Oavgjort i derbyt efter snöpligt tapp i slutet
Surt tapp i slutet för Chelsea!

Ett slutskede i matchen där Chelsea tappade koncentration och mod gjorde att Arsenal kunde hämta upp ett 2-0 underläge till 2-2.

Chelsea kom till spel, utan någon renodlad anfallare med Cole Palmer och Conor Gallagher som växeldrog tillsammans där framme. Ibland i ett 4-4-2 och ibland ett mer renodlat 4-2-3-1. Chelseas startelva var följande:
Sanchez, Gusto, Silva, Colwill, Cucurella, Enzo, Caicedo, Mudryk, Gallagher, Sterling, Palmer

Chelsea började friskt med att redan efter en minut vinna bollen i offensivt straffområde där Enzo sköt strax över. Chelsea var det bättre laget första 10 utan att skapa några riktigt farliga målchanser. Men precis efter klockan slog över 10 minuter fick Sterling bollen på högerkanten. Ett bra inlägg mot Mudryk som Saliba kom före på med handen. Chelseaspelarna såg det direkt men det dröjde med en VAR-check innan domare Chris Kavanagh pekade på straffpunkten och dömde straff till Chelsea. Efter lite het diskussion mellan Sterling och Palmer om vem som skulle slå den, blev det den sistnämnde som enkelt kunde rulla in bollen i mål. 1-0 Chelsea efter 15 minuter spelat.

Efter målet tog Arsenal över bollinnehavet en del och deras första farliga läge kom från Declan Rice som sköt precis utanför efter 20 minuter spelat. Cole Palmer, som var en av planens bästa spelare i första halvlek, hade ett farligt läge efter en kontring i den 30 minuten, men skottet precis utanför Rayas stolpe i Arsenal-målet. Totalt sett hade Arsenal mer bollinnehav i första halvlek, utan att skapa något riktigt farligt framåt. Malo Gusto fick sista chansen i första halvleken, med ett skott utanför straffområdet. Dock utan något vidare resultat.

Chelsea med fortsatt samma elva efter pausen. Arsenal med ett byte där Zinchenko gick ut för att lämna plats för Tomiyasu. Andra halvlek hade knappt satt igång när Gallagher kunde sno bollen på egen planhalva och driva upp den offensivt. Passningen till Mudryk som på något vänster kunde “lobba” in bollen över Raya från en kantposition och göra 2-0 för Chelsea. På reprisen såg det ut som det var ett misslyckat inlägg, men en felplacerad Raya var helt chanslös i målet. Efter 2-0 målet fortsatte Arsenal hålla i bollen, men Chelsea klart aggressivast med farliga kontringslägen hela tiden. Martinelli bröt in från sin vänsterkant och skapade farliga lägen. Ett av skotten precis utanför efter styrning på Chelseaspelare. 2-0 målet satte lite spöken i huvudet på Raya, som i den 55 minuten höll på att kosta Arsenal igen när han spelade rakt ut på Palmer i eget straffområdet. En sämre förstatouch gjorde att Raya kunde avvärja situationen, men det kunde mycket väl bli 3-0 och då hade nog matchen varit stängd.

Chelseas första byte i matchen kom i den 65 minuten när Nicolas Jackson klev in istället för Mudryk. Jackson kom direkt in i hetluften precis efter bytet efter en farlig kontring från Chelsea. Dock utan någon slutprodukt från Jacksons sida. Chelsea fortsatt hetast efter 75 minuter spelade och i total kontroll över matchen. Men från ingenting kom ett grovt misstag från Sanchez som i den 77 minuten rensade rakt ut i banan till en fristående Rice som på ett direktskott kunde sätta dit bollen i nät och reducera till 2-1. Ett aningen mer stressat Chelsea efter målet och ett pånyttfött Arsenal som hittat kraft igen. I den 84 minuten kom sedan kvitteringen efter att Gusto tappat markering på Trossard som enkelt kunde styra in Sakas inlägg med högerfoten. Efter kvitteringsmålet hände det inte så mycket mer i matchen. Jackson hade ett farligt läge under tilläggstiden men som Raya enkelt kunde rädda.

Surt trepoängstapp för Chelsea som i 77 minuter kontrollerade matchen totalt.