Månadens Liverpool: En femetta

Månadens Liverpool: En femetta

September månad har inneburit fem segrar och en förlust för våra röda favoriter. Såväl spelare, fans som tränarkader måste vara mer än nöjda. Vi leder ligan och har startat bra i cuperna.

Femetta
Uttrycket femetta betyder bästa möjliga resultat, att ha träffat mitt i riktpricken på den femringade måltavlan eller att ha tagit en dubbelseger i speedway som då ger heatvinnarna fem poäng och förlorarna ett poäng.

Riktigt så perfekt har inte Liverpool presterat då vi har en plump i protokollet med vår hemmaförlust mot Nottingham Forest i ligan den 14 september. Den förlusten har dock inte sinkat oss nämnvärt utan kan istället ha gett lärdomar och extra bränsle.

Vi har slagit Manchester United borta med 3-0, Bournemouth hemma med 3-0 och Wolves borta med 2-1 i ligan. Vi har vi slagit Milan borta med 3-1 i Champions League och vi har slagit West Ham hemma med ett helroterat lag med 5-1 i ligacupen. 

Mittfältet
Förra sommaren, 2023, bytte Liverpool ut hela mittfältet. Ut flög Jordan Henderson, Fabinho, James Milner, Thiago, Naby Keita och och Alex Oxlade-Chamberlain. In rekryterades Alexis Mac Allister, Dominik Szoboszlai, Wataru Endo och Ryan Gravenberch för sammanlagt 145 miljoner pund. Nu har Arne Slot satt ett mittfält med Graven, Macca och Szobo som har dominerat alla matcher hittills. Tala om strålande affärer. Tala om strålande coaching av Arne.

Framför allt har Graven stuckit ut, från att huvudsakligen ha varit inhoppare förra året har han varit en av ligans bästa spelare under aktuell månad. Han har varit hur bra som helst och tillsammans med Alexis har han varit en sköld och en kreativ kraft för oss. Szobo har blandat och gett, han har jobbat riktigt hårt men det finns en förbättringspotential för vår nummer tio-spelare. Han behöver skapa mer.

Kontraktstrauma
Mohamed Salah, Virgil van Dijk och Trent Alexander-Arnold är tre av våra bärande spelare, tre kaptener och tre av ligans bästa spelare. Deras kontrakt går ut till sommaren och i januari kan dom skriva kontrakt med andra lag. Hur har det kunna bli så och varför händer inget?

Kapten Virgil och Mo är födda 1991 och 1992 och blir 34 och 33 år nästa år men dom är fortfarande bäst eller bland dom bästa i sina positioner. Det vore en stor förlust att förlora någon eller båda av dom. Trent är i sin bästa ålder, född 1998, hur bra som helst och är “scouser born and bred”. Det vore en ännu större förlust att förlora honom.

Vi får se hur vår nya och på papperet mycket kompetenta transferkommité klarar ut detta, men det börjar kännas lite oroande.

En storm väntar
Vi har inte haft det svåraste spelschemat, men det kommer att jämna ut sig. Vi möter Crystal Palace borta på lördag, därefter väntar ett landslagsuppehåll och sedan sju matcher på tjugoen dagar varav många av riktigt tuff kaliber:
20/10 Chelsea, hemma
23/10 Leipzig, borta, CL
27/10 Arsenal, borta
30/10 Brighton, borta, Ligacupen
2/11 Brighton, hemma
5/11 Leverkusen, hemma, CL
9/11 Aston Villa, hemma

Efter Villamatchen väntar ett ny landslagsupphåll, det återstår att se hur Merseysidelandet ligger då.

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2024-10-03 12:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool