Liverpool - Southampton 4-0 (0-0)

Efter en inspirationslös och svag första halvlek växlade Liverpool upp i andra och med en helt annan effektivitet än Southampton kunde erbjuda gick de tre första avsluten på mål in och därmed var matchen avgjord. Liverpool bjöd publiken på några fina kombinationer på slutet och kunde ökat på ytterligare. Samtidigt höll Danny Ings och hans lag Liverpool klart sysselsatta och var värda i alla fall ett mål de också.

Matchfakta

Mål
Liverpool: Oxlade-Chamberlain (47), Henderson (60), Salah (72, 90)
Southampton: ---

Varningar

Liverpool: ---
Southampton: Ward-Prowse (65), Stevens (89)

Arena: Anfield

Publik: 53 291

Domare: Kevin Friend

James Milner och Xherdan Shaqiri är fortfarande skada och så också Sadio Mané, vilket gör att Jürgen Klopp inte kan mönstra sin starkaste anfallslinje igen förrän efter februariuppehållet.
Det blir Alex Oxlade-Chamberlain som tar plats till vänster i fronttrion och på mittfältet gör Fabinho sin första start sedan i november. Det fram till skadan så solida mittfältsankaret har i sina insatser efter comebacken sett rostig ut med några riktiga blindpass. Låt oss hoppas att rosten skakats av och att han kan glänsa igen.

Oxlade-Chamberlain       Firmino          Salah
      Wijnaldum  Fabinho  Henderson
Robertson  van Dijk  Gomez  Alexander-Arnold
                           Alisson

På bänken tar Adrián, Dejan Lovren, Joël Matip, Naby Keïta, Adam Lallana, Takumi Minamino och Divock Origi plats. Det känns skönt att skadeläget lättat så att det finns bättre uppbackning på bänken.
Ett formstarkt Southampton har omspel mot Tottenham i veckan, men det är fyra dagar bort och Ralph Hasenhüttl ställer en stark elva på planen mot Liverpool. Namnet som direkt fångar ens blick är såklart Danny Ings, såld av Liverpool före säsongen en bärande målgörare för ett i övrigt rätt målsnålt Saints. Han får sällskap av Shane Long längst fram och Liverpool får se upp.

Southampton står klart högre än West Ham (det är i och för sig svårt att inte göra det) och står också upp väl mot Liverpool första kvarten. Hemmalaget har vunnit en hörna och haft en utflykt av Salah inne i ett välbefolkat straffområde som hetaste möjligheter framåt. Saints ropade på indirekt frispark när Robertson skarvade bollen till Alisson från snäv vinkel, men domarna friade.

Matchens första målchans faller till Salah, som eventuellt får med sig bollen med överarmen, innan han lägger den tillrätta för vänstern och via Ward-Prowse skjuter ut bollen till hörna. Repriserna är inte entydiga och det är möjligt att VAR hade dömt bort målet om Salah fått avslutet förbi Southamptons högerback.

Fabinho trär i minut 25 fram bollen till Wijnaldum som i trängt läge tar emot och avslutar medan han inte har full balans. Avslutet går rakt på McCarthy och är matchens första skott på mål.
Ett distansavslut från Oxlade-Chamberlain tar på en motståndare och får en lurig bollbana som tvingar McCarthy att parera undan skottet från att dyka ner i krysset. Hörna till Liverpool och nu bränner det till framför bortamålet. Andravågen ser en krossboll nå Van Dijk som löper in från vänster och försöker sig på att klacka in bollen. McCarthy räddar liggande och följer upp med att även mota undan returen. I den tredje situationen har Long ett bra grepp om Firmino som faller över mållinjen. VAR granskar och kommer snabbt fram till att det inte ska vara straffspark.

Ings bryter in från vänsterkanten och letar lucka i minut 39, men Alisson och försvaret samarbetar för att blockera. Long kommer loss för skott anfallet efteråt, men Alisson kan fånga bollen stående.
Southampton avslutar halvleken starkt och Klopp kommer att behöva ruska liv i sina spelare under halvtidsvilan.

Sammanfattning

Southampton suger upp trycket från hemmalaget och styr undan bollarna effektivt, något som resulterar i få målchanser och en hel del hörnor. Det är på en sådan som Liverpool vid enda tillfället i halvleken lyckas störa bortalaget ordentligt. Firmino faller väldigt teatraliskt och det kan vara det som gör att VAR-teamet beslutar som de gör.

McCarthy håller i några sekunder extra när han får bollen och med uppehållen efter hörnor och offensiva försök som rinner ner till bortamålvakten förhindras att det etableras ett högre tempo i matchen som helhet och Liverpools spel i synnerhet. Hemmalaget är dock den största boven själv och nog upplevs det som att Mané har saknats i den här matchen så här långt.

Trots att Liverpool spelar med det på pappret starkaste mittfältet klickar det inte och spelarna fintar varandra mer än motståndarna samtidigt som det lyfts längre bollar snarare än att bygga upp spelet i fart med kortare passningar. Det fuskas i hemjobbet och brister i bolltempo och löpningar framåt. Det syns att den här trion inte har haft matchspel ihop på länge.

Mot slutet av halvleken tar Southampton för sig allt mer och går förmodligen in till halvtidsvilan besvikna över att inte ha fått hål på Liverpool. Ska man ge hemmalaget något positivt är det att backlinjen och Alisson sluter upp snabbt för att täcka när Saints erövrar bollen och går på offensiven.

Mål: Ings muttrar fortfarande över att Fabinhos touch på gränsen till Liverpools straffområde inte resulterar i ett elvametersförsök när Oxlade-Chamberlain ger Liverpool ledningen alldeles i upptakten av andra. Firmino lägger fram bollen till Oxen som söker sig inåt innan han med bredsidan från 15 meter placerar in bollen vid första stolpen bakom en chanslös McCarthy som inte ens hinner slänga sig.

Tajt offsidebeslut i minut 55 när Salah håller sig just före sin försvarare och placerar in bollen förbi McCarthy.

Mål: 2-0 till Liverpool just som klockan passerar timmen spelad. En avspark från McCarthy bryts på Liverpools planhalva och slås långt upp mot vänsterkanten där Firmino står. Henderson stod offside men löper tillbaka på rätt sida backlinjen och när Firmino spelar in bollen kan lagkaptenen distinkt trycka upp bollen i nättaket. Behärskat av Hendo och bra av Fimino att inte försöka sig på ett svårt avslut från snäv vinkel.
Gomez täcker vaket ett hårt skott från Højbjerg ut till hörna i minut 64.

Första varningen från Kevin Friend tilldelas Ward-Prowse när han håller tillbaka en Oxlade-Chamberlain på väg framåt.

Dubbelbyte från Hasenhüttl som tar av forwardsparet Ings och Long, och i stället sätter in Michael Obafemi och Che Adams.

Mål: Alla förhoppningar om att bortalagets byte skulle påbörja en comeback skjuts i sank när Salah lägger in 3-0 mellan benen på McCarthy i den 72:a matchminuten.
Keïta ersätter Oxlade-Chamberlain i Klopps första byte.

Ett avslappnat Liverpool bjuder på lite tricks. Salah håller på egen hand bollen på offensiv planhalva omringad av flera motståndare och strax efteråt glider Firmino in och endast ett följsamt målvaktsspel av McCarthy förhindrar ett fjärde mål när brasilianaren jagar sitt första hemmamål på väldigt länge.

Moussa Djenepo kliver av och Sofiane Boufal kommer in i bortalaget. Med en av sina första bollberöringar försöker Boufal skruva in bollen i bortre krysset, men bollen går en meter utanför målramen.
Keïta bränner ett jätteläge att öka på till 4-0 när Salah gör det svåra jobbet genom att virka fram bollen från höger. Tre Liverpoolspelare kom löpande centralt och det framstod som att vem som än fick passningen skulle det bli mål, men tydligen inte. Fyra minuter återstår av matchen.

Lallana byts in och Henderson kliver av i minut 88.

Tydlig fasthållning av Jack Stevens när Firmino störtar fram med boll på en kontring. Givet gult kort.

Mål: Boufala tappar bollen som grävs fram till Salah som kan avancera med yta på högerkanten. Han passar till Firmino som transporterar in bollen i straffområdet och drar på sig bevakning innan han slår passningen in mot Salah. Me en blandning av avslut och motlägg mot försvararen som kommer glidande lyckas Salah tråckla in bollen över McCarthy.

För första gången sedan Crystal Palace borta den 23 november kliver Liverpool in till halvtidsvilan utan att vara i ledningen. Så snabbt som 1-0 kommer efter paus är det dock som att laget gick ut till andra med en ledning i ryggen.

