2023-08-15 20:45

Charlton - Bristol Rovers
1 - 2

Matchrapport: Charlton – Bristol Rovers 1-2
Charlton föll tungt, tungt, tungt mot Bristol Rovers på hemmaplan.

Matchrapport: Charlton – Bristol Rovers 1-2

I en otroligt chansrik och underhållande match föll The Addicks till slut blytungt efter ett sent avgörande i tilläggstidens sista skälvande minut, något som måste beskrivas som en ordentlig stöld.

Inför match
För första gången den här säsongen skulle det spelas veckomatch i ligan, och för Charlton väntade en tuff hemmamatch mot ett välrustat Bristol Rovers. Denna följde upp helgens förlust på bortaplan mot Peterborough (1-0) och förra helgens vinst i seriepremiären mot Leyton Orient (1-0). En inledning som givit Charlton tre poäng på två matcher. I Bristol Rovers hade man i sin tur inlett med två starka kryss och 1-1 matcher, mot Portsmouth respektive Barnsley.

För Charlton har inledningen på säsongen inneburit en skadedrabbad sådan när det gäller statusen på spelartruppen. På bara en vecka har Scott Fraser, Tyreece Campbell, Richard Chin och Mandela Egbo adderats till skadelistan, som dessutom redan innehöll Chuks Aneke och Miles Leaburn. Oklarheter gällde även nyförvärvet Terry Taylor och Diallang Jaiyesimi, varpå det senare visade sig att Taylor var redo för match och att DJ är petad. Samtidigt presenterades det nära inpå match att Egbo sålts i en affär till Colchester United i League Two, för att låta ytterbacken få möjlighet till mer speltid och att återförenas med Ben Garner. En försäljning som öppnar upp för nya rekryter. För det är något som behövs i den nuvarande tunna truppen. Deji Elerewe fanns inte heller tillgänglig men det på grund av avstängning – som nu ska vara avtjänad och klar.

Charlton gick in i matchen med en – för denna säsong – ny formation, där Dean Holden valde en fyrbackslinje och en 4-3-3 formation. Förändringen i startelvan var att Terell Thomas offrades som en av tidigare tre mittbackar och att Tayo Edun kom in – för sin startdebut – som vänsterback. I övrigt formerades laget om som att Jack Payne och Corey Blackett-Taylor blev ytterforwards, på varsin sida om Alfie May, istället för släpande forward respektive wingback som i förra omgången.

I Bristol Rovers är förväntan och kravställningen högre än förra säsongen – då man var tillbaka i divisionen efter en ettårig vända i League Two. Joey Barton har förstärkt truppen klokt och har en målbild att även den blåa delen av Bristol har i Championship att göra. Han förfogar över en bred offensiv där det finns gott om kapabla alternativ i John Marquis, Scott Sinclair, Aaron Collins, Luke Thomas, Ryan Loft och den kontroversielle Jevani Brown (dömd i två fall av kvinnomisshandel tidigare i år). Den sistnämnde – Brown, nyförvärvet från Exeter – kom däremot inte till spel på grund av skada från matchen mot Barnsley, och han kompletterades av ytterligare bortfall i – nyförvärvet från Plymouth – James Wilson, James Gibbons, Jordan Rossiter och George Friend.  
 


Matchen
Till skillnad från inledningen av de två tidigare omgångarna så var det ingen trevande start på ligasäsongens första veckomatch, utan det fanns tidigt målchanser åt båda hållen. Bristol var laget som fick den första av dem och det var John Marquis, som sänkte Charlton två gånger om förra säsongen, som sköt – efter snyggt kombinationsspel med Collins och Thomas – varpå AMB räddade. Av lagen var dock Charlton det bättre, men med det sagt så var fotbollen som spelades inget att imponeras av överlag.

Charlton svarade upp mot Marquis inledande chans och hade tre helt okej lägen på rad. Karoy Anderson träffade ribban med sitt, Alfie May sköt rakt på ur dålig vinkel, och Corey Blackett-Taylor hotade från vänsterkanten genom att utmana och ta till skott. Inget av dessa överlista Brentfordlånet Matthew Cox i Roversmålet.

Trots en chansrik första halvlek där det borde blivit något mål, så behöver vi ta oss in i den andra för att det skulle bli realitet. 13 minuter in i halvleken fick Rovers en frispark utanför Charltons straffområde. Anthony Evans stegade fram och tvingade AMB till en räddning med en följande retur. Collins snappade upp den och spelade in till PL och EFL-rutinerade Scott Sinclair som rakade in 0-1 (58) från nära avstånd. Minus till hela försvarslinjen som inte reagerade i tillräcklig tid för att ordna upp situationen.

Charlton hade det fortsatt spelmässiga övertaget men behövde göra mer av det när man nu var i underläge. Det gav Rovers möjligheter att hela tiden ställa om och således blev utvecklades matchbilden till en ny skepnad. På några av dessa omställningar kom AMB på mellanhand i sina utrusningar, och med ett par svaga returer under matchen får hans insats kategoriseras som en av hans sämre sådana. Lägg därtill att både Ness och den senare inhoppande Hector – båda – stoppade två bollar strax innan de passerade mållinjen.

