Oakwell, 2024-10-22 20:45

Barnsley - Charlton
2 - 2

Matchreferat: Barnsley - Charlton 2-2 
Miles Leaburn är tillbaka för att kunna starta.

Matchreferat: Barnsley - Charlton 2-2 

Tisdagskvällen fick en händelserik och omtumlande avslutning, när The Addicks kom hem med en poäng från säsongens bortaresa till Barnsley och Oakwell. En poäng som borde gett en bättre eftersmak än vad som blev fallet, med tanke på den underprestation som The Addicks - sett till helheten - bjöd på. 

Ja, Charlton begav sig ut på vägarna för att ta sig igenom omgång tolv, i en något haltande tabell vad gäller antalet spelade matcher. Laget, och 500-tal supportrar, gjorde resan upp till South Yorkshire, Barnsley och Oakwell Stadium, för ett möte med Barnsley F.C. - vilket även är ett SvenskaFans mellan undertecknas redaktion och Tony Karlssons Barnsleyredaktion här på sidan. 

Oavsett om det finns statistiskt underlag för det eller inte, så är åtminstone alltid känslan på förhand att Charlton brukar ha det tufft på Oakwell, och då spelar det ingen roll om Barnsley under den aktuella säsongen är mer av ett hemma- eller bortalag. Det är bara en känsla som är inristad, att på Oakwell blir det tufft. Och nej, vi har inte vunnit där på de fem senaste försöken och då är vi hela vägen tillbaka till säsongen 2013/14. Senaste mötet, i december förra året, slutade 1-1, efter ledningsmål av Adam Phillips och kvittering av Corey Blackett-Taylor. 

För Barnsleys del hade man inför matchen samlat ihop 18 poäng - en mer än Charlton - och befinner sig i det oerhört jämna skikt av tabellen som binder samman den undre halvan från plats 17, med den övre halvan och play-off platserna från plats 5. Enligt rapporter har man, lite likt Charlton, blandat och gett hittills under, den inför säsongen, nya managern Darrell Clarke - som för första gången får chansen att träna ett lag med ambitioner för toppen av League One. Som sagt, det har börjat något knackigt men man är definitivt med i någon slags race och kom stärkta från en stark skalp borta mot Blackpool (1-2) under helgen.  

I Charlton började också resultatraden att ordna upp sig någorlunda efter helgen. Från att ha besegrat Birmingham (1-0) innan landslagsuppehållet, så följdes det upp med ett oavgjort resultat mot den pigga nykomlingen Stockport (1-1) i lördags. En match som man dock borde ha vunnit sett till både det chans- och spelmässiga. På kommande lördag väntas det storpublik mot nästa pigga nykomling, Wrexham AFC. Men det tar vi då! 

Förutsättningarna utanför planen var något annorlunda inför avspark i Barnsley. Manager Nathan Jones fanns givetvis med på resan, men på grund av tre mottagna varningar fick han inte befinna sig i båset under matchens gång. Han tog istället plats på läktaren tillsammans med ordföranden Jim Rodwell och VD:n Charlie Methven. Assisterande Curtis Fleming coachade från sidlinjen. 

Inom laget saknades fortsatt tunga pjäser som Lloyd Jones och Chuks Aneke på grund av skador, och hit kunde även Kayne Ramsay adderas efter lördagsmatchen mot Stockport. Ramsay ersattes, precis som under matchen mot Stockport, av Rarmani Edmonds-Green, och han utgjorde då fyrbackslinjen tillsammans med Alex Mitchell, Macauley Gillesphey och Josh Edwards. Will Mannion stod i mål som vanligt. På mittfältet fick Terry Taylor förtroende igen efter sin fina insats senast, och han kompletterades av Allan Campbell och Conor Coventry - varpå Coventry återkom från sin avstängning. Karoy Anderson och Miles Leaburn utgick något mer från kantpositioner, medan kvällens lagkapten - Matty Godden - stationerade sig centralt i anfallet. 
 


Den förutfattade meningen om att det åter skulle bli en tuff bortamatch i Barnsley infriades ganska fort även denna gång. Man hann bli något lurad under den första minuten när Miles Leaburn - som för övrigt gjorde sin första start på elva månader - visade upp fina fötter och dansade sig förbi Barnsleyförsvarare till höger i offensivt straffområde. När bollen lades upp för avslut hamnade dock bollen på vänsterfoten, så Gabriel Slonina i Barnsleymålet klarade det skottet. 

Charlton fortsatte sedan visserligen att inledningsvis vara med i matchen och lyckades bitvis med sin höga, intensiva press, som stundtals satte Barnsleyförsvaret i trånga situationer. Conor Coventry hade dessutom ett farligt distansskott som gick precis över ribban. Men sedan åt sig Barnsley in i matchen och gjorde en mer eller mindre till sin. Mycket beroende av att man, egentligen genomgående under hela matchen, var överlägsna Charlton i det fysiska spelet. Nathan Jones skulle senare påstå i efter-matchen-intervjun att Charlton inte vann en enda nickduell under hela matchen - och utan att ha kollat upp det påståendet så kändes det som ett korrekt uttalande. 

För ja, även om Charlton och Barnsley upplevdes som jämna, spelare för spelare, så körde Barnsley över Charltons mittfält på ren fysisk och duellspelet i luften behöver vi inte tala om mer. Utifrån det här lyckades man ofta bita fast bollen på Charltons planhalva och skapa målchanser utifrån det. Mannion fick agera på chanser från både Josh Earl och Georgie Gent, innan han släppte retur på ett distansskott från Stephen Humphrys och fick se Davis Keillor-Dunn stöta in 1-0 (34) från nära håll. Charlton i underläge in i halvtidsvilan. 

