Nyförvärv i siffror – Samuel Eto’o
Två matcher i Chelseatröjan har det blivit, men ännu inga mål.

Nyförvärv i siffror – Samuel Eto’o

Vad har sommarens värvningar presterat tidigare i sina karriärer? Dags att ta fram luppen och börja granska. Femte och sista nyförvärvet – Samuel Eto’o.

Det stod tidigt klart att Mourinho var på jakt efter en anfallare att förstärka truppen med. Media placerade Falcao, Cavani och Higuain i Chelsea, men de presenterades tidigt för andra klubbar. Mourinho gjorde då slag i saken och talade om för alla att det var Wayne Rooney som stod överst på önskelistan och att bud hade lagts.
 
Någon affär blev det dock inte och Mourinho fick gå vidare med plan B och/eller C. Om Samuel Eto’o var plan B eller C låter vi vara osagt, men kamerunaren återförenades med Mourinho i och med övergången från ryska Anzhi Makhachkala. En klubb som 2011 betalade £24 miljoner för Eto’o och som två år senare lät honom lämna för Chelsea utan transfersumma. En aspekt i den affären är troligtvis den höga lön som Eto’o fick från Anzhi. En lön som han förövrigt gick med på att sänka ordentligt då han skrev på ett ettårskontrakt med Chelsea.
 
Fyra anfallare fanns nu att tillgå. Det troliga var att en skulle bort. De flesta trodde Ba. Många hoppades på Torres. Det blev Lukaku. I de sista skälvande timmarna av transferfönstret så blev belgaren klar för en utlåning till Everton. Kvar i Chelsea: Eto’o, Torres och Ba. Vad är det då Chelsea förstärkt anfallsuppsättningen med?
 
Den 32-årige anfallaren placerar sig som Chelseas sjätte äldsta spelare, efter Schwarzer, Hilario, Lampard, Terry och Cole. I och med värvningen av Eto’o har Chelsea en rutinerad anfallsbesättning där Ba med sina 28 år är yngst. Det kan jämföras med de offensiva mittfältarna Chelsea har där Juan Mata med sina 25 är år äldst.
 
Liksom i min granskning av de fyra första nyförvärven tänkte jag göra på samma sätt för Eto’o, men stötte i mitt letande på oklarhet efter oklarhet. Olika källor gav olika svar. Säsongen 2010/2011 i Inter spelade Eto’o enligt transfermarkt och soccerway 54 matcher och gjorde på dessa 37 mål. Enligt wikipedia spelade han 53 matcher. ESPN föreslår 34 mål på 51 matcher och soccerbase har bara hittat 29 mål på 45 matcher. Och så fortsätter det säsong för säsong.
 
Siffrorna från Anzhi stämmer ganska bra då 3-4 källor har samma siffror. För tiden i Inter fick jag besöka Inters officiella hemsida och kolla matchrapport för matchrapport för de två säsongerna Eto’o spenderade där. I Barcelona blev det krångligare då klubbens officiella hemsida är en mardröm (på så många sätt) med ej fungerande länkar och tveksam navigering. Till slut lyckades jag hitta siffror från säsongerna 2007/2008 och 2008/2009, men fick nöja mig där.
 
Grafen nedan visar alltså matcher och mål från säsongen 2007/2008 fram till de matcher Eto’o hann spela för Anzhi 2013/2014 innan övergången till Chelsea blev klar.
 

 
Trots att Eto’o gjorde 36 mål på 73 matcher för Anzhi så har han en klart nedåtgående trend vad gäller gjorda mål per match. Siffrorna från Anzhi motsvarar ändå 0,49 mål per match vilket kan jämföras med Torres siffror från förra säsongen (0,34 mål per match) eller målskörden från Ba efter övergången till Chelsea (0,27 mål per match). Under sin tid i Inter blev det 54 mål på 101 matcher - 0,53 mål per match och de två sista åren i Barcelona resulterade i 52 mål på 78 matcher - 0,67 mål per match. Väljer jag att titta på siffrorna från transfermarkt för de tre första säsongerna i Barcelona så blev det då 74 mål på 116 matcher vilket också ger ett fantastiskt målsnitt - 0,64 mål per match. Totalt för de nio senaste säsongerna (+ sex matcher i Anzhi under sommaren) har Eto’o gjort 216 mål på 368 matcher - 0,59 mål per match.
 
Meritmässigt har Eto’o också en del att minnas tillbaka på när karriären är över. Tre spanska ligatitlar och en i Italien. Två cuptitlar i Spanien och två i Italien. Två spanska Super Cup-titlar och en i Italien. Två titlar i klubblags-VM (den första med Real Madrid där Eto’o inte bidrog mest i laget). Fyra Champions League-titlar (också där en med Real Madrid). Den 32-årige anfallaren har hunnit samla på sig en del titlar och har dessutom varit en viktig kugge i det kamerunska landslaget under många år.
 
På grund av problem med att finna fullt trovärdig statistik så blev denna avslutande artikel om nyförvärven något mindre fylld av siffror. Men, tydligt är att Eto’o är en vass målskytt som dock börjar bli till åren och har en nedåtgående trend vad gäller målskyttet. Kanske har han ändå ännu en säsong i kroppen där han kan fortsätta sin målproduktion likt tidigare i karriären (även om de två inledande matcherna i Chelsea tyder på annat).
 
Källor: transfermarkt, soccerway, soccerbase, wikipedia, ESPN, chelseafc.com, inter.it, fcbarcelona.com

Niklas Isaksson2013-09-20 17:23:00
Author

Fler artiklar om Chelsea