Luis Garcia - Kulthjälte med "världens bästa fotbollssång"

Luis Garcia - Kulthjälte med "världens bästa fotbollssång"

Idag fyller Luis Garcia Sanz 45 år. Luis spelade i Liverpool mellan 2004 och 2007. Han spelade 121 matcher, gjorde 30 mål och 16 assist. Men han gjorde ett intryck som var vida större än dessa siffror.

Den 12 maj 2019 var det sista omgången i en Premier League-säsong där Manchester City och Liverpool hade varit sanslöst överlägsna. Inför sista omgången hade Manchester City 95 poäng och Liverpool 94. Trean Chelsea var akterseglade med 71 poäng. Vi skulle möta Wolverhampton hemma och Manchester City möta Brighton borta. Jag och några poolare befann oss i vår stad och kollade Wolvesmatchen. I 17:e minuten gjorde Sadio Mané 1-0 och vi var i ligaledning. Vilt vilt jubel utbröt. I 27:e minuten gjorde Brighton 1-0. Ännu vildare jubel utbröt och marken under oss skakade. Men vi fick bara vara i ligaledning i 21 minuter, Manchester City kom att göra fyra mål och vann ligan med 98 poäng. Sadio Mané gjorde ytterligare ett mål men det hjälpte föga, vi slutade på 97 poäng. 

Vi var ändå inte alltför besvikna när vi lunkade ner mot centrum. Vi hade gjort en fantastisk säsong med endast en förlust i ligan och Champions League-final mot Tottenham stundade den 1/6. När vi kom till Lime Street hördes en mäktig allsång inifrån etablissemanget North Western. Vi stegade in i den stora lokalen som var överfull. Folk stod på borden och dansade och sjöng:

Luis Garcia
He drinks Sangria
He came from Barca
To Liverpool
He’s five foot seven
He’s football heaven
So please don’t take our Luis away!


Det ekade mellan dom gamla valven på North Western. Sången gick på repeat på repeat i säkert tio minuter och det finns bara en vers. Vi hade förlorat ligan, men firade som galningar. Det var helt sanslöst. Vilken sångupplevelse. Där och då var vi helt säkra på att det här är världens bästa fotbollssång. Och den som vi hyllade, Luis Garcia, hade inte spelat för Liverpool sedan 9 januari 2007, mer än tolv år sedan.

Rafa Benitez tog över som manager den 16 juni 2004 efter Gérard Houllier som inte fick till det dom sista säsongerna. Inför sin första ligasäsong värvade Rafa fyra spelare från La Liga, Josemi, Antonio Nunez, Xabi Alonso och Luis Garcia. Dom två första spelarna gjorde inte något större intryck och varade bara en säsong. Xabi Alonso kom att bli en av sin generations bästa mittfältare och var en bärande spelare i Liverpool, men han hade ingen sång som Luis Garcias.

Luis Garcia föddes den 24 juni 1978 i Badalona alldeles norr om Barcelona. Han började lira som sexåring i lokallaget CF Badalona. När han var tolv år antogs till Barcelonasakademin La Masia. Som tonåring kom han att spela en del matcher i andralaget och lånades sedan ut till Valladodid, Toledo, Tenerife och Valladodid igen för att äntligen kunna ta en plats i A-truppen säsongen 2003-04. Han gjorde 25 La Liga-matcher för Barcelona den säsongen men Rafa tilläts ändå köpa loss honom för sex miljoner pund och han anlände den 20 augusti 2004 till Liverpool.

Luis gjorde succé den första säsongen i vårt röda lag. Han spelade huvudsakligen högerytter eller ibland som “tia”, vilket också var hans nummer på ryggen. Han var en trollkarl som kunde göra dom mest oväntade och fantastiska saker. Anfield föll pladask för honom. Luis firade sina mål med tumsugargesten för att hedra sin son Joel som hade fötts 2004. 

Vi avancerade i Champions League och fick möta storlaget Juventus i kvartsfinalen. Vi vann med 2-1 sammanlagt, Luis gjorde det andra målet. Han gjorde “spökmålet” när vi slog ut Chelsea med 1-0 i semifinalen. Han utsågs till Man of the Match fyra matcher i rad. Nu kallades han King Luis och var verkligen på topp. Han spelade alla 120 minuter i Istanbul när vi vann på straffar mot det då mycket mäktiga Milan den 25/5 2005.

Andra säsongen fortsatte som den första slutade för Luis, men kanske något mindre glimrande. Vissa tyckte att han höll bollen för länge och ramlade för lätt, men han var hela tiden ett charmtroll. Den stora massan älskade honom. Han var vår solstråle. Den första säsongen spelade han 44 matcher och gjorde 13 mål, den andra säsongen blev det 50 matcher och 11 mål.

Luis var extra giftig när det handlade om cuper och viktiga matcher. Vi var i semifinal i FA-cupen 2006, återigen mötte vi Chelsea och återigen var det Luis som sänkte dom oljeblå. Han satte 2-0 och spikade igen kistan. Nu väntade West Ham på Millennium Stadium i Cardiff.

Vi mötte West Ham i ligan den 26 april 2006 vilket kunde ses som en försmak av cupfinalen, men det slutade i moll för Luis som satte en armbåge i ryggen på Hayden Mullins och fick syna det röda kortet. Säsongen tog slut för Luis och han missade finalen. Vi vann på straffar mot West Ham och på två säsonger hade Luis vunnit Champions League, Supercupen och FA-cupen

2006 anordnade också LFC TV en omröstning där över 100 000 Liverpoolfans rangordnade Liverpools bästa spelare genom tiderna. Listan kallades “100 Players Who Shook The Kop”. Etta kom Kenny Dalglish, tvåa Steven Gerrard, trea Ian Rush och på 24:e plats kom Luis Garcia som då bara hade gjort två säsonger i Liverpool. Omröstningen gjordes om 2013, Steven Gerrard var då etta och Luis Garcia kom på 34:e plats trots sin relativt korta tid i laget.

Det tredje året blev tungt för Luis. Den 10/1 2007 i en ligacupmatch mot Arsenal slets främre korsbandet i höger knä av. Det blev sista matchen för Luis i helrött. Sommaren 2007 såldes vår hjälte till Atlético Madrid för 4 miljoner pund. Luis var då 29 år. Han kom att spela två säsonger i Atleti och därefter i Racing Santander, Panathinaikos i Grekland, Puebla och UNAM i Mexico, Atletico Kolkata i Indien samt Central Coast Mariners i Australien där han spelade sin sista match den 9 april 2016. Han var då 37 år och nio månader. 

31 år hade gått sedan den lilla knatten Luis började lira i FC Badalona. En lång fotbollskarriär på fyra kontinenter. Han gjorde också 18 landskamper och fyra mål för Spanien under åren 2004-2008. Men störst var han och är han i Liverpool. 

Efter fotbollsspelandet har det följt ett lugnare liv med kommenterande och uppvisningsmatcher med favoritlaget. Vi suger på tummen och firar din dag med en Sangria. Grattis och tack för allt King Luis!

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-06-24 09:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool