Nathaniel Chalobah – Chelseas oslipade diamant
Kommer Chalobah slipa till sina vassa kanter och blomma ut för Chelsea under denna säsong?

Nathaniel Chalobah – Chelseas oslipade diamant

Han spås att bli vår framtida kapten och härförare för vårt kära lag i kungsblått. Han jämförs ideligen med John Terry och sägs även vara den naturliga ersättaren till honom när han väl bestämmer sig för att lägga skorna på hyllan. Men vem är han, egentligen?

Chalobah ledde Englands landslag med bravur borta i det skyfallsdrabbade Mexico under u-17 VM, innan den snöpliga förlusten mot Tyskland i kvartsfinalen. Under säsongen har han visat upp en otrolig potential att bli en nyckelspelare för Chelsea. Från sin defensiva mittfältsposition med kaptensbindeln hårt åtsittandes runt sin vänsterarm har han visat upp en stor mognad och talang, trots sin ringa ålder. Carlo Ancelotti överraskade oss alla genom att låta denne okända yngling följa med A-laget upp till de norra delarna av England och sitta på bänken mot Newcastle i Carling Cup. Så jag tänkte klargöra vem denne Sierre Lieone-födde supertalang är.

Nathaniel Chalobah föddes i december 1994 i Sierra Leones huvudstad Freetown. Han flyttade som ung till de västra delarna av London med sina föräldrar. Chalobah har varit en stor fotbollstalang sen unga dagar och han anslöt till Chelsea i de tidiga tonåren.

Han blev uppflyttad från U-16 laget till akademilaget som 15-åring, då hade han redan avklarat sin debut för Englands U-17 landslag. Sedan dess har hans utvecklingskurva skjutit i höjden. Som jag skrev ovan så har han varit en tongivande spelare i så väl akademilag som reservlag under säsongen. Hade han hoppat in i matchen mot Newcastle så hade han med sina 15 år och 284 dagar blivit Chelseas yngsta spelare att spela för A-laget någonsin, så det råder ju ingen tvekan om att vi har en riktig talang till vårat förfogande.

Vad har han då för styrkor som spelare?

Rent fysiskt sett så är han en lång och atletisk spelare med snabbhet så det räcker. Ingen speedkula kanske, men han har en sådan spelstil där hans utomordentliga placeringsförmåga och fördelen att kunna läsa motståndarnas spel täcker upp för det som hans snabbhet förringar. Hans allra viktigaste egenskap är däremot hans lugn på planen. Han ser så extremt bekväm ut i allt han gör och han utstrålar ett sådant välbehövligt lugn till sina kumpaner i backlinjen. Han är även ett vasst anfallsvapen på offensiva hörnor och frisparkar då han kan komma upp och dunka in en och annan boll. Under säsongen gjorde han sju mål på 26 matcher, ett helt okej facit för en spelare vars primära prioritet är försvarsspelet.

Vad är det då som krävs av Chalobah för att han verkligen ska kunna konkurrera om en plats i truppen på riktigt?

Så klart så behöver han höja sig ett snäpp på alla fotbollsmässiga plan för att kunna ta plats i truppen, men det finns vissa specifika brister i hans spel som grabbarna på Cobham måste ta tag i. Jag nämnde ovan att hans lugn var en av hans största styrkor, men det kan också bli en av han hans största svagheter om han inte är försiktig. När man har en sådan spelstil som Chalobah har så måste man vara aktsam, man måste vara perfektionist i sitt spelsätt och man får inte lämna något åt slumpen. Och ibland så brister det just i dessa aspekter för ynglingen. Det verkar som han inte alltid är medveten om vilka risker han tar genom att ta det extra lugnt med bollen och försöka stå rätt på millimetern i försvarsspelet. Eftersom han alltid spelar på en defensiv position, som mittback eller mittfältare med en defensiv prioritet, så får man helt enkelt inte göra enkla misstag, då utgången av sådana misstag ofta blir ödesdigra. Det är på ett sådant sätt hans lugn kan bli en stor svaghet för honom. Han måste jobba med att alltid ha koll på var hans motståndare är i förhållande till honom och värdera vilka risker han kan ta och inte ta. Men det är sådant man lär sig desto mer rutin man får. Vi får inte heller glömma att killen endast är 16 år och har gott om tid på sig att fixa till sina defekter.

Steget från reservlagsspel till att spela i Premier League är stort, för att inte säga gigantiskt. Men med tanke på vilken råtalang Chalobah verkligen är, så är det absolut inget omöjligt steg för honom att göra redan kommande säsong. Jag kan inte heller undgå att lägga märke till att sättet Chalobah blir använd på, av såväl klubblag som landslag, påminner om det sättet John Terry blev använd på innan han slog sig in i startelvan för The Blues. Terry lirade mittback för ungdomslandslagen och mittfältare för Chelsea och var även kapten för landslagen. Det skulle inte förvåna mig alls om Chalobah flyttade ner till mittförsvaret på permanent basis, förutsatt att han fortsätter utvecklas. Han har de kvalitéer som krävs för att lyckas som mittback, och med lite skolning så kan vi ha en naturlig ersättare till Captain Fantastic när bestämmer sig för att sluta (hemsk tanke).

Men som sagt, grabben är bara 16 år. Mycket kommer att hända under hans karriär och med den talang som han besitter så är han definitivt värd att hålla ett extra öga på!

Casper Danielssoncasper@chelseasweden.com2011-07-07 22:48:00
Author

Fler artiklar om Chelsea