2020-07-02 21:15

Manchester C - Liverpool
4 - 0

Manchester City - Liverpool 4-0 (3-0)

De nykrönta mästarna stod för en snudd på skamlig insats när de efter tjugo minuter ställde ut skorna och tillät ligatvåan Manchester City köra över dem med hela 4-0.

Mål
Manchester City: De Bruyne (24), Sterling (34) (66), Foden (44)
Liverpool: ---

Varningar
Manchester City: Mendy, Walker
Liverpool: Gomez, Henderson

Stadion: Etihad Stadium

Domare: Martin Atkinson

Oförändrat hos de engelska mästarna som ställer upp med starkast möjliga lag på Eastlands.

Mané - Firmino - Salah
             Wijnaldum - Fabinho - Henderson ©
Robertson - van Dijk - Joe Gomez - Alexander-Arnold
                                   Alisson

På bänken sitter Adrian, Milner, Keita, Oxlade-Chamberlain, Jones, Williams, Minamino, Origi och Elliott.

Skador & avstängningar: Matip, Shaqiri

Avsparken föregås av det som kanske snackats upp mest inför mötet - Manchester Citys ”Guard of Honour”. Tyvärr märks publikens icke-existerande av även här och hela tyngden i proceduren försvinner när den inte kan bevittnas av 60 000 bittra hemmasupportrar på läktarna.

Liverpool står högt, väldigt högt, nästan i knät på Ederson och stressar City i uppspelsfasen. Gästerna känns långt ifrån mätta trots den färska ligatiteln och det veckolånga festandet den kommit med.

Tio minuter in i matchen börjar det smälla och smattra utanför stadion. Det är Liverpoolsupportrar och deras medhavda fyrverkeripjäser som lyser upp himlen i Manchester.

Matchens hittills bästa chans kommer i den nittonde minuten när Roberto Firmino tar ned en hög boll och lirar fram Mo Salah som på riktigt Messi-manér stegar in i plan och riktar in sig på Edersons första stolpe. Avslutet träffar densamma och returen slösas bort med ett taffligt avslut från Sadio Manés fötter.

Mål: En urstark Raheem Sterling dras ned av Joe Gomez och domare Atkinson pekar bestämt på elvameterspunkten. Kevin De Bruyne tar bollen och placerar den iskallt till vänster om Alisson i bortamålet. 1-0 Citizens efter 24 minuter spelade.

Mål: En mycket svängig period av matchen avslutas med ännu ett City mål när Sterling ännu en gång lurar upp Gomez på läktaren och hittar nätet med ett avslut intill den första stolpen. 35 minuter spelade.

Mål: Bara någon minut återstår av första när Phil Foden utökar Manchesterlagets ledning till tre. Den egna Cityprodukten väggar sig fram med hjälp av en för kvällen suverän De Bruyne och avslutar högt bakom Alisson.

Jürgen Klopp gör ett drag efter första 45. Syndabocken Joe Gomez utgår till förmån för Alex Oxlade-Chamberlain. Ett byte som kommer med en rotation där Fabinho går ned som mittback bredvid Virgil van Dijk

Farligt nära 4-0 när hemmalaget i den 44:e minuten kommer i en flygande kontring mot Liverpoolmålet. Sterling leder de ljusblå styrkorna och hans avslut stryker precis utanför Alissons vänstra stolpe.

Några minuter senare tilldelas Liverpool matchens andra straff när Kyle Walker gör ner Sadio Mané. VAR-rummet har dock upptäckt att förseelsen skedde utanför straffområdet och straffen blir till frispark.

Timmen spelad och det är knappast någon högkvalitativ fotboll de annars så högkvalitativa lagen bjuder på. Tempot är lågt, vissa lunkar runt medan andra rusar upp i kontringar och lagen blir långa. Detta bäddar för ett böljande spel som går fram och tillbaka. Ingen matchbild som någon av tränarna kan vara speciellt nöjd med.

Mål: City utnyttjar en dålig Liverpoolhörna och sätter iväg mot bortamålet. Kevin De Bruyne spelar fram till sin andra assist för matchen när Sterling slår in 4-0 till hemmalaget via Oxlade-Chamberlain.

Det är ett håglöst, lojt och besegrat Liverpool som avslutar matchen. Efter fyra tilläggsminuter blåser Atkinson av.

Sammanfattning

Liverpool inledde matchen överraskande piggt och motiverat mot ett Manchester City som öppnade smått tafatt och oorganiserat. Gästerna hade bud på både 1-0 och 2-0 men nekades av Ederson och hans stolpe vid bägge tillfällena. Ledningsmålet skulle istället tillfalla Pep Guardiolas Citizens som efter ett urstarkt förarbete från Raheem Sterling kunde rulla in 1-0 på straff genom Kevin De Bruyne. Efter Citys ledningsmål avtog Reds motivation kraftigt och ett lojt lag fick bevittna ytterligare tre insläppta mål i vad som var en ovärdig och icke-representativ prestation från de nykrönta engelska ligamästarna.

Spelaromdömen

Alisson Becker kunde inte göra speciellt mycket på något av målen. Sveks av sitt försvar.

Trent Alexander-Arnold hade svårt att hantera en fullständigt lysande De Bruyne. Halvnära ett frisparksmål men inte mycket mer framåt. Joe Gomez var Liverpools sämste spelare ikväll. Drog klumpigt ned Sterling och snurrades bort av densamme för ett andra mål. Varnad och utbytt i paus. Virgil van Dijk inledde bra och kraftfull men fick se sin motivation tryta i andra. Andy Robertson gjorde kanske sin sämsta insats i den röda tröjan. Obefintlig leverans från sin vänsterkant.

Fabinho och Jordan Hendersons insatser var båda över par, men tillhörde ändå några av LFC:s bättre ikväll, vilket inte säger lite om den kollektiva prestationen. Gini Wijnaldum stod för en i princip osynlig insats, utbytt, rättmätigt, i paus.

Mo Salah var en av få som faktiskt såg ut att vilja någonting i kväll. Hade ett skott i stolpen som, om det slunkit in istället, mycket väl kunnat vända på slutresultatet i Liverpools favör. Roberto Firmino teeade upp för Salah vid ett par tillfällen, försvann dock efter paus. Sadio Mané inledde liksom resten av laget bra men försvann också han i takt med att nätet började rassla bakom en hjälplös Alisson.

Matchens bäste Liverpoolspelare enligt liverpoolsweden.se: Mohamed Salah

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-07-03 00:36:36