Chelsea - Liverpool
2 - 2

Oavgjort i högintensiv stormatch
Kovacic fick fira ett fenomenalt volleymål.

Ett Lukaku-löst Chelsea fick på söndagskvällen finna sig i att dela på poängen med Liverpool i en galen 2-2-match som hade allt. Två jämna lag bjöd på intensitet, kamp, dramatik, kontrovers och fina mål i vad som måste beskrivas som säsongens kanske mest underhållande spektakel. Resultatet innebär dock att de båda fortsatt är elva respektive tolv poäng efter Man City i tabelltoppen. Chelsea-målen gjordes av Kovacic och Pulisic.

De två lagen gick in till matchen med vetskapen om att en poäng inte vore bra nog för något av dem för att ha en teoretisk chans att utmana Manchester City om ligatiteln.E fter de senaste dagarnas turbulens tog Thomas Tuchel det djärva beslutet av lämna rubrikmakaren Romelu Lukaku helt utanför truppen. Skulle det hjälpa att ena laget för att ta en monumentalt viktig seger mot Liverpool, eller skulle det straffa sig?

Laguppställningar

Chelseas startelva: Mendy; Rüdiger, Thiago Silva, Chalobah; Alonso, Kovacic, Kanté, Azpilicueta; Pulisic, Havertz, Mount.

Chelseas bänk: Kepa, Sarr, Jorginho, Hall, Saúl, Barkley, Hudson-Odoi, Vale, Ziyech

Liverpools startelva: Kelleher; Tsimikas, Konaté, van Dijk, Alexander-Arnold; Milner, Fabinho, Henderson; Mané, Jota, Salah

Liverpools bänk: Jones, Marcelo Adrián, Beck, Oxlade-Chamberlain, Morgon, Gomez, Keita, Williams.

Tempot i matchen skruvades upp till max omgående från avspark och de båda lagen visade tidigt att det skulle komma att bli en match som präglades av intensitet och kampanda. Redan efter 30 sekunder flög Mané in i en duell med Azpilicueta och armbågade Chelsea-kaptenen, men Anthony Taylor nöjde sig med att dela ut ett gult kort. Chelsea inledde lovande med ett rörligt anfallsspel och ett aggressivt och, högt försvarsspel. Den första målchansen kom dock för Liverpool, redan efter fem minuters spel. Chalobah slarvade i en bollmottagning på egen planhalva varefter Mané sökte den centralt löpande Salah med en kvick passning. Rüdiger följde dock med bra i löpningen och avstyrde läget tillsammans med Mendy.

Chelseas första möjlighet kom strax därpå, och den var högkaratig.. Havertz klev upp i press på Alexander-Arnold som rensade rakt på tysken, varefter bollen landade hos Pulisic. Amerikanen försökte, men lyckades inte, runda Kelleher som hanterade situationen på ett mycket bra sätt. Ett bränt kanonläge för Chelsea, och det skulle straffa sig.

Det dröjde nämligen inte länge förrän Mané hade visat hur man rundar en målvakt, Senegalesen utnyttjade ännu ett misstag från Chalobah djupt inne på Chelseas planhalva, den här gången en felplacerad nick, varpå han enkelt svepte undan bollen från sin utrusande landslagskollega och avslutade behärskat förbi Azpilicueta och in i det öppna målet.. 0-1 till Liverpool efter nio minuter. En riktig kalldusch för Chelsea!

De blå lät sig dock inte nedslås av det tidiga bakslaget utan försökte pressa på framåt för en kvittering. Efter ett par kvarts- och halvchanser löpte Salah sig till sitt första friläge för matchen. Mendy fredade sitt mål med en mycket fin räddning, men det visade sig att Salah ändå hade sprungit offside.

Egyptiern kom att revanschera sig fem minuter senare. Den före detta Chelsea-spelaren bröt in i straffområdet från högerkanten, dribblade förbi Alonso och lyfte överraskande bollen över Mendy och in i mål vid den första stolpen från en snäv vinkel. Liverpools dräpande effektivitet hade visat sig igen. 0-2 efter 25 minuter och ett blytungt läge för Chelsea som trots allt hade inlett positivt spelmässigt.

Matchens första halvtimme hade spelats i ett rasande tempo och det smällde rejält i närkamperna. Med dryga 30 minuter på klockan uppstod den tredje (!) incidenten som hade kunnat rendera i ett rött kort. VAR övervägde att utvisa Mason Mount efter en möjlig eftersläng i en konfrontation med Tsimikas, men engelsmannen friades korrekt.

