Anfield, 2023-02-21 21:00

Liverpool - Real Madrid
2 - 5

Liverpool – Real Madrid 2-5: Ett mirakel likt Istanbul krävs om drömmen om Istanbul ska leva

Högerkant mot vänsterkant, Liverpool mot Real Madrid, 15 minuter mot 75 minuter. De inledande positiva vindarna möttes av mörka stormvindar när Real Madrid vann med 5–2 på Anfield. Om Liverpools dröm om Istanbul ska leva kommer ett mirakel likt Istanbul att krävas.

Den rumänske huvuddomaren Istvan Kovacs blåste i gång matchen och både spelarna samt vi framför tv-apparaten fick bara halka med och vilken inledning det bjöds på, på Anfield. Efter dryga tre minuter kunde en hal Mohamed Salah elegant, och med briljant, vision spela in bollen till en framrusande Darwin Núñez som minst lika elegant kunde klacka in drömstarten för Liverpool.

Om den kvarten mellan den tionde och tjugofemte matchminuten mot Newcastle var säsongens dittills bästa är denna inte långt ifrån. Ett taktiskt genidrag av Klopp att dubbla Fabinho och Gomez mot Vinicius och låta Trent utgå från mitten fungerade klockrent och pressen liknande den som skördat alla dessa framgångar de senaste åren, och visst skulle det betala sig i dubbelbemärkelse.

I den 14:e matchminuten blir Carvajal satt under press och slår en taskig hemåtpass mot Thibaut Courtios. Belgaren skulle däremot inte vara bättre själv utan slappnar av och halkar när han ska spela bollen vidare, och som gubben i lådan dyker Mohamed Salah upp och ger Liverpool bästa möjliga start.

Men sedan skulle matchen ändra karaktär. Real Madrid tog kontroll över bollen och tvingade Liverpool och Trent att spela ett rakt försvar mot, kanske världens hetaste spelare, Vinicius Junior. I den 21:a minuten tackade och bockade brasilianaren när han i en sekvens av individuell briljans trollade sig förbi första pressen och vek in ett otagbart skott i den bortre burgaveln.

Liverpool gav dock inte sig till vika. Enbart fyra minuter senare spelade Trent Alexander Arnold fram Henderson på högerflanken, och kaptenen hittade Salah i mitten av straffområdet. Egyptiern fick däremot inte kontroll över kropp eller boll men lyckades ändå vaska fram ett avslut som dansade på linjen innan det var Núñez tur att assistera bollen till en danstur på linjen.

Närmare än så kom inte Liverpool att utöka ledningen och då blir man i stället ofta straffad i dubbelbemärkelse. I den 36:e matchminuten ville inte Alisson vara sämre än sin kollega och rival till bemärkelsen ”världens bästa målvakt”. Efter en hemåtpass av Joe Gomez blev Alisson lite för förutsebar och spelade bollen rakt på Vinicius som kunde dubbla sin målskörd med ett av de lättaste målen i sin karriär.

Halvlekens sista händelser skulle ske i den första av tre tilläggsminuter när Liverpool får en frispark i ett bra läge. Denna gång var det återigen dags för Trent att slå frisparken efter att Salah fått vikariera på den platsen de senaste matcherna, frisparken ville sig däremot inte bättre än rakt på Courtois som snabbt kunde starta en kontring för Real. Den vindsnabbe Vinicius blåste förbi som stormen Otto gjort i södra Sverige och såg sin minst lika snabba kollega Rodrygo på andra kanten av straffområdet. Men strax efter var Andrew Robertson och tack vare en stortå kunde Liverpool gå in i halvtid med 2–2.

När den andra halvleken drog i gång och spelarna troligtvis justerat sina skruvdobb verkade dock Liverpool glömt dobbarna eller till och med skorna kvar i omklädningsrummet. Joe Gomez gjorde det alla ville se och fick ner Vinicius men då hade Real Madrid en plan B. Luka Modric mer eller mindre pricksköt Eder Militaos panna och Liverpools fantastiska kvart var som bortblåst.

Lika fort som medvinden efter två raka segrar visade sig den första kvarten skulle motvinden visa sig efter tre mål i baken. Knappa tio minuter in i den andra halvleken var det dags för spanjorerna att få en tvåmålsledning. Ett enkelt, men ack så elegant spel utanför Liverpools straffområde avslutades hos Karim Benzema, dock såg fransmannens avslut inte ut att göra någon skada innan Gomez nonchalant vänder ryggen till av dragningskraften av jordens rotation. Engelsmannens vad ändrar bollbanan och ställer Alisson helt i målet och ljuset i tunneln blev mörkt.

”Det lilla ljus jag har…” nej det skulle de jävlarna blåsa ut med brandsläckare, brandslang och brandfilt. En ytterst slarvig bollmottagning av Fabinho på offensiv planhalva följs av ett juniormässigt försök till taktiskt gult av Bajcetic och avslutas med att Joe Gomez befinner sig i någons slags parallell värld. Det hela, och matchen, avslutas med att Benzema får göra ett mål i sitt namn när han lägger i bollen i öppet mål och gör Real Madrids femte mål på drygt 46 spelminuter.

Vi har upplevt 4–0 på Anfield mot Barcelona, vi har upplevt 4–3 mot Dortmund på Anfield men om Liverpool ska fortsätta drömma om Istanbul 2023 så krävs det, om inte mer, något i paritet med Istanbul 2005 på Santiago Bernabeu.