2024-10-01 20:45

Bristol Rovers - Charlton
3 - 2

Matchreferat: Bristol Rovers - Charlton 3-2 

Matchreferat: Bristol Rovers - Charlton 3-2 

Tisdagskvällen på Memorial Stadium i Bristol utvecklade sig snabbt till en rejäl besvikelse, när The Addicks uppenbarligen inte hade tillräckligt med kompetens för att sätta sig emot ett formsvagt Bristol Rovers. 

Ja, ingressen kanske kan tyckas tuff. Det är klart att det här Charlton, som för några veckor sedan utmanövrerade Bolton, har kompetens att ta sig an och besegra Bristol Rovers i en fotbollsmatch? Ett nyktert svar är såklart “JA” på det påståendet, men efter vad man fick bevittna igår så är det också dags att för första gången den här säsongen plocka fram den stora sågen. 

För Charlton reste västerut från London med en något sluttande formkurva. Efter den knappa vinsten i Shrewsbury (0-1) hade det blivit två raka förluster mot Blackpool (1-2) respektive Stevenage (1-0). I Stevenage fick man slita hårt, i en fysisk kamp på en liten plan, och den kampen vann Stevenage tack vare en sylvass omställning som tog död på en oavgjord matchbild. 

Möjligheten att snabbt vända kurvan och humöret uppåt fanns eftersom en veckomgång inföll under tisdagen och Charlton snabbt kunde ge sig ut på vägarna igen, inför att säsongens tuffaste uppgift väntar kommande lördag när Birmingham City kommer till The Valley. På säregna Memorial Stadium - en av mina absoluta favorit bortaarenor - väntade ett formsvagt Bristol Rovers, under föredetta Charltonspelaren Matt Taylors ledning, som förlorat de fyra senaste ligamatcherna. The Gas har en spelartrupp som egentligen är designad för en mittenstrid i den här tabellen, men som i nuvarande skick underpresterat och i ett tidigt skede hamnat runt nedflyttningsstrecket. 
 


Så förutsättningarna på förhand såg tämligen goda ut för Charlton att kunna göra något vettigt av kvällen, något som dock snabbt hann förändras bara av att matchen blåstes igång. För startelvan som Nathan Jones skickade ut var inte i närheten av att vara uppgiften mogen, att bara gå ut och trycka till ett lag som förlorat fyra matcher i rad. Utfallet blev nästan tvärtom, där Charlton gav hemmalaget luft att för första gången den här säsongen spela en framåtlutad fotboll - som man knappt såg ut att behärska men nu fick man både tid och möjlighet till att göra det. 

Den första halvleken är egentligen inte särskilt mycket att orda om ur ett Charltonperspektiv. Den var bara outhärdligt svag. The Gas tryckte ned Charlton på deras planhalva, man vann närkamperna, andrabollarna och kunde därifrån etablera anfall på anfall. Charlton hade ingen ro eller tid med bollen, satte sig i svåra lägen och slog mest ifrån sig den, till inkast eller ut i det tomma intet. Trebackslinjen med Mitchell, Jones och Gillesphey sjönk lågt, vingarna med Tennai Watson och Josh Edwards fegade ur i både aktion och press, mittfältet med Anderson, Berry och Coventry var inte konstruktiva, och forwardsduon Ahadme och Campbell sprang i ett tomrum. Trots det, med hänvisning till statistiken, vann Charlton bollinnehavet i den första halvleken, vilket inte alls stämde överens med den upplevda känslan över hur det hade varit. 

Som man säkert förstår utifrån stycket ovan så hade Charlton inte med sig något mål när man gick in i halvtidsvilan. Däremot hade man släppt in ett och det var planens mest rutinerade spelare - Scott Sinclair - som vek in från höger och placerade in 1-0 (30). Berry och Gillesphey hade kunnat göra mer - t.ex. slängt sig emellan - för att ha försökt blockera skottet, men icke. 

