Anfield, 2021-12-16 21:00

Liverpool - Newcastle
3 - 1

Liverpool – Newcastle United 3-1: Seger i årets sista match?

Liverpool – Newcastle United 3-1: Seger i årets sista match?

Liverpool tog emot Newcastle på Anfield i vad som kan vara den sista Premier League-matchen för 2021. Med spår av covid i de flesta trupper är kommande veckor väldigt osäkra, men under kvällen gjorde Liverpool det de skulle och besegrade ”The Magpies”.

I en Premier League-omgång där var och varannan match ställs in skulle Liverpool ta emot Newcastle på Anfield. Under dagen började rykten florera om misstänkt smitta i Liverpool-lägret och mycket tyder på att dessa uppgifter stämmer. När laguppställningen kom ut saknades Fabinho och van Dijk, dessa herrar med ”sällskap” av Curtis Jones är satta i karantän med misstänkt covid. Hur det påverkar kommande veckor återstår att se.

När Mike Dean satte pipan i munnen och blåste i gång matchen skulle jag dock inte påstå att jag var särskilt orolig, detta trots att vi saknar två av de viktigaste spelarna i truppen. Oron hann heller inte dyka upp trots att Thiago glömt bort att Liverpool inte spelar i svartvitt (gånger två) och gett Shelvey det enda läget han vet hur man hanterar. Pang sa det och underläge 0-1 efter tio minuter. Nej, Newcastle är för tillfället inte tillräckligt bra och Mohamed Salah bevisade i första halvlek återigen varför han är världens bästa spelare.

En klack hit, en yttersida dit. Allt såg ut att stämma för Salah. Men vid kvitteringen skulle han vara sysslolös. Trent fångar upp en andraboll och spelar fram Mané som läckert chippar förbi straffområdet där Isaac Hayden försöker skådespela en huvudskada, Mike Dean synar försöket och på bortre stolpen kan Diogo Jota skjuta in sin egen nickretur till 1-1.

Men Salah var på rekordjakt, och rekord skulle det bli. Shelvey ville ge tillbaka för Thiagos assist och frispelade Sadio Mané, som har insett att han ej får några straffar, så trots Schärs försök att sparka honom får han i väg ett avslut som Dubravka inte kan avvärja på bättre sätt en precis framför Salah. 2-1 Liverpool och 15(!) raka matchen i Premier League med poäng för Salah som tangerade Jamie Vardys rekord.


Andra halvlek skulle bli en betydligt sämre halvlek av fotboll. Svagt passningsspel och ingen större kreativitet i anfallet fick en fundersam. Den första riktigt stora chansen skulle komma för Newcastle. Kapten Henderson springer omkull Fraser ett par meter utanför straffområdet och Shelvey får ytterligare en möjlighet att bevisa att släkten är värst. Men trots att Alisson frustrerat inser att muren inte förstår portugisiska så seglar Shelveys frispark strax utanför det vänstra krysset.

I Liverpool fick man i stället glädjas åt både Matip men främst Konatés försvarsspel som måste sägas var mer eller mindre fläckfritt. För oavsett hur dåligt laget skulle spela så hade de ryggen täckt. Och någon oro hann sällan uppstå i kroppen.

FRAM TILL ATT slutresultatet i ChelseaEverton kom. För är det något man lärt sig med årets Liverpool så är det vår oförmåga att utnyttja ett tappat resultat hos titelutmanarna. När klockan tickade över 75 minuter och spelet inte värmde och bollen inte ville in satt man och väntade på ett mål i slutminuterna. Vilket skulle visa sig komma. Däremot glädjande nog för Liverpool. För i den 87:e matchminuten tyckte ligan och världens bästa högerback, kanske rent av högerfot att det räckte och från närmare 30 meter klippte Trent Alexander-Arnold av sin projektil vars enda mål var Dubravkas högra kryss.

Trots att vi Viasat-tittare gick miste om slutsignalen för att NHL-sändningen hade problem så skrevs slutresultatet till 3-1 och Liverpool blir det lag som främst sätter press på Manchester City i pole position. Nu återstår det att se om Premier League i dagarna väljer att ställa in kommande omgångar och vänta ut den höga smittspridningen bland lagen eller om vi går in i en hektisk julperiod med försvagade trupper.
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2021-12-16 23:25:00
Author

Fler artiklar om Liverpool