Mudrykdealen förklarad

Mudrykdealen förklarad

Snodde Chelsea Mudryk framför nästan på Arsenal? €100M, £88.5M eller 1,1 miljarder svenska kronor? En stor summa till ukrainska armen? Och hotar Chelsea att bryta FFP-reglera? CSS:redaktionen bryter ner den uppmärksammade Mudryk-dealen. - Det handlar om en initial summa på €70M och €30 i bonusar, bekräftar Sergei Palkin, Shaktar Donetsks VD.

Förra helgen blev Mykhailo Mudryk under uppmärksammade former presenterad som nytt nyförvärv för Chelsea FC. Nyheten kom ganska hastigt efter att spelaren under lång tid blivit hopkopplad med en flytt till Arsenal och pressen har varit oense med detaljerna kring dealen. I en intervju med TalkSports kastar Sergei Palkin, Shaktar Donetsks VD, ljus på händelseförloppet.

- Arsenal kontaktade spelaren för över två månader sedan, även före de kontaktade oss, och Arteta ringde honom, Zinchenko ringde honom, deras sportchef ringde honom, nästa varje dag. De kontaktade spelarens agent och först efter det kom det till oss och vi började förhandla.

- De spenderade nästan två månader med Mudryk och informationen i media var att Mudryk ville gå dit. 

- Men om vi pratar om Chelsea - Chelsea ringde mig i slutet på december och frågade mig "kan vi kontakta spelaren och prata med honom?". Jag sa OK, kopplade ihop dem och de började prata med varandra i början av januari. 

- Det slutade med att Arsenal och Chelsea erbjöd samma pengar. En fast summa på €70M och €30 i bonusar.


På frågan om en utförligare förklaring av bonusarna säger Palkin:

- Jag kan inte gå in på allt i detalj, men det omfattar definitivt att vinna Champions League och Premier League. 

€70M blir med dagens penningvärde £61,4M och det är det den intala kostnaden för Mudryk skrivs till. När man pratar om €100M,  £88.5M eller 1,1 miljarder svenska kronor så pratar man alltså om hela summan som först betalas ut om Mudryk är med och bidrar till att Chelsea når högt uppsatta mål - vinst i Champions League och Premier League. Något märkligt att man i pressen runtom inte varit tydligare med detta. Eller så bara tar man för givet att detta kommer hända inom en snar framtid?

Pengarna som ryktats gå till den ukrainska armen då? Jodå, detta tycks stämma. Det är ansedda The Guardian som rapporterar att £20.5M av övergången kommer gå dithän och de citerar Rinat Akhmetov som är president i Shaktar Dontesk: 

- Jag donerar $25m (£20.5m) av transfersumman för att hjälpa våra soldater, våra försvarare och deras familjer. Pengarna kommer att användas för att täcka olika behov i allt ifrån att förse medicinsk vård och proteser, till psykologiskt stöd, för att möta specifika önskemål. 

FFP då, som fått motståndarfansen att gå i taket? Hur kan Chelsea värva såhär? Chelsea har sedan ägarskiftet i runda slängar spenderat £400 på nyförvärv. Borde inte detta innebära överträdelse av FFP-reglerna? 

- Vad Chelsea har gjort är att sprida ut kostnaden för spelarna genom att knyta upp dem på väldigt långa kontrakt. Så, genom att ha knutit Mudryk till ett åtta och ett halvt års kontrakt, vad det innebär för redovisningen i FFP-syftet är att du tar kostnaden och delar upp den över åtta och ett halvt år vilket blir runt  £10M per år, förklarar experten inom fotbollsekonomi Kieran Maguire i en intervju till Sky Sports.

Han får medhåll från den ansedda Chelseakorrespondenten Nizaar Kinzella:

- Knäckfrågan här är alltså kontraktslängden. För att kontrakten är väldigt långa kan Chelsea göra fler dealer. 

- Det är en lite okonventionellt och något som inte gjorts förr inom fotbollen och jag vet inte om det är galet eller genomtänkt men det är så man kommer runt FFP,
förklarar Kinzella i poddcasten London is Blue

Kommer Chelsea fortsätta att spendera såhär? Högst troligen inte utan man passar på just nu. Nizaar Kinzella igen:

- Det kommer nya FFP-regler som kommer att vara ofördelaktiga för Chelsea. Lönesumman, som var näst högst i Premier League år 2021, kommer kopplas hårdare mot till intäkterna. Chelseas kommersiella intäkter är inte lika bra som vissa av deras rivaler.

- Att spendera stora pengar nu är en riktigt stor möjlighet för den nya ägargruppen. De vill spendera innan dessa regler börjar, vilket är anledningen till att Chelsea slår på stort just nu
.
 
Mykhailo Mudryk presenterades som Chelsea-spelare i halvtid under förra helgens hemmamatch mot Crystal Palace och har i veckan tränat med laget. Han har fått tröja nummer 15 och rapporteras vara aktuell inför morgondagens stormöte mot Liverpool

Daniel Joannou2023-01-20 12:33:00
Author

Fler artiklar om Chelsea