Marc Cucurella omfamnar konkurrensen i Chelsea
Marc Cucurella har jobbat hårt för att ta sig till Chelsea.

Marc Cucurella omfamnar konkurrensen i Chelsea

Chelsea ser ut att ha stor glädje av Marc Cucurella denna säsong. Av säsongens två första omgångar att döma kan han ta ytterligare kliv i sin utveckling. För officiella hemsidan berättade han om början på karriären i kungsblått.

Marc Cucurellas inledning på Chelsea-karriären har varit mycket lovande. Ett finfint inhopp i premiären mot Everton följdes av en debut från start i derbyt mot Spurs. I derbyt, som Chelsea dominerade, var Cucurella säkerheten själv. Nu är han hemmastadd i SW6, en del av England han uppmärksammats på tidigare.

”Jag minns att jag reste till London med familjen, på vägen tillbaka till Brighton passerade vi Stamford Bridge,” berättar Cucurella. ”Jag sade till min fru: ’tänk att en dag få spela på den här arenan’. Den här sommaren kom möjligheten. Det är en dröm för mig att spela för den här storklubben.”

24-årige Cucurella har erfarenheter från Barcelona, men att kliva in på Cobham var ändå pirrigt. I Chelseas omklädningsrum återfanns åtskilliga guldmedaljer och spelare som jobbat tillsammans under lång tid.

”Du blir såklart nervös, de har stora spelare som vunnit Champions League och VM, viktiga spelare,” säger Cucurella. ”Gruppen är väldigt samspelt med en god atmosfär, spelarna trivs här. Jag visste att jag kom till en storklubb men de är normala människor, det har gått bra. Något som bidrar till trivseln är också den höga kvaliteten, träningarna är bra. Alla springer allt de kan i matcherna, om jag inte hinner så täcker någon annan upp för mig. När dina lagkamrater hjälper dig, det är då du vinner titlar.”

Den inställningen, att verkligen ta ut sig och täcka upp för varandra, personifieras av Chelseas lagkapten. Föga förvånande var Cucurellas landsman till stor hjälp när flyttlasset gick från Englands sydkust mot huvudstaden.

”Azpilicueta hjälpte mig mycket, han pratar spanska och hjälpte mig med huset, skolan och barnen. Det är komfortabelt att ha en spanjor som kapten. Han är en legendar med en lång historia i en storklubb, spelar varje match, en viktig spelare,” säger Cucurella.

Chelseas nyförvärv har imponerats av fler försvarare sedan han bosatte sig i London. På Cobham fanns ytterligare en spelare som Cucurella längtade efter att träffa – en viss världsmästar-mittfältare.

”Jag gillar verkligen Reece James spelsätt,” säger Cucurella. ”Han är en bra spelare och spelar högerback, så det är en liknande position men på andra kanten. Jag var mest nyfiken på Kanté när jag kom hit. Jag hade läst att han var väldigt tystlåten och human. Nu vet jag att det stämmer, jag är väldigt glad att vara hans lagkamrat.”

Cucurella kan och bör ses som en direkt konkurrent till Ben Chilwell. Engelsmannen har dock inte visat några tecken på fientlighet mot ”hotet” som spanjoren utgör, snarare tvärtom.

”Han [Chilwell] hjälpte mig mycket de första dagarna,” berättar Cucurella. ”Han är en fin person, den här konkurrensen är bra. I stora klubbar har du alltid den här konkurrensen, de som delar din position håller en hög nivå. Spelar de bra så blir de mer motiverade att fortsätta och träna hårt. Om du är ensam på din position kanske du vågar tänka ’om jag tränar dåligt så spelar det ingen roll, jag spelar alltid ändå’. Hård konkurrens är bättre för mig, för honom och för laget. Det finns två klasspelare på varje position, den som är bäst tas ut i startelvan.”

Ben Chilwell och Marc Cucurella värvades in för liknande transfersummor, båda två håller hög Premier League-klass. Chilwell jobbar fortfarande med att få upp kroppen i matchtempo, korsbandsskadan har långtgående konsekvenser. Cucurella lär få en hel del minuter denna säsong, men inte enbart som wingback. Mot Tottenham kastades han in till vänster i Chelseas trebackslinje.

”Jag såg aldrig mig själv spela på den här positionen, men första gången var mot Chelsea på Stamford Bridge,” säger Cucurella. ”Jag såg startelvan och var så rädd, jag trodde att det skulle vara omöjligt för mig att spela mot Lukaku. Jag vet inte varför, men jag spelade väldigt bra den dagen. Kanske för att jag gillade spelsättet och trivdes med mina lagkamrater. Det var en stor möjlighet och en ny position för mig. Jag gjorde många matcher där, nu har jag större chans att bli uttagen.”

Cucurellas mångsidighet och offensivlusta ser ut att tjäna Chelsea väl. Efter det lyckade experimentet på Stamford Bridge använde Graham Potter Cucurella som mittback i en trea vid ett flertal tillfällen, något Thomas Tuchel tryckte på när värvningen presenterades. Försvararen fortsätter diskutera skillnaden mellan positionerna.

”Du måste vara mer fokuserad när ditt lag anfaller, hålla koll på anfallarna och avvärja kontringar,” säger Cucurella. ”Jag gillar det, du bidrar i speluppbyggnaden och tar fram bollen till anfallsspelarna. Det är annorlunda men kul.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-08-18 18:46:34
Author

Fler artiklar om Chelsea