2 - 2

Manchester City - Liverpool 2-2: Oavgjort i seriefinalen

Fortsatt fördel City i ligaracet efter 2-2 på Eastlands.

Det var med en ligatitel i potten som Liverpool åkte till Manchester för att möta City på Estlands. I alla fall av försnacket att döma. En poäng skiljde lagen åt och mycket tyder på att de kommer att gå rent resten av ligasäsongen. De är helt enkelt så bra just nu.

Manchester City inledde bäst. Fem minuter in i matchen fick Kevin De Bruyne bollen på mitten och hittade Bernardo Silva ute till höger. Liverpoolbekantingen Raheem Sterling störtade fram mellan gästernas mittbackar och hann först till inspelet. Kvalificerad räddning Alisson men det skulle komma mer från de ljusblå.

En minut senare. Citizens får frispark på mittplan och väljer att sätta igång spelet snabbt mot ett Liverpoolförsvar som slappnat av och tappat fokus. Kevin De Bruyne driver mot mål och avlossar ett skott med vänstern. En halvfarlig toffel som blir livsfarlig när den tar på Joël Matip och styrs in bakom Alisson. 1-0 City och supportrarna stämmer upp i E-Types Campione

1-0-målet var ganska talande för Liverpools första halvlek. Man var inte riktigt där. Fabinhos strösslade med felpassningar, mittlåset såg förvirrat ut och Trent Alexander-Arnold hade stora problem med Cancelo på kanten. City hittade gång på gång in bakom Liverpool och var det bättre laget.

Men Reds höll undan och lyckades till och med kvittera när Diogo Jota slog in Alexander-Arnolds inspel efter dryga kvarten. Liverpools första ordentliga anfall i matchen.

Gästerna växte sakta in i matchen och var nära ett ledningsmål när Ederson slarvade med bollen och var någon centimeter från ett självmål av episka mått. Med tjugofem minuter på uret hade matchen börjat sätta sig något. Manchester City med fortsatt kommando mot ett Liverpool som stack upp i kontringar.

Liverpool är Englands bästa lag på att ställa motståndare offside. Backlinjen vågar stå högt och oftast ger det utdelning. Men det är alltid en risk. Sackar en spelare efter kostar det bakåt och det gjorde det i den trettiosjunde minuten när Trent Alexander-Arnold glömde bort Gabriel Jesus som störtade fram och smällde in 2-1 via ribban.

Liverpool öppnade starkt

City gick in i paus med en välförtjänt ledning men den skulle inte bli särskilt långvarig. För nästan direkt i andra halvlek fick Salah bollen på offensiv planhalva och slog iväg en genial djupledspassning till Mané. John Stones låg inte i linje och upphörde offsiden och fick se på när Mané dunkade in eftermiddagens andra kvittering bakom Ederson.

En drömstart från Liverpool som var bättre i början av andra. Fronttrion involverades mer i spelet och man visade upp en helt annan intensitet på offensiv planhalva.
Vid timmen spelad hade City en en boll i mål. Sterling stack iväg i djupled och rullade in 3-2 under Alisson men var ganska tydligt på fel sida på VAR:s reprisbilder.

Titelracet lever vidare

Bästa chansen att avgöra fick hemmalaget på stopptid när De Bruyne satte av i en kontring och vek in framför van Dijk som kände sig tvungen att stoppa anfallet med ett krokben. Frispark i ett perfekt läge - en bit utanför straffområdet rakt framför mål. Bara att välja hörn för skytten. De Bruyne hoppade över och Riyad Mahrez klippte till med vänstern. I stolpen. Lite mer innerskruv och ligaracet hade varit dött. Nu lever det vidare, även om det mesta talar för City. Jag skulle inte sjunga Campione redan nu om jag var City-supporter, men kanske börja nynna på Wonderwall. Lite grann i alla fall.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2022-04-10 20:31:14