2024-10-05 16:00

Charlton - Birmingham
1 - 0

Matchreferat: Charlton - Birmingham City 1-0
Kayne Ramsay, Man of the Match.

Matchreferat: Charlton - Birmingham City 1-0

The Addicks kunde knappast ha svarat upp bättre efter tisdagens debacle i Bristol och tre raka segerlösa ligamatcher. Svaret blev en uddamålsseger och en hållen nolla mot tidigare oslagbara ligagiganten Birmingham City. 

Nej, det fanns väl inte någonting alls som egentligen talade för Charlton när lördagen var kommen och dalen runt SE7 skulle ta emot rättmätigt topptippade Birmingham City. Efter att under senaste tre omgångarna förlorat tre raka matcher mot Blackpool (1-2), Stevenage (1-0) och Bristol Rovers (3-2), så var den logiska känslan att det skulle behöva dröja ytterligare minst två veckor innan vi gick vara med en seger, eller poäng överhuvudtaget, igen.

Detta eftersom nästa veckas planerade omgång mot Burton (b) är uppskjuten på grund av ett stundande landslagsuppehåll, och därefter väntar tre ytterligare tuffa motståndare i Stockport (h), Barnsley (b) och Wrexham (h). En tuff och intressant oktobermånad väntar, minst sagt. 

För seriefavoriten Birmingham har det mesta gått som förväntat i inledningen av säsongen i tredjedivisionen. Sju vinster, en oavgjord och 22 poäng var facit inför matchen - och då har man redan spelmässigt kört över närmast jagande Wrexham (3-1) och avvärjt motstånd som Rotherham, Huddersfield och Peterborough. Av 17 gjorda mål har förra säsongens skyttekung i Charlton, Alfie May, gjort fem. 

Hur Charlton skulle rusta inför matchen var svårt att sia om, men att Nathan Jones skulle göra en eller två förändringar kändes väl givet efter den uppenbart svaga bortainsatsen mot Bristol Rovers under tisdagen. Även om tilltron är stark till Jones så var det ändå så att han för första gången på allvar, under sin tid i klubben, fick höra på förargade och jämrande supportrar. Reaktionen som följde var att Jones tog på sig sitt ansvar för bottennappet och agerade genom att för första gången den här säsongen lämna sin inpräntade 3-5-2 formation och släppa ut ett Charlton i en 4-2-3-1 konstellation. 

Som ytterbackar placerade sig Kayne Ramsay och Josh Edwards på varsin kant om Lloyd Jones och Alex Mitchell som agerade mittbackar framför Will Mannion. På centralt mittfält placerades fortfarande Conor Coventry, och han kompletterades av lagkapten Greg Docherty som tagit sig in i startelva igen. Framför dem, i en roll som tia, fick Allan Campbell chansen, samtidigt som Karoy Anderson och Daniel Kanu - lite oväntat - behöll sina platser i startelvan och utgick från ytterpositionerna. Längst fram stationerade sig Matty Godden, välförtjänt efter sitt senaste inhopp. 
 


Formationen och startelvan kanske lämnade frågetecken av sig inför avspark, men dessa skulle snabbt rätas ut och faktiskt bli till utropstecken. För Charltonspelarna kom ut med en jäkla energi och satte omedelbart Birmingham under press genom att gå man-mot-man i spelet utan boll. Med boll rusade samtidigt Daniel Kanu fram längs sin högerkant och utmanövrerade flera skicklig Birminghamspelare, däribland en med anknytning till Charlton i Krystian Bielik. Kanu blev på många sätt halvlekens spelare i centrum, eftersom det var han som fanns med i bilden när Charlton tog sig fram till ett gäng hundraprocentiga målchanser. 

En gång mötte Kanu upp en lyftning från Coventry och stötte det utanför mål från nära håll, en annan gång kom han inte till avslut sedan målvakt Ryan Allsop skänkt bort bollen genom en oväntat slarvig passning. Bäst läge fick han dock när Willum Willumsson, under press, slog en slarvig hemåtpassning som snappades upp innan Allsop hann ut. Kanu rundade Allsop snyggt men lyckades ändå, till allas förvåning, rulla avslutet utanför målet - som kom ur snäv men tillräckligt bra vinkel för att bli mål, men icke. 