Klopp kan knappast ha lämnat insatsen från första halvlek okommenterad i omklädningsrummet och förmodligen med en del blåslampa. Det är också en helt annan intensitet och rörelse från hemmalaget efter paus. Southampton har väl så mycket tid på offensiv tredjedel, och man får ge Danny Ings att han är mycket vass på att snabbt befinna sig med bollen vid fötterna utanför motståndarnas straffområde, men det är skillnad i kvalitet på avsluten när de bästa målchanserna väl dyker upp.

Redan när Henderson skjuter in 2-0 framspelad av Firmino känns vägen tillbaka för Southampton lång och ett mycket effektivt Liverpool punkterar matchen genom att näta mål nummer tre på det tredje avslutet på mål i andra halvlek.

I det läget är det mest spännande om Liverpool ska lyckas hålla nollan eller inte. Så blir det och dessutom kan hemmalaget öka på till 4-0 och ha bud på mer. Det enda tråkiga var väl i så fall att Firminos måltorka på Anfield inte bröts.

Spelarkritik

Alisson får vara påslagen matchen igenom och är bra med ute för att täcka samt har en utflykt i respektive halvlek som är alert och viktig. När försvaret hamnar efter är vår trygga sistapost där, men han ger sig i övrigt inte ut och blandar sig i sådant han inte behöver.

Ings och Long ges jobbigt mycket tid framför Liverpools straffområde, men när vi sammanfattar 90 minuter hittar vi få möjligheter för bortalaget att ta avslut från öppna lägen eller med tid att sikta in sig. Det är hela tiden en Liverpoolspelare som blockerar eller täcker tillräckligt för att bollen stressar iväg. Trent Alexander-Arnold slarvade med passningsspelet i första och hade problem med Redmond på sin kant. Andy Robertson erbjöd ofta understöd framåt även om han under matchens första halva fick hålla en hel del koll bakåt. Joe Gomez hade det jobbigt i slutet på första när Long och Ings kom i våg efter våg, men låg rätt i andra när Liverpool stängde butiken bättre. Virgil van Dijk bröt en viktig boll inne i eget straffområde i första och var nära att näta med en klackspark när han borde testat något enklare. Stod rätt i andra och såg inte ut att behöva slita alltför hårt.

Fabinhos tacklingsspel verkar vara tillbaka i högre utsträckning än passningsspelet och han bjöd tidigt på ännu en sådan där snedboll vi sett de senaste matcherna. Lyckades inte täta till centralt när Southampton kom igenom för lätt och snabbt första fyrtiofem. Lyfte sig i andra och har successivt sett bättre och bättre ut för varje match sedan återkomsten.

Jordan Henderson var en av dem som försökte få igång tempot i första halvlek och fick belöning med ett mål och en assist i andra. Lagkaptenens fina form håller i sig och han mottog välförtjänta applåder när han byttes ut på slutet. Gini Wijnaldum tog ett par felbeslut i början av matchen men landade på godkänt efter en behärskad insats utan att sticka ut.

I dag flyttades Alex Oxlade-Chamberlain upp i anfallet igen och han kämpade i alla fall under första fyrtiofem när laget inte kom igång ordentligt. Hans tendenser till att driva upp tempot och löpa smart fick utdelning i andra när laget höjde sig och passande nog placerade han in det första mål som alltid är så viktigt och särskilt mot ett Southampton som så långt i matchen varit väl så bra. Oxen har 7 mål på 17 startar, inte så illa!

Allt det som vi kunde kritisera dem för att saknades i första halvlek levererades i den andra med sammantaget 2 mål och 3 assist. Mohamed Salah var på lekhumör och höll stundtals 3-4 motståndare upptagna med tricks och dragningar utan att för den sakens skull vara så där överdrivet kaxig att hälften av försöken leder till bolltapp och kontringar även om han givetvis inte lyckades med allt. Stod för 2 mål, ett knappt offsidemål och borde fått en målpass om inte Naby Keïta bränt sitt läge. Roberto Firmino registrerades för tre avslut och fyra skapade chanser. Från det kom hela tre framspelningar, förutom att han kunde (borde?) fått en straff och var nära att spräcka måltorkan under slutkvarten. Det förhindrar dock inte att han utses till Liverpools bäste i dag.