Manar till lugn

Evertons säsong har haft höga berg och djupa dalar, ena stunden har vi spelat bländande för att i nästa stund vara totalt ofarliga och göra enkla misstag. Den senaste tiden har kantats av misstag och total frånvaro av målchanser vilket har fått mig att sitta och skälla (läs skrika) på Silva och hans mannar.

Personligen mår jag ganska dåligt när Everton förlorar, min fru brukar säga att helgen är förstörd om Everton förlorar. Däremot så skriver jag oftast inget i affekt utan brukar vänta ett par dagar så att man kan reflektera i lugn och ro. Som tur är för Everton så är det inte fansen och deras post-match kommentarer som styr klubben. Istället så har vi i nuläget en tränare, ägare och sportslig chef med en klar bild om vart vi ska och hur vi ska ta oss dit. Hörde igår att vår VD Barret-Baxendale proklamerat att Everton ska vinna Premier League inom tio år. Detta är kanske lite väl ambitiöst men samtidigt varför inte. Evertons problem de sista tjugo åren har varit ekonomi och brist på ambition, klubben har glömt bort att för att vinna så måste vi satsa på att vinna. Även om Moshiri inte är den rikaste ägaren i Premier League så har han tillräckligt med rikedomar och kontakter (läs Usmanov) för att kunna lyfta vår anrika klubb. Han vet som affärsman att man behöver en riktning och en plan för att lyckas och den har han äntligen lagt ut. Förra året fick tyvärr Bill Kenwright för mycket inflytande och man anställde Allardyce och Walsh. Fotbollen går inte mot ett gammalbrittiskt spelsätt utan nu är det fart, teknik och minimering av misstag som gäller. Tittar man på lagen i Premier League så har i stort sett alla slagkraft för att vinna om motståndarlaget gör misstag eller inte tar matchen på allvar. Ett exempel på att fotbollen förändrats är att José Mourinho har problem med att vinna Premier League, det går att i enstaka matcher försvara sig och spela en spelförstörande fotboll men sett över en hel säsong så är det inte längre möjligt. Nu kommer vissa att skrika: ”men Leicester då?” och visst spelade de defensivt men de hade en spelidé offensivt som handlade om kvalité. De visste att de inte skulle ha bollinnehav och att de då var tvungna att ha en tydlig idé och spelare som klarade av att utföra detta. Bollinnehav är värdelöst om man inte kan skapa målchanser och det är detta som Everton haft problem med, att skapa målchanser.

Men det finns ett ljus i slutet av tunneln, det finns en plan och den inkluderar Marco Silva. I dagens toppfotboll så ropar man på tränarens avgång efter varje förlust. Vi får inte glömma att Sir Alex Ferguson hade en ganska medioker förstasäsong, men likt Everton så hade han en plan. Vi har i nuläget, trots ett tvåårigt värvningsförbud, en väl fungerande akademi. Dessutom har vi en riktigt bra och utvecklande tränare i reservlaget i form av David Unsworth. Lägger man där till att vi har kvalité på både scoutsidan och vår nya Director of Football så ser det ganska intressant ut. Att styrelsen har uppdaterats med nya ambitiösa ledare är också bra då jag tror på att de tidigare medlemmarna fastnat i sina spår. Styrelse och ekonomi ser intressant ut, lyckas klubben få till bygget av en ny arena så har vi helt plötsligt en klubb som kan börja utmana om topp fyra. För det ska vi ha klart för oss att Everton är en sovande jätte, det finns en grund för att återigen bli en toppklubb. Men vi måste ha tålamod, vi har inte råd att bli ett nytt Leeds eller för den delen Aston Villa. West Ham är en klubb som satsat i flera år utan att ha tålamod och se hur de har kämpat. Vi var en gång i tiden The School of Science och jag tror att vi har ypperliga chanser att återigen bli vad vi har varit.
Spelarmässigt så har vi värvat riktigt bra men det finns mycket kvar att göra, inte minst offensivt. Tyvärr så kan jag se Sigurdsson få det svårt i framtiden, han är en kvalitéspelare men jag tvivlar på att han passar in i Silvas spelsystem. Egentligen skulle jag vilja se Bernard i nummer tio rollen. Sigurdsson är målfarlig, löper bra och skulle platsa i de flesta lag men hans spelstil passar sig inte som ensam kreatör på mitten eller på kanten. Detta är bara ett exempel på att truppen saknar rätt spelare för det nya spelsystemet. Silva har bara haft ett transferfönster än (och nej jag räknar inte detta januarifönster då det alltid är dubbla priser och svårt att värva under januari månad) och resten är ärvda spelare som värvades för andra spelsystem.

Det är tungt att hålla på Everton just nu men det är, som styrelsen säger, en process och vi behöver ha tålamod. Vi har sett hur bra laget kan vara när det fungerar som bäst men också när det inte fungerar alls, betänk då hur bra vi skulle vara om vi fick bort bottennappen och istället vann dem. Även om formen är usel just nu så finns det hopp om framtiden men vi måste inse att det kan ta fem till tio år. Så ta det lugnt och lita på Silva och ledningen.

Robin Hall2019-01-11 19:39:04
Author

Fler artiklar om Everton