Liverpool topprankat baserat på truppvärde

Liverpool topprankat baserat på truppvärde

När CIES Football Observatory rankar värdet av de tjugo mest värdefulla spelarna i respektive lag i Europas topp 5-ligor hamnar Liverpool i topp med ett värde på 1,4 miljarder euro och ytterligare tre engelska klubbar spränger miljardgränsen.

CIES Football Observatory har presenterat en rankning av samtliga klubbar i de fem största ligorna i Europa. De har slagit ihop värdet av de 20 högst värderade spelarna i truppen enligt en algoritm där de bland annat väger in ålder, kontraktslängd, internationell status, karriärutveckling och prestation.

I skrivande stund toppar Liverpool den tabellen med ett värde av 1 405 miljoner euro tätt följt av Manchester City (1 361). Därefter följer Barcelona (1 170), Real Madrid (1 100), Chelsea (1 008) och Manchester United (1 007). Även om Chelsea inte har strålande säsonger i Premier League bakom sig har den framtvingade generationsväxlingen och transferstoppet gjort att de i stället har tvingats gräva där de står och fått fram en del unga talanger som hjälper dem upp på listan.

Koncentrerar vi oss på England kan vi se att Sheffield United verkligen står sig väl i en högre viktklass eftersom deras värdering på 191 MEUR är näst lägst i Premier League, just före Crystal Palace (190) och lika knappt bakom Burnley (192). Lag som i placering och prestation inte har motsvarat sin värdering är West Ham (352) på tiondeplats och Everton (585) på plats åtta.

Det bör väl påpekas att det här är en statistisk modell och med en annan variant kan listan se annorlunda ut. Som vanligt är det viktigaste inte om det är just 435 eller kanske 437 utan att titta på de mer avgörande skillnaderna. Till exempel kan vi jämföra Liverpool med det andra finallaget från Champions League i fjol och se att Tottenham värderas till 56 % av Liverpools värde.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-03-16 21:29:00
Author

Fler artiklar om Liverpool