1 - 2

Milan - Liverpool 1-2: 18 poäng av 18 möjliga

Överlägsna gruppvinnaren Liverpool reste till Milano för att avverka Champions League-säsongens sista gruppspelsmatch.

För första gången sedan Fernando Torres vände bort Christian Chivu för snart 14 år sedan var Liverpool tillbaka på klassiska San Siro. Ikväll var det dock stadens rödsvarta lag man ställdes mot.

Efter att ha vunnit dödens grupp med två matcher kvar var den stora frågan hur många reserver som skulle få chansen ikväll. Det skulle i alla fall bli lite fler än mot Porto senast. Hela försvarslinjen luftades och förutom Alisson i målet var Salah och Mané de enda ordinarie spelarna som fanns med i Klopps laguppställning. Egna juniorspelaren Tyler Morton fick dessutom chansen från start. För ett par månader sedan hade nog ingen trott att han skulle få spela mot Milan på San Siro. Ikväll gjorde han det i 90 minuter och tänk den lyxen, att kunna erbjuda juniorspelare erfarenheter som denna!

Medan Liverpool som bekant inte hade något att spela för var ju Milans situation en helt annan. De rödsvarta var tvungna att vinna och samtidigt hålla ett öga på mötet mellan Porto och Atlético de Madrid.

Det märktes att Liverpools reservbetonade uppställning hade pigga ben för kvällen då man inledde förhållandevis starkt och rullade mycket boll utan att känna av någon press. Nerverna för hemmalaget gjorde sig däremot mer påminda och Milan skapade egentligen ingenting före man ändå plötsligt tog ledningen efter halvtimmen spelad. En lågt slagen hörna mot första stolpen lyckades inte rensas bort av varken Minamino eller Phillips och Tomori kunde trycka in Milans ledningsmål.

Minuter senare skulle dock Liverpool komma att kvittera efter att Maignan i Milanmålet begått ett stort misstag när han släppte retur på Oxlade-Chamberlains skott. Salah höll sig sedan påpassligt framme och målade för sjunde gången under gruppspelsfasen och för totalt 20:e gången under säsongen. 1-1 stod sig sedan till pausvilan.

Fem minuter in i andra halvlek ropade Milan på straff då Tsimikas gjorde omkull Kessié, men domaren friade. Kort därefter var det dags för Milanmålvakten Mike Maignan att bjuda på show igen då han återigen släppte en retur rakt till en motståndarspelare. Denna gång var det Mané som testade bössan och Origi som sedan nickade in returen i mål till 1-2.

Både Salah och Mané som hade varit på lekhumör under kvällen byttes sedan samtidigt ut i 64:e matchminuten för att sparas till viktigare matcher. På annat håll hade madrassmakarna från Madrid tagit ledningen mot Porto, vilket tände en liten gnista hopp hos hemmapubliken på San Siro. Milan behövde ju dock själva ordna tre poäng och det skulle Liverpools reserver utan något att spela för fortsatt sätta stopp för.

Någon egentlig forcering kom aldrig och det märktes tydligt att Milan har varit borta från den största scenen länge då man inte alls imponerade. Kessié skulle dock i slutet ändå få ett jätteläge, men Alisson gjorde sig stor och Milan slutade som gruppjumbo. Liverpool behövde inte vinna denna match, men man gjorde det ändå och kammade alltså hem full pott, 18 av 18 möjliga poäng i gruppspelet. Detta är något som inget engelskt lag någonsin har åstadkommit. Hatten av för Jürgens gäng!

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-12-07 23:03:12