Mendy: ”Jag tröttnar aldrig på att bli bättre”
En europamästare som är hungrig på mer.

Mendy: ”Jag tröttnar aldrig på att bli bättre”

Chelseas eminente burväktare från Senegal redogjorde för triumfen i Champions League i en intervju med UEFA och passade på att blicka framåt mot nästa kontinentala trofé; Uefa Super Cup.

Edouard Mendys intåg i Chelsea föregående säsong fick omedelbar effekt på planen. Sex raka hållna nollor mellan oktober och november månad visade vartåt det barkade. Utöver ett dominant spel i luftrummet visade han prov på en fin passningsfot och såklart grymma räddningar i såväl liga- som cupspel. Senegalesens första säsong i SW6 kulminerade i den finaste bucklan av dem alla, och såhär minns Mendy tillbaka:

”Under säsongens sista vecka, när vi visste att Champions League-finalen var den sista matchen vi skulle spela, så var det väldigt disciplinerat, mycket adrenalin och positiv förväntan i gruppen. Vi visste att en Champions League-final är något du kanske bara får uppleva en gång i din karriär. Vi höll våra ögon fixerade på målet, vi ville spela finalen på vårt sätt, så vi gjorde allt som stod i vår makt för att förbereda oss. Till slut så lyckades vi infria våra förväntningar. De två bästa stunderna för mig var såklart när Kai[Havertz] gjorde mål och när domaren blåste för slutsignal; jag såg allas glädje, alla glädjetårar. Jag såg tränarstaben och avbytarna rusa ut på planen med vetskapen om att vi åstadkommit något stort. Det dröjde några dagar innan jag faktiskt insåg att vi lyckats vinna titeln. Att lyfta trofén är en unik upplevelse.”

Mendys insatser ökade exponentiellt i kvalitet i samband med Thomas Tuchels närvaro på tränarbänken. En sammansvetsad trebackslinje spelade med högt självförtroende när de utrustades med Mendy bakom sig och Tuchels precisa riktlinjer att utgå ifrån. Mendy har såklart bara lovord om sin tränare:

”Han är karismatisk, han har goda ledaregenskaper. Han får människor att engagera sig, att ha en sådan tränare är väldigt motiverande. Han fick alla att köpa in sig på hans idé av att vara ett lag, vilket var väldigt viktigt. Det syntes på det halvår som följde efter att han anställdes, nästan alla spelare fick speltid. Sedan så introducerade han sin spelfilosofi, som har rotat sig. Den passade gruppen väl med en gång. Det han ville göra med den här truppen var möjligt, så vi såg resultaten komma väldigt snabbt.”

Som ni kanske vet så hängde proffsdrömmen löst för Edouard Mendy i unga år. Det var något av en ”late bloomer” som Chelsea hämtade upp i nordvästra Frankrike. Mendy berättar om de utmaningar han lyckats övervinna på vägen till London:

”Jag ville inte alltid bli målvakt, men jag hade inga vidare framtidsutsikter längre fram i planen. Jag blev ombedd att ställa mig i mål, och resten kom av sig självt. Jag har upplevt alla nivåer av den franska ligapyramiden, från sjättedivisionen till Ligue 1. Däremellan, vid 22 års ålder, så var jag arbetslös en period. Då hade jag ingen proffserfarenhet, och att bli det från den positionen är svårt, men jag jobbade hårt under det året. Jag jobbade dubbelt så hårt som de andra, lyckligtvis så betalade det sig också. Jag fick möjligheten att skriva på för Olympique Marseille, och det gick bara uppåt därifrån. När säsongen förkortades på grund av covid-19 så väcktes Chelseas intresse för mig. Trots att vi kvalat in till Champions League-spel med Rennes så kunde jag inte tacka nej till det erbjudandet. Det var staden jag ville bo i, klubben jag ville spela för, färgerna jag ville försvara. Rennes förstod min situation, jag gick till Chelsea och det gick väldigt bra för mig.”

”Att vara klubblös i ett år är en lång tid som fotbollsspelare. Du börjar tänka att det kanske inte är något för dig. Jag hade tur som hade min familj som stöd, de trodde på en framtid för mig som fotbollsspelare och sade åt mig att inte ge upp. Min agent lämnade mig[När jag blev kontraktslös], jag var arg och irriterad över att vända hemåt och börja om. Fram till dess hade jag varit självständig, fri, med egen lägenhet och en lön, jag behövde ingen annan. Då fann jag mig i behov av hjälp från min familj, fram tills dess hade det varit ombytta roller. Under det året skämdes jag och var väldigt otålig, tiden gick väldigt långsamt.”


Det är inte första gången Chelsea framgångsrikt värvar målvakter från Rennes. Tungan på vågen blev till slut Petr Cech, som anslöt till Chelsea från just Rennes 2004:

”Jag pratade kontinuerligt med min [nya]agent, som berättade om intresset från Chelsea. Jag försökte att inte tänka på det alltför mycket, för Chelsea är stort och jag hade redan kommit en bra bit på vägen. Men när telefonkonversationerna blev allt intensivare så förstod jag hur genuint intresset från Chelsea var och att jag var tvungen att ta chansen. Jag intalade mig själv att de kanske skulle värva en annan målvakt, men Petr[Cech] ringde mig. Han sade;’Lyssna, det kommer bara vara en målvakt som skriver på för klubben, och det är du.’ När en målvakt med Petrs karriär och legendarstatus i Chelsea pratar med dig på det sättet så inger det en trygghet.”

Och tryggheten själv var just Edouard Mendy under den gångna säsongen. Även om den största bucklan av dem alla är bärgad så saknas det inte målsättningar för Mendy:

”Det här året var fantastiskt, nu måste vi fortsätta på den inslagna vägen. Vi måste ifrågasätta allt, börja om från början. Det vi gjorde var bra, men vi måste lämna det bakom oss och sätta upp nya mål och fortsätta förbättra, fortsätta ta klubben till nya höjder. Jag kan inte svara på frågan om jag är en av världens bästa målvakter, det viktiga är att jag gör mitt bästa för laget. Att göra det bästa för laget innebär att prestera på topp varje dag, att hjälpa mitt lag att vinna titlar. Jag har blivit bättre för varje år som gått, det gäller även föregående säsong, och det är något jag tänker fortsätta att göra. Det är något jag aldrig tröttnar på.”

Vi kan besvara den senaste frågan åt dig, Edouard. Du tillhör absolut världens absolut bästa målvakter. Dags att addera ytterligare en trofé i form av till Chelsea-samlingen på onsdag!

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-08-10 22:07:15
Author

Fler artiklar om Chelsea