Elland Road, 2021-03-13 13:30

Leeds United - Chelsea
0 - 0

Matchen på Elland Road slutade mållöst

Matchen mellan Leeds och Chelsea slutade 0-0 och klubben är fortsatt obesegrade under Thomas Tuchels ledning.

Thomas Tuchel gjorde sex förändringar i startelva från machen mot Everton i måndags. Han valde att byta spelformation från 3-4-2-1 till 4-3-3.
Kai Havertz fick chansen från start igen och flankerades idag av Christian Pulisic och Hakim Ziyech.
Mason Mount och N’Golo Kante klev in på mittfältet tillsammans med Jorginho och i backlinjen, som för dagen bestod av fyra spelare, fick Azpilicueta och Christensen fortsatt förtroende från start och fick sällskap av Rudiger och Chilwell.
Leeds gjorde tre förändringar i startelva efter 0-2 förlusten mot West Ham i måndags

Solen lyste över Elland Road när Kevin Friend blåste igång matchen.
Leeds satte inledningsvis aggressiv press högt upp i plan, som Chelsea spelade sig ur med direktpassningar.
Pulisic tempoväxlade ute på sin högerkant, utmanade sin försvarare och tog sig förbi och spelade in till Havertz. Hans avslut räddades någon decimeter från mållinjen.

Bamford och Leeds utnyttjade att Chelsea anfallit med många man och skapade ett övertag i Chelseas straffområde där bollen spelades in mål, men döms bort på grund av offside.
Leeds kom ofta in med tre fyra spelare i offensivt straffområde
10:e minuten, Chelsea letade öppningar i Leeds och tog många öppnande löpningar, Leeds rensade bort en förluppen passningn rakt i magen på egen spelare så att den studsade mot mål över egen målvakt innan den studsade i ribban.
Kai Haverz, Hakim Ziyech och Christian Pulisic öppnade starkt och gjorde det svårt för motståndarna att fånga upp dem när de tempoväxlade och flyttade bollen med snabba korta passningar för att lukra upp och skapa ytor för varandra.
Cheklsea tuggade sig in i matchen och tog sig effektivt in i offensivt straffområde.
De blev dock sårbara bakåt när den siste anfallande spelare tappade boll utanför straffområde.

Pulisic skapade många lägen när han utmanade vänserbacken och fick in många farliga inlägg mot Havertz där målvakten stod rätt placerad och räddade.

Chelsea såg bekväma ut när de spelade sig ur Leeds press när Christensen la en passning rakt på en Leedsspelare. Detta öppnade för läge där Mendy med fingerspetsarna tippade bollen i kryssribban.

Chelsea anföll med många man något som öppnade upp för ett snabbt kontringsspel från Leeds när de vann bollen.

Chelsea vägde lätt i många närkamper med Leedsspelarna. Rudiger stack fram huvudet i en närkamp med Bramford framför Mendy i det egna målet.
Leeds aggressiva press gjorde att Chelseaspelarna som kladdade för mycket på boll ofta blev infångade och fastnade långt ner på egen planhalva.

I en kontring kom Pulisic i en perfekt löpning inne i boxen, men Chilwells inlägg kom försent och han blev stillastående och bollen passerade samtliga spelare inne i målområdet.

Lagen vände spelet snabbt mellan straffområdena och lagen blev utdragna. Detta skapade stora tomma ytor på mittplan. Kante som kom i den ytan tog ett par kliv framåt och avlossade ett skott som styrdes till hörna.
Chelsea som borde ha övertaget på fasta hörnor landade bollen i ingenmansland.

Leeds press blev mindre aggressiv ju längre halvleken led och de övergick mer och mer i styrpress.
Bamford fick ont i en höft efter en närkamp med Rudiger, hur mycket han än försökte gick det inte att löpa rent och han klev av i den 35:e matchminuten och ersattes av Rodrigo.

Chelseas hörnor blev aldrig farliga och den bäste möjligheten kom när bollen studsar på Rudigers fot mot mål.
Mason Mount avlossade ett bra distansskott som Meslier inte kunde hålla. Ingen kungsblå spelare gick på returen och Leeds kunde enkelt fånga in den.