Pläderingen av Kanus många chanser visar alltså att första halvlek var Charltons. Man lyckades åter med det intensiva och höga presspel som varit lyckosamt i de inledande matcherna av säsongen, och som nu satte ett lag som Birmingham i rejäla problem. Det var flertalet gånger som ett annars bolltryggt Birmingham, nu upplevdes naivt och nonchalant på egen planhalva. Charlton vann boll och skapade tillräckligt med målchanser för att ta ledningen. Utöver Kanus chanser hade Godden och Campbell varsin med, men utdelningen fick vänta. Åt andra hållet skapade knappt Birmingham någonting och tog sig sällan igenom Charltons solida defensiv. Således lämnade Alfie May The Valley mållös, då han blev utbytt redan i halvtidsvilan på grund av sin anonyma insats - detsamma gällde även nämnda Bielik. 

Något oroväckande var att Charltons väl avvägda, taktiska första halvlek inte hade lett hela vägen fram till ett mål och en ledning. Chanser hade skapats men inte tagits tillvara på, och då brukar faran vara stor att det biter tillbaka. Men faktum är att inget av detta slog in denna gång, tack och lov. Den andra halvleken blev inte lika händelserik som den första, men likväl disciplinerad och väl genomförd. 

Charlton körde på efter dagens element och tog ledningen med 1-0 i den 54:e minuten. Ett lång inkast från vänsterkanten, av Josh Edwards, slungades in mot ett välbefolkat straffområde. En nickskarv från en Bimringhamförsvarare skickade vidare bollen mot boxen och den landade vid en felvänd Matty Goddens fötter. Godden, som den tekniskt skickliga boxspelare han är, vände runt trots hård markering och placerade in ledningsmålet. Målvrålet på The Valley tilltog. 

Det känns nästan lite för kaxigt att skriva att Charlton efter sitt ledningsmål sedan spelade av matchen - men det är faktiskt inte särskilt långt bort från sanningen. Birmingham kom aldrig nära Charlton och lyckades faktiskt aldrig hota den för dagen utmärkta defensiven i hemmalaget. Visst, man dominerade bollinnehavet, men mäktade enbart med tre skott och inget av dem träffade mål. Det spelade ingen roll om det var Alfie May, Jay Stansfield eller Lyndon Dykes, Charlton fick Birmingham att se uddlösa ut. 

Och det här får vi väl nöja oss med, minst sagt. Efter några bottennapp och missräkningar hade man inte direkt någon tro på att någon av dessa kunde slätas över genom en vinst mot Birmingham. Men det gjorde Charlton sig förtjänta av och tog tre poäng. 
 
Omgångens poäng 
3p - Kayne Ramsay: Den spelaren som stod ut mest individuellt i ett starkt kollektiv. Hade knappt en enda feltouch eller ett enda felbeslut den här matchen. Vann sina närkamper defensivt, tryckte sig fram offensivt, gjorde dragningar, passningar i varierande längd och så vidare. Ja, här har vi oss en guldklimp som gör bra reklam för sig själv just nu. 

2p - Matty Godden: Forwarden var kanske den enda som gick stärkt ur insatsen i Bristol i tisdags, och det tog han med sig. Påpassligt målskytt som den boxspelare han är. 

1p - Conor Coventry: Höjde sig, tillsammans med många andra, i en match som denna. Såg ut som en spelare för högre divisioner, som han ska göra. 
 
Matchfakta 
Charlton: Mannion, Ramsay, Mitchell, Jones, Docherty (Small 86), Coventry, Docherty, A Campbell (Berry 86), Anderson, Kanu (T Campbell 63), Godden (Aneke 73).
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Leaburn, Edmonds-Green.

Birmingham: Allsop, Klarer, Bielik (Davies 46), Cochrane, Gardner-Hickman (Sampsted 75), Iwata, Seung-Ho, Anderson (Hansson 46), Willumsson (Dykes 61), May (Wright 46), Stansfield. 
Ej använda avbytare: Peacock-Farrell, Leonard.

Mål: 1-0 (54) Matty Godden
Publiksiffra: 16,250 (3,155 bortasupportrar)
Domare: Benjamin Speedie

UP THE ADDICKS!!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-10-08 21:05:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson