Mentalt svaga målvakter?

Mentalt svaga målvakter?

Inte sedan Pepe Reinas glansdagar för lite drygt ett decennium sedan har Liverpool haft en målvakt av Alisson Beckers kaliber. Varför misslyckades Simon Mignolet och Loris Karius där emellan med att fylla målet efter spanjoren?

När Brendan Rodgers tog över rodret på Merseyside var Pepe Reina fortfarande nummer ett mellan stolparna men redan under sin första säsong i klubben blev nordirländaren mer och mer övertygad om att Liverpool behövde förstärkning på målvaktssidan.

Säsongen 13/14 värvade klubben in belgaren Simon Mignolet från Sunderland där han stundtals var fenomenal, trots att Sunderland havererade i botten av tabellen och sågs av många som en riktig klassmålvakt som var redo för större klubbar. Han fick en fin start i den röda tröjan med att hålla nollan hemma mot Stoke. Under säsongen 13/14 sprakade Liverpools offensiv ledda av en viss Luis Suarez. Bakåt läckte det däremot under hela säsongen, något som till slut kostade Liverpool ligatiteln. Det går absolut att argumentera för att försvaret var för ostabilt men Mignolet stod även han för en del grodor och tveksamma ingripanden under säsongen.

Belgaren fortsatte sedan att blanda fantastiska räddningar med mindre bra aktioner, något Jürgen Klopp också såg när han kom till klubben under hösten 2015. Mignolet fortsatte att vara klubbens nummer ett men under våren 2016 meddelade klubben att man värvat tyske Loris Karius från Mainz för att ta upp kampen om förstaspaden med belgaren. Efter att tysken fått inleda säsongen 16/17 på bänken fick han sedan förtroendet av Klopp då han valde att peta Mignolet och ge Karius chansen mellan stolparna.

Även Karius stod för en del fantastiska räddningar blandat med mer tveksamma ingripanden under sin första tid i Liverpooltröjan. Fram till den där förbaskade kvällen i Madrid hade Karius ändå stått för en rätt fin vårsäsong som sedan avslutades på värsta möjliga sätt. Karius stod som bekant för två jättetavlor som bidrog starkt till att Real Madrid till slut stod som segrare i Champions Leaguefinalen 18/19.
Under kommande transferfönster var det sedan mycket skriverier och rykten om Liverpools målvaktssituation. Det hela slutade med att klubben köpte loss ansedda brassen Alisson Becker från Roma. För Loris Karius del innebar det att han lånades ut till turkiska Besiktas då Klopp ansåg att en nystart kunde vara bra för den unge tysken. Klopp valde att satsa på Simon Mignolet som andra målvakt bakom Alisson.

Mignolet valde sedan under 2019 att tacka för sig efter drygt sex år i klubben med motivering att han ville vara förstamålvakt och spela matcher. Karius återvände till Liverpool under sommaren 2020 efter drygt två år i Besiktas men lånades återigen ut under hösten 2020 till tyska klubben Union Berlin.

Där är vi idag och det är svårt att undkomma frågan om både Simon Mignolet och Loris Karius verkligen var redo mentalt för att vakta stolparna i en sådan stor klubb som Liverpool. Mignolet hade som bekant en fantastisk säsong i Sunderland innan han kom till Liverpool och såg i perioder ut som en framtida stormålvakt. Karius hade också en fin sejour bakom sig i Mainz innan flytten till Merseyside. Det är två målvakter med fina reflexer och stundtals fenomenala skottstoppare, däremot går det att ifrågasätta deras positionsspel och spel i luften.

Var pressen att spela för Liverpool för stor eller var de i grunden helt enkelt inte tillräckligt bra för att vara den målvakt klubben på sikt letade efter?

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2020-10-14 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool