Etihad Stadium, 2022-04-16 16:30

Manchester C - Liverpool
2 - 3

Manchester City – Liverpool 2–3: Liverpool klara för FA-cupfinal

För mindre än en vecka sen utspelade sig detta storviktsmöte i Manchester och matchen slöt då 2–2. Nu var spelplatsen London och Wembley, och det bjöds på ytterligare ett målkalas.

Stämningen var satt och det var dags för rond två mellan två av Englands, och världens, bästa fotbollslag. Och det var de rödklädda som inledde klart starkast. Redan från den första matchminuten envisades Manchester City med att spela sig ut från försvaret, trots den väldigt höga press som Liverpool satte. Gång på gång misslyckades försvar och målvakt att spela sig ur Liverpools press, men utan att de röda skapade några lägen genom det. Eller ett tag var det så i alla fall.

För det var inte genom den höga pressen som ledningsmålet kom. Ibrahima Konate gjorde mål på nick både i det första och det andra mötet med Benfica i Champions League. Och målformen skulle hålla i sig, då fransmannen nådde högst på en Andy Robertson hörna i den 9:e matchminuten. Ett välförtjänt ledningsmål sett till matchens inledning.

Vi vänder tillbaka till det jag nämnde om Citys oförmåga att spela sig ur Liverpools press nere i försvaret. För efter många om och men skulle det straffa sig. Zack Steffen fick fortsatt förtroende i cupspelet, och det var amerikanen som till sist blev den spelare som tog lite för lång tid på sig. Steffen fick bollen spelad bakåt till sig och hade god tid på sig att göra något vettigt med den. I stället kladdade amerikanen lite för länge på bollen, och till skillnad från Ederson för en vecka sedan, som lyckades spela bort bollen i sista sekund, så hann denna gång Sadio Mane fläka sig fram och glidtackla in 2–0 till de röda efter inte ens tjugo minuters spel.

Efter Steffens hjärnsläpp mattades matchen av en del. Liverpool behöll kontrollen och när matchuret nådde 45 minuter spelade och man började tro att matchen skulle gå in i halvtid med ett 2–0-resultat, så skulle Liverpool göra Pep Guardiolas halvtidssnack än jobbigare. Allt inleddes med en fantastisk krossboll av Trent Alexander-Arnold. Efter lite spel precis på Citys straffområdeslinje, så hittade Thiago ut till Mane som befann sig till höger i straffområdet, som klippte till på volley, och tryckte in bollen med ett fantastiskt avslut. 3–0 i halvtid och ena benet i FA-cupfinal.

Vad än Pep sa i halvtid gav det effekt direkt. Endast två minuter in i den andra halvleken, så hade Jack Grealish reducerat för City. Gabriel Jesus löpte sig fri på högerkanten, vek inåt med bollen och serverade Grealish som inte gjorde några misstag och kunde trycka in 1–3. Nervositeten steg självklart hos en. Skulle City börja trycka på nu? Tänk om de får in ytterligare ett mål inom kort? Kan de vända detta?

Svar nej. Jesus kunde dock gett City tjugo minuter på sig att hitta en kvittering, när han blev frispelad med Alisson men brassen i mål vann den kampen. Istället fick de blåa drygt fem minuter på sig att trycka på för ett 3-3-mål, då det blev nerv i slutskedet när inbytte Riyad Mahrez lyckades få fram bollen till Bernardo Silva i den sista ordinarie matchminuten som kunde rulla in reducering nummer två. City skapade sedan ett par chanser som med lite tur kunde förstört Liverpools fest. Så blev det inte och Liverpool kommer att spela FA-cupfinal mot antingen Crystal Palace eller Chelsea. Kvadruppeln lever, livet leker och oj så fint det är att heja på Liverpool!