Nottingham Forest - En nostalgisk resa bland före detta spelare

Nottingham Forest - En nostalgisk resa bland före detta spelare

Det är dags att presentera en holländsk notorisk målskytt, som spelade 71 matcher(36 mål) för Nottingham Forest(1997-1999). En lirare som dagens lag skulle ha behövt


Petrus (Pierre) Ferdinandus Johannes van Hooijdonk(född den 29 november 1969) är en nederländsk före detta professionell fotbollsspelare, som agerade  som anfallare. 

Under sin karriär representerade han åtta olika klubbar, så som Celtic, Benfica, Fenerbahçe, Feyenoord och Nottingham Forest. Oavsett vart han spelade, så visste den gänglige Holländaren vart målet var beläget. Anfallaren gjorde 46 landskamper(14 mål)för Nederländerna, med  FIFA VM i Frankrike som en höjdpunkt.



Nottingham Forest:

Mitt intresse vilar givetvis på skyttekungens tid på Trentside i den Garbaldi röda vackra tröjan, även fast det blev en mycket turbulent tid.

Säsongen 1996/97:

Nottingham Forest startade bedrövligt, och manager Frank Clark(spelare i Europa Cup laget 1979) avgick i december. Som tillfällig spelande tränare tillträde 34-årige Stuart ”Psycho” Pearce, och laget fick ett kortvarig boost. I mars ersattes han av Dave Bassett, men den nya coachen kunde inte rädda laget från degradering.

Pierre van Hooijdonk

Holländaren anlände till City Ground, när de röda kämpade med näbbar och klor, att behålla sin plats i Premier League.  Debuterade i en 1-1 match mot Blackburn mars 1997. Förhoppningarna var att ankomsten av den holländska anfallaren, skulle ge laget en rejäl lyft till att rädda kontraktet. Han gjorde endast ett mål på åtta matcher, och de röda halkade ner en division. Van Hooijdonk lovade emellertid, att tiden i Championship endast skulle bli ettårig.

Säsongen 1997/98:

Det blev en solskenshistoria från början till slut för the garibaldis, trots hård konkurrens av Sunderland, Charlton och Middlesbrough, lyckades man ändå vinna ligan. Manager Dave Bassett hade en riktigt bra spelartrupp att arbeta med, som till exempel Colin Cooper, Scot Gemmill(son till Legendaren Archie Gemmill), Steve Stone och Chris Bart-Williams.

Pierre van Hooijdonk 

Anfallaren infriade sitt löfte till The Tricky Trees, att laget skulle upp direkt igen. Det blev en stor framgång för både Forest och Pierre, när de vann ligan och anfallaren gjorde hela 34 mål, och bildade tillsammans med Kevin Campbell(23mål) en fruktad forwards duo. Dock började relationen till managern att gnissla betänkligt, beroende på de framtida satsningarna som inte blev av. Han önskade att bli såld, och då främst till PSV Eindhoven. Även Newcastle gjorde förfrågningar om anfallaren, och var beredda att betala £7m. Det svar de fick var att spelaren kostar £10m, och det var inte förhandlingsbart. 

Holländska Landslaget:

Den framgångsrika säsongen som Van Hooijdonk haft, gick inte obemärkt förbi i hemlandet. Han blev uttagen i den nederländska landslagstruppen till fotbolls-VM i Frankrike 1998, och gjorde sitt första mål som inhoppare mot Sydkorea.



Säsongen 1998/99:

Nottingham Forest återkomst i Premier League, såg ut på förhand att bli något alldeles extra. Jag kommer ihåg att även mina förväntningar var skyhöga, men istället startade en karusell, som bara blev värre och värre. Dave Bassett sparkades i januari 1999, och Ron Atkinson tog över. Han kunde dock inte förhindra att laget återigen ramlade ur högsta serien, och avgick med tre veckor kvar att spela.

Pierre van Hooijdonk 

När VM avslutats återvände anfallaren till Nottingham, men bara för att upptäcka, att de satsningar som ägaren hade lovat inte blivit av. Hans forwards partner Campbell var plötsligt såld till Trabzonspor i turkiska ligan. Dessutom fick inte mittfältare Gemmill lira i A-truppen, då han vägrade skriva på ett nytt kontrakt. Lagkaptenen Cooper jagades iväg till Middlesbrough, vilket Pierre inte kunde acceptera. Han bad om  att bli såld, men ägaren sa blankt nej. Van Hooijdonk meddelade då att han går i strejk, och höll sig i form genom att träna med NCA Breda i Holland. Kritiken haglade över honom både från fans och lagkamrater, så till slut blev det att återvända. Första matchen var mot Wimbledon i november. Spelade sporadiskt resten av säsongen, och gjorde 6mål på 19 starter. 

Såldes till SBV Vitesse Arnhem i hemlandet, och bevisade att förmågan som målskytt inte försvunnit. Var mycket delaktig i klubbens UEFA Cup plats, med sina 25 strutar. Återtog platsen i landslaget.

Andra lag som fick del av Pierre van Hooijdonks tjänster var Benfica(Portugal), Feyenoord( otroliga 52 mål på 61 matcher), Fenerbahçe SK(Turkiet), NAC Breda, och åter Feyenoord. 

Anfallaren avslutade sin karriär säsongen 2006/07, och hade då spelat 550 matcher och gjort 335 mål under hela sin karriär. Häpnadsväckande!!!




















 

Jan Gustafsson@janne25guss2024-03-27 12:10:00
Author

Fler artiklar om Nottingham

Nottingham Forest besegrar Liverpool med 1-0 på Anfield, efter en taktisk triumf för Nuno Espirito Santo. Sammandrag/Spelarbetyg