Anfield, 2022-04-27 21:00

Liverpool - Villarreal
2 - 0

Liverpool – Villarreal 2 – 0: En nästintill perfekt insats

Liverpool – Villarreal 2 – 0: En nästintill perfekt insats

Säsongens sista Europamatch stundade på Anfield när titeljagande Liverpool skulle ta emot säsongens överraskning i form av Villarreal. Efter att de ”gula ubåtarna” slagit ut Bayern München fanns det en viss oro inför semifinalen, men när Liverpool växlade upp kunde inte spanjorerna stå emot.

Jürgen Klopp matchade, föga förväntat, det starkaste han hade. Och visst skulle det bli för mycket för Villarreal. Efter cirka tio minuter av inget annat än två lag som kände på varandra så la Liverpool in andra växeln. En hörna nådde än en gång Konaté i Europa. Denna gång var det dock närmare en assist än mål när Mané får bollen precis framför sig, men bollen stack i väg från senegalesen. Bara tre minuter senare skulle det dyka upp en ny chans för Mané, men inlägget var en centimeter för långt bakåt och nicken passerade ut till ett inkast.

Liverpools första halvlek skulle mestadels handla om en massa ”halvlägen”. Diáz producerade två identiska långskott som Rulli inte kunde hålla innan Mané och Salah gånger två skulle testa lyckan på volley utan resultat. Däremellan skulle även van Dijk få sitt första gula sedan den 11 december förra året. Halvlekens bästa prestation skulle dock komma i 42:a minuten när Thiago från 25-30 meter avlossade sin bössa i ribbkrysset, ett skott som förtjänade ett Gerrard-vrål.

Nej, den första halvleken förblev mållös men Liverpool åt upp spanjorerna som en tallrik med tapas. Hade året inte varit 2022 så hade denna ineffektivitet skapat en oro bland de flesta Liverpoolsupportrar, men inte i dag.


I halvtidspausen måste Klopp satt på tysk death metal och bett spelarna sniffa liniment, tigerbalsam och ammoniak för när den andra halvleken satt i gång så var det bara att hänga med. Matchens första boll i nät kom i den femtionde minuten när Fabinho trodde han givit Liverpool ledningen, men icke. Den assisterande märkte att van Dijk var för långsam upp och ställningen kvarstod. Blott tre minuter senare skulle dock utdelningen komma.

Efter en elegant ”Thiago-vändning” på mittplan spelades Mané fram och efter några snabba passningar kunde Henderson kliva förbi på högerkanten och via Pervis Estupinan skicka in ett inlägg bakom Rulli i Villarreal-kassen. 1-0. Och innan man hade hunnit sätta sig var det dags för lite egyptisk briljans. Mohamed Salah snappade upp bollen utanför straffområdet, tråcklade sig förbi de närmast gulklädda och serverade den på nytt födde målskytten Sadio Mané med en hel centimeter till godo från offsidelinjen. En enkel tå var allt som krävdes från senegalesen för att dubbla Liverpools ledning.

Efter intensiva tio minuter i den andra halvleken skulle spelet lugna sig igen och Liverpool kunde enkelt trilla boll i laget och vila spelare inför den tidiga lördagsmatchen mot Newcastle. För sanningen är att det skiljer för mycket dessa två lag mellan, antalet bollar under kontroll på offensiv planhalva kan nästan räknas på en hand och mycket av det är att tacka bläckfisken Fabinho på mittfältet. Närmare 100 procent än så är nog omöjligt att komma.

Resterande 30-40 minuter av matchen blev något lugnare. Klopp kunde rotera i laget, Liverpool höll i bollen och Villarreal skapade inget av intresse. Robertson hade ytterligare en boll i mål, men befann sig närmare metrar på fel sida. Utan att ta ut sig helt kunde Liverpool ge sig själva fantastiska möjligheter att ta sig till finalen i Paris och dessutom förbereda sig för matchen mot Newcastle. Ett 3-0-mål är det enda som saknas och gör att denna match stannar på 99 procent och en nästintill perfekt match.
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2022-04-27 23:22:00
Author

Fler artiklar om Liverpool