Liverpool-Manchester United 2-0 (1-0)

Trots många missade chanser och stor ineffektivitet lyckades Liverpool besegra ärkerivalen Manchester United med 2-0.

Matchfakta

Mål:
Liverpool: Virgil van Dijk (14) Salah (90)
United:--

Varningar:
Liverpool: Salah (90)
United: Matic (8) De Gea (25) Shaw (72)

Arena: Anfield

Domare: Craig Pawson

Laddat möte på Anfield när ärkerivalen Manchester United kommer på besök. Oförändrad startelva sedan förra matchen mot Tottenham. Glädjande nyheter att både Fabinho och Matip tar plats på bänken efter en längre tids skadefrånvaro.

Mané       Firmino       Salah
    Wijnaldum   Henderson    Oxlade-Chamberlain
Robertson  Van Dijk  Gomez  Trent Alexander Arnold
                           Alisson
Bänken: Adrian, Fabinho, Minamino, Lallana, Origi, Matip, Jones

Inledningen av matchen präglas av stundtals böljande spel och ett något slarvigt passningsspel från Liverpools sida. United skapar ett farligt inläggsläge, men Virgil van Dijk står rätt positionerad i straffområdet och rensar undan bollen.

Mål: Liverpool gör 1-0 efter att van Dijk når högst på en hörna från Alexander Arnold och skallar in ledningsmålet. Nicken är hård och perfekt tekniskt utförd. David de Gea hinner knappt reagera.

Efter ledningsmålet tar Liverpool över matchbilden. Laget pressar högt och stressar United. Hittar även bra kombinationer i passningsspelet och rullar boll på ett fint sätt.

Liverpool gör 2-0 genom Firmino som skruvar in bollen i bortre hörnet. Men efter konversation med VAR-rummet döms målet bort eftersom van Dijk gick in för hårt i föregående duell med David De Gea. Reprisen visar att det finns kontakt, men det går att argumentera för att VAR-rummet är något hårda i sin bedömning.

Liverpool gör 2-0 genom Wijnaldum efter ett fantastiskt kombinationsspel och rörelse i den sista tredjedelen av planen. Dessvärre är holländaren några centimeter offside och målet döms helt korrekt bort.

United skapar ett riktigt bra läge med fem minuter kvar av första halvlek. Mané tappar markering på Wan-Bissaka som spelar bollen i sidled till Pereira, som fläker sig fram mot bollen i hopp om att trycka in den i ett öppet mål, men han når inte ända fram och bollen styrs utanför.

Liverpool bryter bollen högt upp i planen och Mané får ett friläge efter en passning från Salah, men De Gea gör en bra räddning.

Sammanfattning

Liverpool leder helt rättvist matchen med 1-0 efter första halvlek. Efter en stundtals slarvig inledning tar Liverpool över matchen efter van Dijks ledningsmål. Ett högt presspel i kombination med bra rörelse och många bra löpningar bidrar till att Liverpool lyckats störa Uniteds uppbyggnadsspel och laget lyckas skapa flertalet bra chanser. LFC:s vänsterkant med Mané och Robertson är svårhanterligt för United, följaktligen sker många Liverpoolanfall från vänsterkanten.

VAR-rummet dömer bort två stycken Liverpoolmål. De ena målet blir helt korrekt bortdömt för offside. Det andra bedömningen är en aning mer kontroversiell, men domaren blåser till målvaktens favör.

Uniteds tillåts skapa en del farliga chanser i slutet av halvleken, men sammanfattningsvis leder Liverpool rättvist efter första halvlek.

Efter ett fint anfall längs vänsterkanten når Robertsons inspel en fristående Mo Salah som bara ska placera in bollen, men han misslyckats i avslutssituationen. Någon minut senare är Henderson riktigt nära att göra 2-0, efter att hans skott med vänsterfoten styrts i stolpen av De Gea. En väldigt aggressiv inledning av Liverpool.

Ett slarvigt inkast vid mittplan av TAA leder till att United får ett bra kontringsläge efter att Fred drivit bollen framåt. Någon minut senare får Martial Uniteds hittills bästa chans i matchen efter ett fint väggspel, men fransosens avslut är alldeles för hårt och missriktat.

United har ätit sig in i matchen efter Liverpools frejdiga inledning och äger mer boll. Liverpool är dock nära att göra 2-0 genom Mané efter ett bra kontringsförsök.

I den 65e minuten gör Liverpool sitt första byte, Chamberlain utgår och Lallana ersätter.

I den 74e minuten gör United ett dubbelbyte, Greenwood och Mata ersätter Williams samt Pereira.

Dubbelbyte Liverpool i den 82:a minuten. Fabinho är tillbaka från skadefrånvaro och ersätter Firmino. Origi får chansen sista 10 minuterna när han ersätter Mané.

United vinner mer dueller och lyckats skapa bättre anfall i slutet av andra halvlek. Liverpool tvingas försvara sig mer än i inledningen av halvleken. United gör matchens sista byte, Dalot ersätter Luke Shaw.

Mål: Salah gör 2-0 efter att Liverpool varit nedtryckta och tvingats försvara långt ner i planen i slutskedet av matchen. Smart Uppfattat av Alisson som snabbt uppfattar att Salah är fri efter en misslyckad hörna från United. Alisson kastar snabbt ut bollen till Salah som rinner igenom och rullar in slutresultatet, 2-0 till Liverpool.

Liverpool vinner till slut rättvist matchen med 2-0. En intensiv inledning av andra halvlek borde resulterat i utökad ledning. Istället får United chansen att etablera press i slutskedet av matchen, men Liverpool och framförallt van Dijk försvarar sig bra.

Till slut får Liverpool utdelning genom Mo Salah och 2-0 är ett rättvist resultat. Liverpool visar i perioder av matchen att laget håller en helt annan nivå än Manchester United.  Ineffektiviteten i avslutningslägena är i ärlighetens namn det som håller kvar United i matchen.

Spelaromdömen

Bra match av Alisson Becker. Inga fantomräddningar, men stabilt agerande hela matchen. Extra plus till den magnifika assisten till Salahs 2-0 mål och såklart att han upprepar Pepe Reinas bedrift att hinna först fram till målgöraren.

Underbar arbetsinsats från både Alexander Arnold och Andy Robertson. Ytterbackarna bidrar i den höga pressen och fyller på i offensiven från respektive kant.

Virgil van Dijk är som vanligt stabil defensiv och står rätt positionerad hela matchen. Mittbacksgeneralen nickar bort de inlägg som United lyckats skapa i slutet av matchen. Extra plus att han återigen noteras i målprotokollet. Visar återigen att han är en stor vinnare och världens bästa mittback.

Liverpools tremannamittfält gör en gedigen insats. Både Oxlade Chamberlain och Wijnaldum tar många bra löpningar och sårar Uniteds försvar matchen igenom.
Georginio Wijnaldum är överallt idag, bryter passningar, vinner dueller och bidrar med kreativitet i det offensiva spelet.

Jordan Henderson visar attityd och spelar som en kapten bör göra när United gästar Anfield. Vilja, styrka och attityd kommer man långt på. Är dessutom bara en jätteräddning från De Gea ifrån att göra mål.

Alla i fronttrion gör en bra insats. Mané och Salah är ständigt jobbiga att möta och hotar med löpningar bakom Uniteds backlinje. Extra plus till den sistnämnda som får avgöra matchen. Firmino är stundtals lite slarvig, men visar prov på sin briljans i många sekvenser. Samtliga bidrar med en fin arbetsinsats och ett fint presspel som leder till att United tappar mycket boll.

Matchens bäste Liverpoolspelare enligt liverpoolsweden.se:  Georginio Wijnaldum.

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2020-01-19 20:17:00