Old Trafford, 2021-05-13 21:15

Manchester U - Liverpool
2 - 4

Manchester United - Liverpool 2-4: Nu återstår tre finaler

Liverpool tog sin första ligaseger på Old Trafford sedan 2014 i en svängig och målrik historia. Nu återstår tre finaler i jakten på den ack så viktiga Champions League-platsen.

Efter gårdagens Chelseaförlust var förutsättningarna inför kvällens match klara: Full pott i de avslutande fyra matcherna och Liverpools Champions League-plats är ett faktum. Första uppgiften var också den tuffaste i ett Manchester United på ett Old Trafford man inte vunnit i ligan på sedan Steven Gerrard slog tre straffar, satte två, och Luis Suarez tofflade in trean inför ögonen på en bekymrad David Moyes

Och visst fick man tuffast möjliga start när Bruno Fernandes fick oceaner av tid i straffområdet och tilläts vända upp och dra iväg en yttersida mot den bortre stolpen. Ett lovande avslut som blev det direkt livsfarligt när Nat Phillips gav sig på att blockera skottet men misslyckades fatalt och ställde Alisson Becker helt. 0-1 efter tio minuter och det var en öppning som kändes emblematisk för Liverpools hela säsong: Gång efter gång bjuds man in i racet, gång efter gång misslyckas man med att haka på.

Men Nat Phillips (mycket aktiv ikväll, på både gott och ont men mest gott) skulle ta revansch på sig själv när han i den 34:e minuten samlade upp efter en stökig hörnsituation och drog iväg en sorkdödare på vinst och förlust som Diogo Jota mycket påpassligt kunde styra in i mål.

Kvitterat efter lite drygt en halvtimme och här växlade Liverpool upp. Intensiteten snäppades upp, pressen började lite längre in på Uniteds planhalva och de höga bollvinsterna kom med allt mindre mellanrum. Trent Alexander-Arnold spelade för en plats i engelska landslaget, Gini Wijnaldum åkte slalom mellan motståndarna på mittplan och Bobby Firmino målade för första gången sedan slutet av januari när han nickade in ledningsmålet strax innan paus.

3-1 föll tidigt i andra och här började det märkas att Manchester United inte hade någonting riktigt att spela för och att fokus trots allt ligger på annat. Man saknade skadade Harry Maguire i försvaret och centrala fältarna McTominay och Fred (Fjedsch på brasiliansk portugisiska) hade stora problem med att stå upp mot ett Liverpool som hade bud på både ett och två mål till.

Marcus Rashford utnyttjade ett slappt Liverpoolförsvar när han gled igenom och avslutade kliniskt intill stolpen bakom Alisson med tjugo kvar. 2-3 och när Nat Phillips räddade Liverpool från en kvittering på mållinjen kort därefter ökade pulsen igen efter en stark Liverpoolperiod.

Gästerna skulle dock få sista ordet när Mohamed Salah skänkte tankarna till januari 2020 och bättre tider när han fick springa ensam mot målvakten från halva plan och iskallt slå spiken i kistan på stopptid.

En final avklarad, nu återstår ytterligare tre i en säsong som på något sätt fortfarande är vid liv för Liverpools del.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-05-14 00:06:07