En del förändringar genomfördes under pausen. Laget formerades om till säsongens ursprungsinformation tre-fem-två, och en blek Karoy Anderson fick utgå mot, vad som senare skulle visa sig vara, en ännu blekare Tennai Watson. Förändringarna fick till en början ingen vidare effekt. Inte mer än att Leaburn vid ett tillfälle lyckades spela loss Godden i djupled, men dennes följande avslut gick rakt på Slonina. 

I övrigt fortsatte mycket i den andra halvleken att vara likt med hur den första hade utvecklat sig. Det fanns tendenser där Charlton spelade bra men många gånger brast det i den sista passningen, den sista skarven, eller så förlorade man duellen på mittplan. Således kunde Barnsley hela tiden ligga på rulle och ta sig till betydligt farligare lägen än Charlton - ofta regisserat av Humphrys, en ganska komplett och underskattat forward som har gjort det bra i flera League One-klubbar. Undertecknad gillar honom. Det som fick något mer fart på Charlton, och som tog dem in i matchen igen, var introducerandet av Thierry Small, Luke Berry, och senare även Tyreece Campbell. 

Samtliga dessa var inblandade i situationen som ledde fram till att Luke Berry akrobatiskt volleysparkade in kvitteringen till 1-1 (77). Anfallet byggdes upp från Small till vänster och ett inlägg senare blev det stökigt när bollen nickades ut utanför Barnsleys straffområde. Ett par bolltouchar, nickar och studsar senare, landade bollen perfekt framför Berry som drog till med ett snyggt volleyskott i mål. 

Målet gav Charlton möjligheten att få med sig något från matchen och det fick Barnsley att för första gången uppträda något skakigt. En liknande situation skulle uppstå under den ganska generösa tilläggstiden på runt sex minuter. TC drev upp ett anfall till höger och måttade ett nytt inlägg mot Barnsleys box. Ingen Charltonspelare fanns nära för att vinna någon duell, utan istället satte Barnsley sig själva i en svårare sits. Slonina kom ut långt för att köra över sin egen medspelare O´Keefe - som troligtvis hade nickat undan bollen - och för genomföra en halvdan boxning rakt ut till en återigen påpassligt stående Berry. Denna gång valde han kylan före akrobatiken och lyfte iskallt in 1-2 (90+3) i det numera lediga målet. Bortastå jublade euforiskt! 

Nu tänker man rent instinktivt att Charlton, något oförtjänt, lyckades vända på matchen och bärga tre poäng med sig hem. Man tänker att ett fint minne skänktes till de tillresta bortasupportrarna som kämpat sig en lång bit en tisdagskväll. Det borde rimligen vara så om man avgör en match i den tredje tilläggsminuten. Men nu är Charlton fortfarande Charlton. Vi har upplevt det i Accrington, i Bristol och i Port Vale - och nu även i Barnsley. Givetvis så betydde inte det här att segern var säkrad, utan Charlton skulle hitta ett sätt att dra undan mattan för sig själva. 

Barnsley hade tidigare skickat in en ny anfallsduo i Max Watters och Sam Cosgrave, två byten som också skulle visa sig bli lyckade. För nästan direkt efter avspark skulle Slonina, från mittlinjen, ta revansch genom att svepa en längre boll in mot Charltons straffområde. Cosgrave vann såklart sin luftduell och nickade ner bollen till Watters, som tog emot och sköt in 2-2 (90+5), varpå ett nytt euforiskt jubel tilltog - denna gång på omkringliggande hemmaläktare. Match slut, 2-2 och delade poäng i detta SvenskaFans möte. F*n också…
 
Omgångens poäng 
3p - Luke Berry: Överlägset bäst för kvällen sett till prestation över tid. Två mål på 30 minuter, där han båda gångerna håller sig påpassligt framme och utför två tekniska avslut runt straffområdet. Det var det som behövdes om Charlton skulle få med sig några poäng från den här bortamatchen, och där var tydligen Berry skillnaden den här gången. 

2p - Matty Godden: Först och främst så borde väl Matty gjort ett mål, men det får vi någonstans se bortom i brist på konkurrens från övriga lagkamrater. Lagkapten för kvällen och här tar Matty ett stort ansvar när spelet inte klickade under lång tid. Sprang mycket, fick igång presspelet på eget initiativ och gjorde vad han kunde i närkampsspelet mot en storväxt försvarslinje. 

1p - Thierry Small: Det var inget iögonfallande inhopp från Thierrys sida, men han kom ändå in till vänster och satte fart på grejerna, i forceringen för att ta poäng mot slutet. Det syns att han inte är i närheten av det självförtroende som sprudlade kring honom i våras, så förhoppningsvis var det här inhoppet ett litet steg på vägen mot det - och det behövs i en trupp där det saknas spelare som har förmågan att återkommande bryta mönster. 

Matchfakta 
Charlton: Mannion; Edmonds-Green, A.Mitchell, Gillesphey, Edwards (Small 62); Coventry, Taylor (Berry 62), Anderson (Watson 46), A.Campbell; Leaburn (T.Campbell 71), Godden (c)
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Docherty, Dixon

Barnsley: Slonina, Earl, de Gevigney, Roberts, O´Keefe, Yoganathan (Craig 63), Connell (Watters 78), Gent, Russell, Humphrys (Cosgrave 90), Keillor-Dunn (Fábio Jaló 90). 
Ej använda avbytare: Cotter, Pines, Lofthouse. 

Mål: 1-0 (34) D.Keillor-Dunn, 1-1 (77) L.Berry, 1-2 (90+3) Berry, 2-2 (90+5) M.Watters. 
Publiksiffra: 12,441 (472 från Charlton)
Domare: Lewis Smith

UP THE ADDICKS!!




















 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-10-23 21:56:58
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson