroll defensivt den första timmen. Får ett annat prov när Doku kommer in och det blir svårare. Gör inte bort sig där heller, men Doku vann fler dueller än Nunes. Utbytt med knappa 20 kvar för att säkra upp och inte tänja på en matchovan kropp.

Joe Gomez 8
Inte spelat på ett bra tag, och inte heller varit mest involverad som mittback. Kommer in och står för en toppinsats. Lugnet påminner om van Dijk och det i en match av denna magnitud när man är matchovan. Det är imponerande. Har en stabil stöttepelare bredvid sig och tillsammans får de Haaland och Citys offensiv att se ut som Trelleborgs U17.

Virgil van Dijk 9 (MOTM)
Hade nog fått en tia om det inte var för att han ville bjuda in Kelleher i matchen. Vilken prestation! Vinner allt i offensivt och defensivt straffområde. Har oflyt att han inte gör ett mål, och med lite högre kvalité och mer stolpe in hade han nästan kunnat göra hat-trick på nick. Lägg därtill att han fullständigt dominerar duellspelet mot Haaland och övriga som dyker upp. Jag ser inte varje Arsenal-match, men om Gabriel och/eller Saliba är på denna nivå är det sjukt att Arsenal någonsin släpper in mål. Världens i särklass bästa mittback och MOTM.

Andrew Robertson 8
Precis den insats som "Robbo" behövde. Ett gyllene läge att återhämta sig från en svajig säsong. Står pall för allt han utsätts för i defensiv riktning och i övrigt visar han på den underbara energi han är förknippad med. Står för en makalös passning till Gakpo som förtjänade ett bättre öde. Fortsätt så!

Ryan Gravenberch 7
Jag är så pass emot glädjebetyg att jag sitter här och mår dåligt över att ge Gravenberch en sjua. Men det är mestadels för att skapa lite variation i betygsättningen på laget. Graven är en fenomenal fotbollsspelare och visar det återigen. Hans eleganta vädningar och driv, kombinerat med förmågan att vara städgumma är allt man någonsin velat ha. Trots denna motivering kanske den "svagaste" spelaren på plan, det säger något om insatsen.

Alexis Mac Allister 8
Ytterligare en spelare som haft det lite svajigt under säsongen, men som i matcherna mot Real och City bevisat sig igen. Den klass som finns på mittfältet kan jag knappt minnas att vi någonsin haft under min livstid, det lever upp till min romantiserade bild av Xabi Alonso, Javier Mascherano och Steven Gerrard. Alexis Mac Allister städar lika mycket som Gravenberch och når snäppet högre med passningar under radarn som öppnar upp för Liverpool i dagens match. 

Dominik Szoboszlai 8
En spelare som kämpar om minuter mot kanske den formstarkaste spelaren i truppen, Curtis Jones. Får lite överraskande chansen idag men tar den verkligen. Full med sprudlande energi i 90 minuter plus tillägg, är högst delaktig i den första delen av presspelet men ändå med i mittfältet som städar upp andravågen. Kombinera det med bollvinster och offensiva passningar samt löpningar som öppnar upp Manchester City. Nog en 8,5 om jag jobbat med kommatecken i mina betyg, saknar det sista lilla i avslutningslägen som hade kunnat göra honom till en utmanare om MOTM.

Mohamed Salah 8 (ut 84')
”He fires his bow, now FSG give Mo his dough" såg vi på en budis inför matchen. Fansen älskar Salah och Salah älskar fansen och Liverpool. Han är återigen på en nivå där han ska nämnas bland världens bästa spelare, och han gör det utan att alltid se självklar ut. Förmodligen även det som gör att han inte nämns där uppe, men kolla på siffrorna! Han är en avslutare av yppersta världsklass och har utvecklat sin kapacitet som framspelare till samma nivå. 1+1 för Salah. Han behöver inte de 100 frisparkarna han förtjänar men aldrig får, han får det sista ordet ändå. Kunde också fått 8,5.

Luis Díaz 7 (ut 91')
Återigen ett bevis på insatsen. "Sämst" betyg i laget, men ack så bra han var ändå. Satte pressen, tog löpningarna och mötte boll från sin centrala position. Kanske var den tystaste i fronttrion men gjorde ett enormt jobb. Vinner även straffen som fixar biffen.

Cody Gakpo 8 (ut 73')
Rätt plats vid rätt tidpunkt = mål. Gjorde livet jobbigt för City med sina löpningar och drog nästan jämnt det längsta strået mot Kyle Walker. En imponerande vecka och en imponerande insats av Gakpo.

Jarell Quansah 7 (in 73')
Kom in för att stabilisera försvaret och skicka ut Gomez som högerback. Trodde de flesta. Men Quansah kom in och fixade högerbacksrollen själv. Höll det enkelt och säkert och gjorde precis det han skulle!

Darwin Núñez 7 (in 73')
Bidrog med energi på precis rätt ställe och gjorde det svåra livet liiiite mer svårt för City. Framkallar misstag som ligger bakom straffen, ett solitt inhopp från Darwin.

Curtis Jones – (in 84')
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Harvey Elliott – (in 91')
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-12-01 20:39:00
Author

Fler artiklar om Liverpool