Lukaku äntligen redo att ta över Drogbas tron
Oriol Romeu och Romelu Lukaku presenteras 2011.

Lukaku äntligen redo att ta över Drogbas tron

Senast Romelu Lukaku representerade Chelsea blev det endast en Premier League-match från start. Nu är han tillbaka och redo att leda anfallet.

Lukaku ser ut att få ett kungligt välkomnande hos Chelsea. Belgaren anlände till Stamford Bridge för första gången som en relativt okänd 18-årig anfallare från Anderlecht.

Efter att ha tagit Eurostar-tåget från Bryssel till London presenterades Lukaku tillsammans med en annan ung och lovande spelare, Oriol Romeu som anslutit från Barcelona.

Lukaku lyckades inte slå igenom på Stamford Bridge. 2014 lämnade han Chelsea och anslöt till Everton för en permanent övergång på 28 miljoner pund. 
Han imponerade stort hos Everton. Så stort att Chelsea försökte värva tillbaka honom tre år senare. Manchester United vann kampen om hans signatur eftersom de fick honom att känna sig mer välkommen.

I början av sommaren 2021 insåg Chelsea att de behöver en ordentligt nummer nio. Champions League-bucklan hade just tagits hem till London men det var klart att en ordentlig målskytt saknades. 

Tack vare två fina säsonger hos Inter efter en dyster avslutning på Manchester United-karriären identifierades Lukaku snabbt som ett potentiellt nyförvärv, tillsammans med bland annat Tottenhams Harry Kane, Dortmunds Erling Haaland och Bayern Munchens Robert Lewandowski.

Trots Inters svåra ekonomiska läge gjorde de det klart att Lukaku inte var till salu. De ansåg att Achram Hakimi var den enda som som tilläts lämna klubben för att främja den ekonomiska situationen.

Chelseas jakt på en ny anfallare gick vidare. Däremot upprätthölls en öppen dialog med Lukakus agent Federico Pastorello, som tidigare i augusti meddelat att Inter nu var villiga att förhandla.

Ett första bud på 85 miljoner pund nekades men Lukaku, som tidigare uttryckt en vilja att stanna hos Serie A-mästarna, började tänka på en eventuell återkomst till Chelsea. 

Ett telefonsamtal från Thomas Tuchel säkerställde övergången. Tuchel övertygade Lukaku att det vore bättre att spendera sina bästa år i karriären hos CL-mästarna än hos en klubb som har svårt med ekonomin. 

Nu återstod det bara en övergångssumma. Inter accepterade slutligen ett bud på 98 miljoner pund. För tio år sedan hade Chelsea betalat endast 10 miljoner pund för Lukaku men det spelade ingen roll för Tuchels del. 

Tuchel beundrade Lukaku som spelare och hade aldrig hört något dåligt om belgaren av de som tidigare arbetat med honom. 

Efter samtalet mellan de två var Tuchel ännu mer övertygad om att Lukaku var rätt spelare att leda Chelseas anfall. Under samtalets gång fick han en uppfattning om drivet och beslutsamheten som gjort Lukaku till spelaren han är idag. 

Livet har inte varit lätt för varken Romelu eller hans bror Jordan, som båda blev professionella fotbollsspelare inte endast på grund av talang, utan även för deras stabilitet.

‘’Det känns skönt när man lyckas efter så många år av hårt arbete. Vi ville även hjälpa våra föräldrar eftersom vår familj hade det svårt finansiellt när vi var barn.’’, säger Jordan Lukaku till Goal.com

‘’Det var tufft, vi var motiverade att göra mer. Det är ovanligt att två från samma familj lyckas, det var det som fick igång oss.’’

Yannick Ferrera, en av Lukakus tidigare tränare på juniornivå hos Anderlecht, erkänner att anfallaren hade ett driv som skiljde sig från sina lagkamrater.

‘’Det som var så bra med honom var att han var så motiverad. Han ville träna, han ville lära sig, han ville helt enkelt ha mer.’’, säger Ferrera. 

‘’Han tyckte aldrig att han var ‘’bättre’’ än de andra. Han tyckte att han vill bli bättre än de andra, för att lyckas med det krävs det att han tränar och jobbar hårt.’’

‘’Han var riktigt bra som barn redan från första början. Jag är säker på att han är en god man nu.’’


Trots all spänning kring Lukakus återkomst har han ännu sina tvivlare i England.

Han ‘’misslyckades’’ hos Manchester United eftersom han tydligen inte lyckades väl i de stora matcherna. Det Premier League-centrerade tänkandet ignorerar den massiva förbättringen som skedde under Antonio Contes ledning i Inter. 

‘’Han anlände till rätt klubb på rätt tid med rätt tränare. Han har mognat enormt mycket.’’, säger Belgiens landslagstränare Roberto Martinez till Goal.com

‘’Han är inte endast målskytten man känner till. Han är någon som kan påverka spelet, han höjer spelarna runt omkring sig. Han kan verkligen ha ett stort inflytande gällande vad som sker på plan.’’

‘’Han är ännu endast 28 år och hans målsaldo är otroligt, men jag anser att Romelu blivit en mognare fotbollsspelare under de senaste 14 månaderna.’’

Allting verkar äntligen ha börjat falla på plats både för Lukakus och Chelseas del. 

18-åringen som anlände till Chelsea för tio år sedan i hopp om att tävla med sin idol Didier Drogba har nu ett gyllene läge att förverkliga sin dröm och leda Chelseas anfall. 

’He’s coming home!’, tweetade Didier Drogba i samband med att övergången bekräftades.

Ett kungligt välkomnande väntar.

Källa: goal.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2021-08-12 21:12:20
Author

Fler artiklar om Chelsea