Chelsea fortsatte att jobba på modigt och metodiskt för att hitta en väg in i matchen. Efter 36 minuter såg Salah ut att få en möjlighet att dubbla sin målskörd då han stormade fram mot mål till följd av en snabb och rak omställning. Trevoh Chalobah agerade dock räddande ängel för Chelsea den gången då han stal bollen från Salah i sista momangen med en glidtackling av den högre skolan.

Chelsea fick sedan plötsligt betalt för sitt offensiva slit. Två gånger om! Fem minuter från paus reducerade Mateo Kovacic (!) med ett perfekt volleyskott (!!) i samband med en fast situation, och på stopptid löpte sig Pulisic fri och gjorde 2-2 ett faktum med ett klassavslut i Kellehers vänstra kryss! 2-2 efter 46 minuter! En rent otrolig upphämtning av Chelsea!

Salah och Havertz fick sedan varsin möjlighet att fixa en ledning före paus, men när Anthony Taylor blåste av en av säsongens mest intensiva och underhållande halvlekar var ställningen alltjämt 2-2. Game on inför den andra akten!

Det vansinnigt höga tempot från den första halvleken kom inte att bedarra i starten av den andra. Liksom i den första halvleken var Mané aktiv tidigt. Den senegalesiske yttern sköt redan efter 45 sekunder strax utanför den bortre stolpen från en offsideposition.

Efter tre minuter kunde Chelsea ha fått ett friläge när Havertz stressade Fabinho som slarvade med sin bollmottagning, men den defensive mittfältaren hann reda ut situationen i sista sekund. Ett par minuter senare serverade Kanté ett avslutningsläge till Alonso på vänsterkanten, men spanjoren flyttade över bollen på sin högerfot, och avslutet gick högt över. Jota replikerade med att testa skott från samma yta som Mané. Mendy tjänstgjorde med en ännu en kvalitativ räddning, men återigen hade skottet avlossats från fel sida om offsidelinjen.

I den 57:e minuten stod Chelseas världsklassmålvakt för ännu en monumentalt viktig aktion. Salah försökte sig på en fräckis när han från långt håll försökte lobba bollen över Mendy som stod långt ut, men keepern hann precis tillbaka i tid för att få undan bollen. Någon minut senare räddade han skinnet på Chelsea igen då han styrde bort ett giftigt avslut av Sadio Mané. Kelleher ville inte vara sämre än sin målvaktskollega. Från ingenstans fick Pulisic ett gyllene avslutningsläge från nära håll. och den amerikanske wingern drämde till på volley med sin vänsterfot. Skottet gick visserligen rakt på den irländske keepern, men fina reflexer fordrades för att förhindrade det potentiella 3-2-målet.

Drygt 20 minuter från slutet genomförde Thomas Tuchel och Pepijn Linders (som vikarierade som huvudtränare för coronapositive Klopp) sina första byten. Jorginho ersatte Chalobah och Keita och Oxlade-Chamberlain kom in i Jota och Milners ställe.

Spelet böljade sedan fram och tillbaka då de 22 kämpande duellanterna försökte hitta ett möjligtvis utslagsgivande 3-2-mål. Från ungefär 70 minuter och framåt mattades intensiteten dock något. Med tanke på hur många chanser som hade uppstått i matchen var det något överraskande att de kommande lägena lät vänta på sig till och med den 80:e minuten. Mount testade Kelleher från distans, Mendy avstyrde en Liverpool-omställning och Alonso fick inte till sitt frisparksskott.

I slutskedet ägde Chelsea det mesta av spelet när de pustade och frustade mot ett hårt ansatt Liverpool-försvar. Men de kom, trots goda försök, inte närmare än ett par ”nästan-lägen”. Liverpool lyckades inte heller skapa något när de väl lyckades etablera tryck på Chelseas planhalva. I slutändan kändes det därför logiskt att matchen inte bjöd på några fler mål, utan slutade 2-2.

Resultatet lär frustrera de båda lägren som fortsatt ligger elva och tolv poäng efter Man City i ligatabellen. Öppnar Pep Guardiola månne champagnen redan? Chelsea förtjänar dock heder och beröm för att de lyckades prestera såpass bra, Lukaku-skandalen till trots. Insatsen utgör ett viktigt kvitto på att laget kan spela på en hög nivå utan belgaren om det skulle bedömas behövas även framöver.

Slutligen får vi som bevittnade dessa 94 minuter av högoktanig fotboll tacka och bocka för en vansinnigt underhållande match! Vilken holmgång!

Statistik från The One Football App (i urval)

Skott: 15 - 10
Skott på mål: 6 - 6
Bollinnehav (avrundat): 55 % - 45 %
Offside: 3 - 3
Hörnor: 6 - 7