Officiellt: Andreas Christensen lämnar Chelsea
Tack för dina insatser i den kungsblå tröjan, Andreas!

Officiellt: Andreas Christensen lämnar Chelsea

Andreas Christensens Chelsea-karriär tar slut när kontraktet löper ut den 30 juni. Detta meddelade klubben via officiella hemsidan. Lämnar gör även Danny Drinkwater, Charly Musonda och Jake Clarke-Salter.

Andreas Christensens tioåriga tid i Chelsea FC är nu över. Detta meddelar klubben via officiella hemsidan. Dansken anslöt till sydvästra London redan vid 16 års ålder och samlade på sig 161 framträdanden för klubbens A-lag. Under akademiåren vann han såväl FA Youth Cup, Premier League för U21-lag som UEFA Youth League. I och med Champions League-triumfen i Porto blev han den första spelaren någonsin som vunnit UEFA Youth League, Europa League och Champions League. Talangen var tydligt framträdande redan innan ungdoms-troféerna hade börjat staplas på hög. Strax efter sin sjuttonde födelsedag ingick Christensen i säsongens sista ligamatch mot Everton. Debuten skulle dock dröja till säsongen 2014/15, då dansken debuterade under José Mourinhos ledning. Detta i ligacupmötet med Shrewsbury (även kallat Strawberry av somliga). Det blev ytterligare ett par framträdanden under guldsäsongen, men främst tillhörde Christensen U21- och U19-tävlingarna. 
 
Den framgångsrika säsongen följdes av en första utlåning, flyttlasset bar av till Borussia Mönchengladbach för en tvåårig lånesejour. I Tyskland gjorde sig den unga mittbacken oumbärlig. Han fick testa på Champions League-fotboll för första gången och utsågs 2016 ut till årets spelare av Die Fohlens supportrar. Väl tillbaka på engelsk mark så lyckades Christensen slå sig in i Chelseas A-lag på riktigt under Antonio Contes andra säsong. Säsongen slutade med triumf i FA-Cupen och totalt 40 framträdanden. På klubbgalan i slutet av säsongen röstades Andreas Christensen fram till årets unga spelare.  

Ett gäng skador och ännu fler tränarbyten såg till att Christensens spelade minuter gick upp och ned. Från och med Frank Lampards och kanske ännu mer Thomas Tuchels intåg så visade dansken upp sitt bästa jag. Den osäkerhet som ynglingen hade visat var nu som bortblåst. Tillsammans med Kurt Zouma, Fikayo Tomori, Antonio Rüdiger och sedermera Thiago Silva utgjorde Andreas Christensen en ramstark mittbacksbesättning. Hans kvaliteter med bollen vid fötterna visade sig allt oftare och tvivlarna var tystade. Han inledde förvisso på bänken under CL-finalen i Porto, men byttes in i första halvlek då just Silva skadat sig. Christensen lyfte pokalen med de stora öronen och kunde under den gångna säsongen addera UEFA Super Cup och Klubblags-VM till sitt bångnande troféskåp. Vi tackar Andreas Christensen för lång och trogen tjänstgöring i SW6. 
 
Ytterligare tre A-lagsmeriterade spelare lämnar klubben efter att deras kontrakt löper ut i sommar. Det rör sig om Danny Drinkwater, Charly Musonda och Jake Clarke-Salter. Den sistnämnda har tillhört Chelsea sedan U9-nivå. A-lagsdebuten kom under Antonio Conte mot Nottingham Forest, det stannade vid totalt tre framträdanden för Chelseas seniorer för Clarke-Salter. Den vänsterfotade mittbacken har sedermera lånats ut ett flertal gånger och har i regel fått hyggligt med speltid. Den gångna säsongen spenderade 24-åringen hos Coventry City. Danny Drinkwater värvades ett år efter det sensationella ligaguldet med Leicester City. Han kunde inte leverera i den takt varken han eller klubben tänkt sig efter att ha återförenats med den förra radarpartnern N’Golo Kanté. Under nästan fem års tid har det endast blivit 23 framträdanden i Chelseas färger för Drinkwater, som testat lyckan på lån i såväl England som Turkiet. Mittfältaren var uppfriskande ärlig och analytisk i sitt personliga avsked på Twitter och Instagram.  
 
Charly Musonda lämnar också klubben efter att ha anslutit till akademin för nio år sedan. Totalt blev det sju framträdanden på seniornivå för belgaren, i sin startdebut mot Nottingham Forest gjorde han också mål. Man träffade aldrig riktigt rätt med Musondas lånedestinationer, men det är inte den främsta anledningen till att den stora potentialen inte har uppfyllts. Den nu 25 år gamla teknikern har haft sällsynt mycket otur med skador. I våras blev han friskförklarad efter den andra av två riktigt svåra knäskador. Vi önskar Charly Musonda, Danny Drinkwater och Jake Clarke-Salter stort lycka till i framtiden. 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-06-10 18:43:08
Author

Fler artiklar om Chelsea