Detta rullade sedan på för hemmalaget när den andra halvleken var kommen. Det såg till en början ut som att Charlton kom ut piggare, mer aggressivt och med högre intensitet för att kunna störa Rovers och deras uddamålsledning. Men precis när det här hoppet började uppstå skulle Rovers slå till med en käftsmäll som bestod av 2-0 (57). Denna gång var det Promise Omochere som, från vänster, hittade in till Liam Lindsay vid straffområdeslinjen som smällde in utökningen. Detta följdes sedan upp tio minuter senare med nästa motgång som bestod av att James Wilson nickade in 3-0 (67), sedan Omochere nickskarvat vidare ett inlägg från vänster av Clinton Mola och Charlton agerade bolltittande. 

Nu hade ridån gått ner fullständigt - trodde man. Men Charlton skulle faktiskt, oförtjänt nog, genom någon flax, hitta en väg in i matchen igen. I och med den andra halvlekens mål hade Chuks Aneke, Matty Godden och - en äntligen comebackande - Miles Leaburn kommit in i olika faser och laget formerade nu 3-4-3. Reduceringen föll när tio minuter av matchen återstod och då var det Alex Mitchell som nickade in 3-1 (80) sedan han blivit framnickad av Godden efter en fast situation. Det här följdes upp av att Godden själv tryckte in 3-2 (90+4) från nära håll under tilläggstiden, framspelad av Aneke som ryckt sig loss på högerkanten och vispade in ett inlägg mot boxen. 

Den återstående tiden räckte inte för att även lyckas kvittera ställningarna men reduceringsmålen hade i alla fall snyggat till siffrorna till något som ger sken av att det var en jämnare match än vad det egentligen var. Ur supporterögon gjorde nästan målen en än mer frustrerad. Under de sista 10-15 minuterna visade Charlton hur man kunde hantera Rovers genom hög press och blottade då deras försvar genom att göra två enkla mål. Det borde alltså inte ha varit svårare än så, men nu fick laget det helt om bakfoten under de första 45 minuterna och där skänkte man bort tre poäng till ett lag och en tränare i poängbehov. En stor del av den här skulden ligger inte enbart på laget utan även på Nathan Jones och dennes taktiska laguttagning som var uppenbart fel för uppgiften - vilket Jones var självkritisk till, bad om ursäkt för och tog tydligt ansvar gentemot, i efter-matchen-intervjun. 
 
Omgångens poäng 
3p - Alex Mitchell: En av få som stod upp bra matchen igenom. Vann sina dueller och nickade in sitt första mål i Charltontröjan. 

2p - Matty Godden: Blev ansiktet utåt för att laget ändå smög närmare Bristol resultatmässigt i matchen, genom att göra 1+1 i poäng under sin halvtimme på planen. 

1p - Macaulay Gillesphey: Gjorde någon snygg brytning och var inte lika dålig som många andra i laget. 

Matchfakta 
Charlton: Mannion; A.Mitchell, Jones (c), Gillesphey; Watson (Godden 61), Anderson, Coventry (Docherty 79), Berry (Leaburn 61), Edwards (Ramsay 79); Ahadme (Aneke 54), T.Campbell
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, A.Campbell

Bristol Rovers: Griffiths, Wilson, Mola, Sinclair (c) (Forde 78), Omochere (O’Donkor 78), Sotiriou (McCormick 71), Taylor, Conteh, Bilongo, Lindsay (Garrett 71), Hunt (Forbes 71)
Ej använda avbytare: Thomas, Hutchinson

Mål: 1-0 (30) Scott Sinclair, 2-0 (57) Liam Lindsay, 3-0 (67) James Wilson, 3-1 (80) Alex Mitchell, 3-2 (90+4) Matty Godden. 
Publiksiffra: 6,638
Domare: David Rock

UP THE ADDICKS!!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-10-02 19:18:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson