Louie Barry - Aston Villa-talangen tar den långa vägen till toppen
Barry med priserna som ligans bästa spelare och ligans bästa unga spelare i september. Foto: Stockport County

Louie Barry - Aston Villa-talangen tar den långa vägen till toppen

Det årslånga lånet till Stockport gav honom sitt genombrott med nio mål på femton matcher, sen drog han knäsenan i oktober. Nu är Barry tillbaka i lagom tid för att skjuta hem titeln för The Hatters.


Birmingham-sonen fostrades i West Bromwich, lirade ett år i FC Barcelonas akademi och återvände 2020 till Birmingham, där han skrev på sitt första seniorkontrakt med rivalerna Aston Villa. Under sin seniortid i Aston Villa har Barry varit utlånad till fyra olika klubbar innan tåget gick mot Stockport. Förra säsongen tog han Countys lokalrival Salford City till en betryggande sjundeplats och playoff. Väl där blev hans rödklädda Salford utslagna av just Stockport County efter en spännande straffläggning. Värt att notera är att Barry satte Salfords enda straffspark.

Vänsteryttern, eller centerforwarden beroende på huvudtränare Challinors taktiska upplägg, har länge varit en stor talang i engelsk fotboll, men det är inte förrän nu som han har exploderat i målprotokollet. Stockport har inte haft problem med målskyttet i Louie Barrys frånvaro och nio mål på femton matcher kanske inte låter som en explosion, men jag skulle vilja påstå att ligatiteln hade varit säkrad om inte knäsenan hade haft andra planer under hösten.


Louie Barry efter höstens operation. Foto: Instagram/Privat

County redo att slå på stora trumman

Vid 20 års ålder brukar det vara ett vägskäl för många talangfulla engelska fotbollsspelare om de ska stanna i Premier League-klubben de tillhör eller gå vidare permanent till ett annat lag. En ung spelare som sitter på bänken stagnerar ofta i sin utveckling, men att gå till ett annat lag permanent kan betyda att vägen till toppen blir både längre och krokigare. Alla kan inte vara Jamie Vardy. Att bli utlånad igen är nog inget alternativ då kontraktet går ut efter säsongen 2024/2025. Det innebär att Barry antingen kritar på ett nytt kontrakt och flyger under Emerys vingar, eller går till ett engelskt lag i andra- eller tredjedivisionen. Det kommer sannolik finnas gott om klubbar som vill ha den vindsnabbe yttern i sin elva, och County bör göra allt i sin makt för att värva honom.

Ett nytt rekord på gång

Imorgon, under långfredagen, kan The Hatters återta serieledningen och har således allt i egna händer inför slutspurten. Det stora påskägget från County är självklart att Barry äntligen är tillbaka, men om han får spela sin första match sedan oktober återstår att se. En startplats, ett hattrick och en Mansfield-förlust är väl inte för mycket begärt? Barry gjorde faktiskt mål i sju raka matcher under hösten, vilket är ett rekord i Countys moderna historia. 

Åtta matcher återstår primärt för Stockport om de slutar topp tre denna säsong, vilket leder mig till frågan: Kan det bli mål i åtta raka matcher, ett nytt rekord för Barry samt en första League Two-titel för The Hatters?

Joel Goldman2024-03-28 19:26:00
Author

Fler artiklar om Stockport