Något skulle i alla fall Charlton till slut få ut av sitt övertag och i det blev Daniel Kanu väldigt viktig. Kanu kom in orädd och tog för sig i en matchbild för att få fart på anfallsspelet. I 73:e minuten korslöpte han mellan Rovers mittbackar och fick ett instick av tidigare akademikumpanen Anderson. Kanu nöp till direkt och avslutet gick mellan Cox ben till 1-1 (73). Hans första League One-mål! Nu var det likaläge och fortsatt fördel Charlton i det mesta som gick att se från tv-rutan. Man hade momentum att gå för ett ledningsmål och kom otroligt nära ett sådant när May drämde ett distansskott stenhårt i Cox vänstra stolpe och ut. May nekades sitt första ligamål för klubben och dolde ansiktet i tröjan.
 
Som svar på det skulle utfallet av matchen givetvis gå rakt i motsatt ände. När Charlton sprungit slut på sig i sina anstormningar och den sista åttonde tilläggsminuten var ett faktum, så kunde Grant Ward chippa in ett inspel bakom en sovande försvarlinje i Charlton. Luke McCormick tog emot och smällde in 1-2 (90+8) med ett avslut som inte såg omöjligt ut att hantera för AMB – men det gjorde han inte. En (eller tre) poäng försvann ur Charltons händer och Rovers kunde fira sin första seger för säsongen. Tungt, mycket tungt…

Efter match
Någon gång varje säsong får man ju sitta här och lida på grund av ett sent avgörande, minst. Denna gång kom det tidigt. Två frågor poppar upp i ens huvud efter veckans tisdagskväll och det är hur vann Bristol Rovers den här matchen? Och hur lät Charlton låta dem vinna den?

För med lite distans till det hela så var det så att Charlton var det bästa laget på planen, utan tvekan. Både idé- och spelmässigt. Chanser fanns ganska gott om åt båda hållen, men sett till det som konstaterades först så ska Charlton vinna det här och allra minst i alla fall kryssa den här matchen.

Men vi har varit här förr. Det ser bra ut i spelet mellan straffområdena, sedan brister det i beslutsfattningen på sista tredjedelen och kvalitén i den första är för dålig vid avgörande lägen. På så vis lyckas Rovers göra ett mål mer än ett bättre Charlton i en sån här match. Lite typiskt att Charlton inte gör något bättre av det som man gör bra på planen. Man spelar bra, men metoderna för att få en slutprodukt av det är fel. Förra säsongen skulle bollen passa in i mål när vi hade en bollmottagare i Jayden Stockley som ensam forward. Den här säsongen letar vi ofta längre passningar, inspel och inlägg mot Alfie May som mäter 1.76 från marken. Det är frustrerande och funkar inte liksom.

Nu är det bara tre matcher in på säsongen – som man alltid konstaterar – och det är tråkigt att även denna säsong har startat halvdant när det på så många andra fronter (nyförvärv, manager, spelmässigt) faktiskt sett bra ut. Ja, det känns märkligt att Charlton – utifrån det som man sett – nu står på tre raka förluster i tävlingssammanhang.
 
Omgångens poäng
3p – George Dobson:  Ännu en gång bäst i laget, det går liksom inte att komma runt det. Sprang runt över hela planen och bröt boll på boll, för att sedan servera den ena precisa bollen på den andra. Ja, han stupade nästan i slutet av matchen på grund av det jobb han lagt ner i samtliga riktningar. Lysande insats.

2p – Daniel Kanu: Det har under lång tid pratats gott om Kanus djupledsspel, ettrighet och målfarlighet. Fram tills denna match har det synts glimtar, men många gånger pekat mot att han varit något för valpig för seniorfotbollen. I det här inhoppet visade han det motsatta och levde upp till första ovanstående. Kanu blev en rejäl injektion med sitt inhopp. Han pressade frenetiskt, löpte bakom backlinjen, gjorde mål och jobbade fram fler lägen till sina lagkamrater som borde fått större påverkan på matchen. Ett inhopp som gjorde avtryck, helt klart.

1p – Tayo Edun: Första ligamatchen från start och det syntes att Edun även kan trivas som vänsterback i en fyrbackslinje också. Spelar enkelt i svåra situationer och löser således mycket på egen hand. Har fått en bra start i Charlton och bör nästan ha spelat till sig en startplats nu.

Charlton: Maynard-Brewer; Asiimwe, Jones (Hector 76), Ness, Edun (Thomas 84); Dobson (c), Camará, Anderson (Taylor 76); Payne (Kanu 64), Blackett-Taylor, May
Ej använda avbytare: Isted, Kirk, McGrandles

Rovers: Cox; Hoole, Taylor, Crama, Gordon (Grant 64); Evans (Loft 83), Ward, Collins; Thomas (Vale 64), Sinclair (Finley 64), Marquis (c) (McCormick 89)
Ej använda avbytare: Hall, Connolly

Domare: Charles Breakspear
Publik: 12,756 (780 away)

UP THE ADDICKS!!!
 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-08-17 21:21:17
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson