Midtjylland - Liverpool
1 - 1

Midtjylland - Liverpool 1-1: Åttondelsfinal nästa

Liverpool fick nöja sig med en poäng när Midtjylland stod upp väl i Champions League-gruppspelets avslutande omgång.

Den fullpackade sjukstugan och det lika fullpackade spelschemat var båda kriterier som talade för att Jürgen Klopp skulle formera ett starkt junisbetonat lag i den betydelselösa matchen borta mot Midtjylland. Därför förvånades också många när startelvan blev officiell. Mo Salah, Fabinho och Trent Alexander-Arnold fanns alla med från start i en elva som, den låga medelåldern till trots, såg starkare ut än väntat.

Den oväntade laguttagningen skulle dock ge resultat, och det omedelbart. Inte ens en minut hade hunnit ticka iväg förrän Salah hade sprungit in 1-0 till gästerna. Halvlekens resterande 44 minuter skulle präglas av en matchbild där Liverpool hade övertaget och Midtjylland stod upp väl. Det märktes att de regerande danska mästarna fått lite mer erfarenhet av den här typen av motstånd under CL-hösten och när vi gick in till paus stod matchen och vägde.

Hemmalaget skulle ta över taktpinnen i den andra halvleken i vilken man länge höll Liverpools offensiva chansskapande till ett minimum. Urstarke guineanen Sory Kaba stångades med Liverpoolförsvaret och vara nära att hitta nätet vid både ett, två och tre tillfällen. Caoimhin Kelleher visade dock återigen att han är att räkna med och stod för ett gäng välkvalificerade räddningar.

Kaba var kanske danskarnas största offensiva kraft, men spelaren som fick hemmalaget att ticka var svenske Jens Cajuste. Den gamle öisaren har en förmåga att ofta hamna rättvänd och när han väl får gräs att springa på utgör han ett problem för vilket motståndarförsvar som helst, be it Odense i Superligaen eller Liverpool i Champions League. En mycket intressant spelare som Janne Andersson och svenska landslaget gjorde helt rätt i att “tinga” under den senaste samlingen.

Midtjyllands fina andra halvlek skulle ge resultat när man i den 62:a minuten tilldömdes straff efter att Anders Dreyer sprungit sig fri och blivit upphakad av Kelleher. En elvametersspark som togs om hand av mittbacken Alexander Scholz och vi hade 1-1 med timmen spelad.

Den sista halvtimmen hade mycket att bjuda på. Ribbträffar och parader men framför allt en hel del VAR-granskande. Danskarna var först med att få sitt ledningsmål bortdömt när en offsidestående Scholz stötte in en hörnretur bakom Kelleher med kvarten kvar att spela. I den 89:e minuten var det Liverpools tur när Takumi Minamino petade in det förmodade avgörandet för Reds. Bortvinkat för hands och Liverpool fick nöja sig med 1-1 i Champions League-gruppspelets sista omgång. Nu väntar åttondelsfinal för Liverpool. Lottning på måndag!

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-12-09 21:26:00