Nathan Aké - Det holländska löftet

I matchen mot Middlesbrough i den senaste matchen så stod Nathan Akés namn med i Chelseas startelva för första gången. Spelaren vars frisyr får en att tänka på Ruud Gullit stod för en imponerande insats och spås en lysande framtid, men vem är egentligen denna holländska talang?

Antalet spelare som under de senaste tio åren tagit steget från den egna akademin in i Chelseas A-lag är lätt räknade med ena handens fingrar. Men aldrig förr så har väl antalet intressanta talanger varit så många som de är just nu, vare sig de är utlånade eller spelar för klubben redan. En av alla dessa talanger som man bör hålla ett extra öga på är det knappt 18-år gamla mittbackslöftet Nathan Aké. Tidigare under säsongen gjorde Nathan sin debut för A-laget i ligan och har suttit med på bänken flera gånger under vintern. Men vem är han och vad kan vi förvänta oss av honom i framtiden?

Nathan Benjamin Aké, tidigare i februari fyllda 18 år, kom till Chelsea under sommaren 2011 från den holländska klubben Feyenoord. Han är född i Den Haag där han också inledde sin karriär, innan han fortsatte sin karriär i Feyenoords ungdomsakademi från 12-årsåldern. Efter att deltagit i U17-VM under sommaren 2011 så anslöt han till Chelsea. Det var samma väg som hans landsman Jeffrey Bruma hade tagit fyra år tidigare, då även han anslöt från Feyenoord.

Under den förra säsongen så spelade sig Nathan in i startelvan för både U18- och U21-laget, till en början både som ytterback och mittfältare för att sedan bli en given del i mittlåset. Nathan spelade i mittförsvaret tillsammans med Alex Davey i det lag som förra säsongen tog hem FA Youth Cup, ett lag som bland annat innehöll ett år äldre Nathaniel Chalobah, Amin Affane och Lucas Piazon.

Den här säsongen har han varit ordinarie för Chelseas U21-lag och lagkapten för det holländska U19-landslaget. Han har hunnit med att vinna EM två gånger på U17-nivå, och i ett U21-lag som varit lite av en besvikelse den här säsongen så har Nathan verkligen imponerat från både mittfält och backlinje vilket ledde till att han mot Leeds i december satt på bänken för första gången för A-laget. I matchen mot Norwich i slutet av december fick han så göra sin debut i A-laget när han blev inbytt i slutminuterna.

ESPN rankade honom som en av de fem unga spelarna som man skulle hålla ett öga på under 2013. I artikeln skriver man ”A terrifically composed player on the ball, the former Feyenoord defender has also spent time in a holding midfield role, but it is at centre back that his height speed and technique all come together to offer a potentially brilliant package. At his best, he has offered a one-man defensive wall at youth level.”

Många av de mest talangfulla spelarna från akademin har lånats ut under den gångna säsongen, tillsammans med spelare som värvats för att sedan direkt gå på lån till samma klubb. Vi har sett Chalobah imponera för Watford, Lucas Piazon gick på lån till Malagá i januari och McEachran är ordinarie för Middlesbrough. Även om han funnits med i truppen flera gånger under vintern så är Nathan fortfarande långt ifrån en plats i startelvan och en utlåning under nästkommande säsong är inte alls otänkbart. Samtidigt som Chelsea får tillbaka många utlånade spelare så skulle konkurrensen bli ännu tuffare, vilket skulle göra en utlåning optimal för både Nathan och klubben.

Även om Nathan Aké fortfarande har mycket att bevisa så är han en av många spännande unga spelare i klubben. Hans kontrakt sträcker sig till sommaren 2015, men fram till dess så bör han ha fått viktigt A-lagsrutin i form av en utlåning. Så sent som i den senaste omgången av FA-cupen så fick han göra sin debut från start för Chelsea i matchen mot Middlesbrough där han startade på det centrala mittfältet. Han visade i matchen prov på att han redan nu är redo att ta nästa steg och att han definitivt klarar av att spela med A-laget.

Ifrån att vara en stor talang till att bli en stor spelare så är steget långt, men Nathan har visat prov på att han kan ha det som krävs. Förhoppningsvis kan vi inom en snar framtid få se spelaren vars frisyr får en att tänka på både David Luiz och Ruud Gullit i Chelseas startuppställning igen.

Källor: chelseafc.com, weaintgotnohistory.com, ESPN.com, UEFA.com

Simon Thellsson2013-02-28 21:11:46
Author

Fler artiklar om Chelsea