Sutton United - Stockport
1 - 3

Maddens hattrick sänkte Sutton - Stockport rycker i toppen
Madden med sitt tredje hattrick för säsongen. Foto: Stockport County

Alla förväntade sig en målrik match i London under lördagen. Redan efter två minuter hade kapten Madden spräckt nollan och efter 45 minuter hade han mäktat med sitt tredje hattrick för säsongen. Nu behöver Stockport bara två vinster på de avslutande fem matcherna för att bli uppflyttade till League One.

En match kan sammanfattas på flera sätt, men den här matchen skriver sig själv vilket gör att mina ord blir lätt överflödiga. Stockport mötte ett kompetent Sutton, men även om spelet var jämt i första halvlek lyckades County besegra sina motståndare individuellt på varje enskild position. Maddens tre mål hade inte varit möjligt utan Sercevic och Tourays otroliga inlägg eller Horsfalls outröttliga arbete i försvaret.

Det svartgulklädda bortalaget ville inte göra det lika spännande som mot Wimbledon senast, utan valde att riva av plåstret direkt. I den andra minuten fick County matchens första hörna. Hörnan spelades kort till Sarcevic som serverade Byrne med en delikatess mot andra stolpen. Byrnes stenhårda nick träffade virket. Kapten Madden höll sig vaken och kunde placera in ett tidigt ledningsmål. 1-0 till County.

Madden firar sitt första mål mot Sutton efter två minuter. Foto: Stockport County

Sarcevic fortsätter att servera sina lagkamrater med läckra inlägg och passningar, men effektiviteten verkar ha avtagit efter ledningsmålet.

I den 16:e matchminuten får Sutton en frispark strax utanför straffområdet efter en foul av Horsfall. Larkin går på kraft, men samma Horsfall står i vägen och lyckas rensa iväg bollen.

Inget av lagen lyckades kontrollera spelet men Stockport skapade klart flest chanser. Efter en 28 minuter stod det 5-1 i antal skott med fördel till bortalaget, men det var likaläge 1-1 när det kom till skott på mål.

När ett målglatt lag som Stockport tar ledningen redan i andra minuten brukar det innebära ett slutresultat som liknar tennis mer än fotboll, men det dröjde en halvtimme innan bortalaget kunde utöka sin ledning. Madden höll sig framme och kunde kyligt placera in 2-0 till bortalaget.

Räkna inte ut hemmalaget ännu. Ett aggressivt och desperat Sutton gav sig direkt ut på en offensiv jakt efter en reducering. Redan två minuter senare blir det straff till hemmalaget då den unga talangen Ethan Pye drar ner Josh Coley i straffområdet. Lakin tvekade inte, utan gick fram och satte distinkt dit reduceringen. 2-1 till Stockport.

Stockport ville avgöra matchen i första halvleken och 46:e matchminuten spelar Knoyle en underbar passning till kaptenen som placerar bollen i sitt högra hörn. Detta innebär att Madden har gjort ett hattrick av hattricks denna säsong, nämligen tre stycken.

Statistiken, målen och humören var till bortalagets fördel efter första halvleken trots Suttons föredömliga press.

County planerade inte att backa hem, utan bytte in Wootton mot den snabba Bailey redan i halvtid. Precis som i första halvlek försöker Stockport att kontrollera kanterna och fortsätter därför på den inslagna vägen med precisa inlägg. I den 53:e matchminuten slår Touray in bollen mot den långa Olaofe, men den räddades av en säker Arnold i Sutton-målet.

I den 53:e minuten får hemmalaget en hörna. Hörnan flyger in mot straffpunkten, men räddas av ligans bästa målvakt, Ben Hinchliffe

Stockport får två frisparkar inom loppet av sex minuter i matchminut 60 och 63. Den första går i muren och den andra går i gapet på Arnold.

Sutton ser ut som ett slaget lag vilket man kan se både i statistiken men även i energin och presspelet. Bortalaget har full kontroll över matchen och fortsätter med att försöka trä in bollar i straffområdet. Om det inte vore för hemmalagets målvakt hade Stockport troligtvis kunnat upprepa vinterns bedrift.

I den 71:a matchminuten byts anfallaren, kaptenen och hattrickhjälten Madden ut. In kommer den skarpa mittfältaren Lemonheigh Evans.

I den 80:e minuten byttes även regissören Sarcevic ut till förmån för den offensiva pjäsen Powell.

Sutton försöker återigen att forcera men precis som i samtliga attacker har Horsfall varit omutbar i Stockports försvar.

Lemonheigh Evans har försvarat mer än han har attackerat sedan han blev inbytt i den 71:a minuten, och man märker att det ger utdelning då hans löpningar och presspel ger försvaret mer tid att falla tillbaka.

Även Powell ska få möjlighet att göra mål när Stockport får ett bra frisparksläge i den 90:e minuten. Frisparken är däremot inget han vill minnas.

Fyra minuter återstod när domaren när alla ordinarie minuter var förverkade. Inget mer sker under tilläggstiden och County har därmed förlängt sin segersvit samt utökat avståndet nedåt i tabellen.

Tabellen, förutsättningar och den sjunde himlen

Suttons svit bryts och nu är deras panik total. Stockport däremot har med tanke på sitt eget och konkurrenternas resultat nästintill säkrat uppflyttning. Ingenting är klart än, men som sagt, 80 poäng har betytt topp 3 de senaste årtiondet.

Wrexham vände och vann med 2-1 medan Mansfield chockartat förlorade med hela 1-4 mot playoff-kandidaterna Crawley. MK Dons vinst över jumbon Forest Green innebär att de kliver upp på en tillfällig tredjeplats och därför går om Mansfield.

Stockport leder nu ligan med 80 poäng på 41 matcher. Wrexham skuggar därefter med 76 pinnar efter 42 omgångar. MK Dons har den sista direktplatsen med 74 poäng efter 43 omgångar. Mansfield med 73 poäng efter 41 spelade matcher har såklart en fördel gentemot Milton Keynes, men med enbart en vinst på de fem senaste matcherna kommer det vara nerver ända in i slutomgången. Barrow, Crewe och Crawley verkar ha ett järngrepp om de resterande topplaceringarna, men med tanke på hur jämn den här ligan är, vågar jag inte slänga allt jag har på rött.

Man får slå fast följande: Titeln är Stockports att förlora och redan på tisdag kan de gå för både tionde raka utan förlust samt sin femte seger i följd. Maximalt två vinster på de avslutande fem matcherna krävs för att County ska nå uppflyttning till League One nästa säsong, så nästa veckas två omgångar kan avgöra hela säsongen.