2020-11-08 17:30

Manchester C - Liverpool
1 - 1

Manchester City - Liverpool 1-1: En bra poäng i regnet på Eastlands

Med resultatraden 1-3-7 i de elva senaste bortamatcherna mot Manchester City var den stora frågan inför stormötet på Eastlands om Roberto Firmino eller Diogo Jota skulle starta längst fram. Det slutade med att de båda tog plats i startelvan i ett 4-2-3-1 system. I övrigt återvände Joël Matip till startelvan efter en tids skadefrånvaro.

Matchen öppnade i ett högt tempo där det framför allt var Liverpool som var mest företagsamma. The Reds var nära att ta ledningen två gånger om i matchens öppningsminuter men en för tillfället formsvag Firmino fick inte riktigt ordning på bollen i något av momenten. Liverpool fortsatte att vara det spelförande laget och i matchminut 11 gjorde Kyle Walker klumpigt ner Mané i straffområdet och domare Pawson pekade på straffpunkten. Salah var som så många gånger förut säkerheten själv från straffpunkten och drömstarten var ett faktum.

City åt sig därefter in i matchen och tog över bollinnehavet dock utan att skapa några speciellt farliga chanser. I minut 31 hittade Kevin De Bruyne, vem annars? in till Gabriel Jesus som fint vände bort Alexander-Arnold och petade in kvitteringen bakom en chanslös Alisson. Den höga intensiteten fortsatte och City tryckte tillbaka Liverpool mer och mer. Det fina presspel som Liverpool inledde matchen med avtog något under halvlekens gång och City är ett lag som brukar uttnyttja sådant till fullo.

Föga överraskande var VAR återigen i fokus när De Bruyne slog ett inlägg som tog på Gomez arm och det hela slutade med att Pawson själv gick ut för att titta på videoskärmen för att ta ett beslut. Han pekade på straffpunkten och De Bruyne klev fram för att föra upp City i ledningen. Överraskande nog sköt han bollen utanför Alissons högra stolpe, puh. Strax därefter var Liverpool oerhört nära att ta ledningen igen då Alexander-Arnold sköt ett skott som höll på att smita under Ederson. Efter en kvalitetmässigt fin och intensitetrik halvlek får Liverpool ändå vara nöjda med att gå till pausvila med ett oavgjort resultat.

Regnet fortsatte att ösa ner över Eastlands när den andra halvleken drog igång. Det hann inte dröja länge innan De Bruyne gick i backen och många City supportrar satte säkert hjärtat i halsgropen med tanke på belgarens tidigare skadehistorik, när han blev liggande i det blöta gräset under en kort period. Citys mittfältsdirigent var dock snabbt tillbaka in i spel igen. Den andra halvleken inleddes annars med ett mer böljande spel. Från ingenstans smackade Joao Cancelo in ett inlägg mot Jesus som smet in bakom Liverpools backlinje och nickade strax utanför i ett superläge.

Som om Liverpools skadeproblem på försvarssidan inte vore nog så fick Alexander-Arnold utgå efter en dryg timmas spel. Han satte sig ner i gräset efter att ha tagit sig åt vaden och vi får hoppas att det inte är någon allvarlig skada för TAA. Det höga tempot avtog och kvalitén likaså jämfört med i den första halvleken och matchen stod och vägde innan City så smått började ta tag i taktpinnen igen. Det såg ut att vara ganska långt mellan lagdelarna i Liverpool och The Reds hade svårt att få fast bollen på offensiv planhalva. Inget av lagen skapade några fler heta målchanser och tendensen fortsatte halvleken ut innan Craig Pawson blåste i pipan och 1-1 var ett faktum i säsongens första möte mellan de två stora favoriterna till Premier League titeln.

Liverpool får vara nöjda med en poäng i en svår och jämn match i vätan på Etihad. Efter en minst sagt imponerande seger mot Atalanta tidigare i veckan och med en poäng borta mot den främsta konkurrenten till ligatiteln får det ändå ses som en mycket fin vecka för The Reds. Laget parkerar på en tredjeplats i en jämn tabelltopp efter åtta omgångar när nu ännu ett halvtrött landslagsuppehåll står för dörren, måtte laget klara sig utan några nya skador.

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2020-11-08 20:00:00