Christensen gick på en offensiv utflykt i den 40:e minuten då han ostört fick avancera i upp i planen.
HAvertz gjorde en bra halvlek och fanns ofta på rätt plats innen i boxen, men fick inte till avsluten och första halvlek slutade 0-0.

Azpilicueta fick i inledningen av den andra halvleken driva bollen helt ostört längs med sin högerkant och spelade fram till en helt fristående Havertz i straffområdet. Avslutet räddades av Meslier och gick styrdes ut till hörna.
Havertz fanns ofta spelbar inne i boxen när Chelsea skapade läge på läge utan att få in bollen i mål.
Hawaiifotbollen från första halvlek fortsatte och Leeds var ofta snabba i omställningarna och hade ofta tre fyra man som skapade oreda för Chelseaförsvaret.
Mendy var på väg mot sin högra stolpe när han viftade till med handen från sittande och en  kungsblå spelare kunde rensa bort bollen till hörna.

Chelsea blev stillastående i sitt anfallsspel och spelade fast sig själva på vänsterkanten innan Mount hittade Pulisic i andra änden av straffområdet men avslutet blev aldrig till någon farlig målchans.

Dallas gick om kull ett par meter utanför Chelseas straffområde. Rudiger var åter igen först på bollen och nickade ut bollen till hörna.

Leeds missade helt i uppspelet när bollen gick rakt på Kante. Han i sin tur passar Mount, som skarvar vidare till Chilwell, som hanns upp och avslutet gick utanför.

Mason Mount möter ett uppspel från egen backlinje, håller ifrån motståndaren och lägger en läcker macka i djupet till Havertz. Meslier som var långt ute och hann först på den.

Leeds skapade gång på gång oreda när de hela tiden tryckte in många spelare i boxen.

I den 68: minuten gjorde Chelsea ett dubbelbyte, in kom Timo Werner och Reese James istället för Christian Pulisic och Hakim Ziyech.
Chelsea övergick till en trebackslinje i samband med bytet.

Kante hittade Rudiger i en fin yta där han drog iväg ett distansskott som ändrar riktning i luften men räddas av Meslier.
Mount jobbade bra i defensiven när Chilwell, som likt en jojo löpte på sin vänsterkant, gick omkull och stoppade upp Leeds kontring så att resten av de kungsblå spelarna hann hem på rätt sida.
Leeds fick en rad hörnor i snabb följd. Det skapade oreda i Chelseaförsvaret och de vitklädda skapade ett par målchansers.

Mendy stod rätt placerad när Chelsea tappade bort en Leedsspelare på en av dessa hörnor och skopade in den.

Callum Hudson-Odoi byttes in istället för Mount i den 79:e minuten.
Han bröt in i straffområdet från vänsterkanten och tog sig förbi tre vitklädda spelare, men avslutet gick rakt på Meslier i målet.
Matchens intensitet gick ner rejält under matchens slutskede när hawaiifotbollen tog ut sin rätt på spelarna som fått ta många maxlöpningar över stora ytor under matchen. Det gjorde att Christensen och Rudiger många gånger kunde avancera upp i mittplan från sina backplatser.

Matchen slutade rättvist 0-0 när lagen bytt farliga lägen med varandra under 90 minuter.

Sammanfattning:
Det var hawaiifotboll på hög nivå när båda lagen anföll med många man. Det medförde att båda lagen blev väldigt långa och stora ytor skapades på mittplan. 0-0 var ett rättvist resultat då båda lagen skapade många målchanser, där Mendy fick göra fler svettiga räddningar än Meslier i Leeds mål.

Att ta med från matchen:
Chelsea hade i inledningen av matchen ett rörligt anfallsspel där de tog löpningar, skapade ytor för varandra vände hem, försökte på nytt och komm med fart. Något som undertecknad saknat under säsongen och hoppas laget tar med sig från matchen.

Här näst väntar Atletico Madrid i Champions League på onsdag.
Matchen visas på V SPort Ultra HD och Viaplay med avspark 21.00 hemma på Stamford Bridge.